twee vrouwen gezellig in zetel met afstandsbediening airco
Leestijd: 4 min

Renoveren en airco installeren: hoe bereid je je tot in de puntjes voor?

Bovengemiddeld warme zomers zijn geen uitzondering meer. Daar wil je je dan ook snel tegen wapenen, want jouw verbouwplannen worden (stilaan) concreter. Met andere woorden: twee vliegen in één klap. Nog steeds een van de populairste manieren om verkoeling in huis te brengen, zijn aircosystemen. Wat moet je zeker weten als je gaat renoveren en een airco wilt installeren?

Comfort in de zomer én winter

Wat is jouw belangrijkste reden om je woning in het nieuw te zetten: energie besparen, ruimte winnen, een volledig nieuw interieur? Al deze zaken zijn onlosmakelijk verbonden met één onmisbaar element: comfort. En wie comfort zegt, denkt meteen ook aan een aangenaam binnenklimaat, zowel op de heetste zomerdagen als op de kilste momenten van het jaar.

Een van de meest praktische en betaalbare manieren om een comfortabel binnenklimaat te garanderen, is via het installeren van een airconditioningsysteem. Zeker als de oriëntatie van je woning niet in je voordeel speelt of duurdere ingrepen zoals een overdekt terras of buitenzonwering geen optie zijn. Moderne aircosystemen zijn technisch gezien lucht-luchtwarmtepompen. Ze leiden de buitenlucht naar binnen en kunnen op deze manier de ruimtes in je woning koelen, maar ook opwarmen.

woningen met zonnepanelen en buitenunit airco warmtepomp
Is er in je verbouwbudget ruimte voorzien voor zonnepanelen? Deze zouden namelijk een groot stuk van je toekomstige verbruikskosten van je aircosysteem kunnen compenseren.

De perfecte-voorbereiding-checklist

Voordat je op zoek gaat naar de ideale airco, is het essentieel om een aantal belangrijke vragen af te vinken. Een verbouwtraject verloopt namelijk zelden zonder bouwkundige of technische verrassingen. Waar dien je zeker goed op voorhand over na te denken?

Zijn zonnepanelen een optie?

Is er in je verbouwbudget ruimte voorzien voor zonnepanelen? Deze zouden namelijk een groot stuk van je toekomstige verbruikskosten van je aircosysteem kunnen compenseren. Wanneer gebruik je namelijk je airco? Juist, op de momenten waarop de hitte het felst opspeelt.

Spring niet te laks om met isolatie

Aircosystemen verbruiken elektriciteit, het ene wat meer dan het andere. Je woning kan straks dus maar beter voldoende geïsoleerd zijn. Zo niet, komt de warmte sneller je huis binnen én zal de net opgewekte frisheid in je woning al snel door verschillende kiertjes naar buiten ontsnappen. Zonde van de investering, toch?

Denk goed na over waar je een airco wilt

Een van de eerste dingen die je moet doen bij het renoveren, is bepalen waar je een airco wilt installeren. Denk hierbij aan de kamers die het meeste baat hebben bij koeling, zoals de woonkamer, slaapkamers of een thuiskantoor. Hou er rekening mee dat bepaalde installaties – zoals split- en multisplit-aircosystemen – ruimte nodig hebben voor een of meerdere binnen- en buitenunits.

Check je afvoer- en elektriciteitsvoorzieningen

Kan je huidige elektriciteitsinstallatie je toekomstig aircosysteem dragen? Laat een professional controleren of je meterkast en bekabeling geschikt zijn voor de extra belasting. Het kan zijn dat je extra groepen moet toevoegen aan je meterkast.

Daarnaast is het ook cruciaal om vooraf stil te staan bij een correcte afvoer van het condenswater van je airco-installatie. Dit hangt samen met een doordachte plaatsing van je binnen- en buitenunit(s). Schenk je hier onvoldoende aandacht aan, dan kan dit mogelijk tot een slecht werkend aircosysteem en zelfs waterschade leiden.

Hoe kies je de juiste airco-installatie?

De rush naar airco’s is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Dat maakt ook dat het aanbod heel divers is geworden. Welke factoren primeren voor jou in de zoektocht naar het ideale aircosysteem?

Capaciteit en koelvermogen

Het is belangrijk om een airco te kiezen met het juiste koelvermogen voor de ruimte waarin je hem wilt installeren. Dit wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units). Een te kleine unit zal niet voldoende koelen, terwijl een te grote unit niet efficiënt zal werken en dus onnodig veel energie verbruikt.

Een professional kan je zeker helpen bij het berekenen van de geschikte capaciteit op basis van de grootte van de ruimte, het isolatieniveau en de hoeveelheid zonlicht die de kamer ontvangt.

Energiezuinigheid

Energiezuinige airco’s verbruiken minder stroom, en zijn dus beter voor het milieu en voor je energierekening. Let hierbij op de volgende waarden:

  • (S)EER – (Seasonal) Energy Efficiency Ratio: duidt aan hoe efficiënt het systeem koelt
  • (S)COP – (Seasonal) Coefficient of Performance: duidt het rendement van het systeem aan

Voor beide waarden geldt: hoe hoger, hoe zuiniger en energievriendelijker het koelen gebeurt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een airco kan een belangrijke factor zijn, vooral als je de unit in een slaapkamer of studeerkamer wilt installeren. Moderne airco’s zijn vaak redelijk stil, maar het blijft een goed idee om de specificaties van de installatie te controleren en om eens live de airco aan het werk te horen. Kijk uit naar units met een laag decibelniveau (dB) voor een zo stil mogelijke werking.

buitenunit airco tegen gevel woning
Hou er rekening mee dat bepaalde airco-installaties ruimte nodig hebben voor een of meerdere binnen- en buitenunits.

Wil het oog ook wat?

Aangezien je aan het renoveren bent, wil je misschien wel een airco installeren die naadloos opgaat in je nieuw interieur? Er circuleren tegenwoordig heel wat stijlvolle designmodellen op de markt in verschillende kleuren, vormen en met de optie om je unit een subtielere plaats te geven in huis.

Gebruiksgemak en slimme functies

Moderne airco’s zijn vaak voorzien van slimme functies zoals wifi-connectiviteit, zodat je de temperatuur in huis vanop afstand kunt regelen via een smartphone-app. Een extra troef op vlak van gebruiksgemak, want wat is er leuker dan op een hete dag thuiskomen in een lekker gekoelde woning, zonder dat je onnodige elektriciteit verbruikt?

Extra garanties nodig op betere luchtkwaliteit?

Sommige aircosystemen beschikken, tot slot, over ingebouwde luchtfilters die stof, pollen en andere allergenen uit je woning kunnen houden. Zeker te overwegen als je regelmatig last hebt van allergieën of astmaklachten.

Op zoek naar nog meer renovatietips?

Je weet nu waar je op moet letten om straks het hoofd helemaal koel te houden tijdens de warmste dagen. Ben je nog op zoek naar andere interessante verbouwinformatie? Bij Immoweb hebben we een volledige blogomgeving klaarstaan met als enige doel om je te informeren en te inspireren in je verbouwavontuur. Veel leesplezier!

Check de Immoweb-verbouwblog
Gepubliceerd op 17 juni 2024

Meer artikelen