Gesponsord

Verkopen met bieding via een vastgoedmakelaar of de notaris? Wat is het verschil?

Je hebt het huis of appartement van jouw dromen gevonden. Bij het zoekertje zie je de informatie staan dat het pand verkocht wordt onder ‘gesloten omslag’. Na jouw bezoek ben je nog meer overtuigd dat dit het is! Maar wat is bod onder gesloten omslag en wat is het verschil met verkoop onder opbod?

De gesloten omslag is géén openbare verkoop. Via een openbare verkoop worden panden per opbod verkocht. Een openbare verkoop wordt georganiseerd door een notaris. De start van een openbare verkoop wordt vooraf aangekondigd. Bij de zitting zijn de bieders al dan niet fysiek aanwezig en bieden zij tegen elkaar op.

Met een eenmalig biedsysteem, ook wel bieden ‘onder gesloten omslag’ genoemd, wordt de verkoop georganiseerd door de makelaar, agence rosseel. Vooraf wordt aan de geïnteresseerden een deadline meegedeeld. Tegen die datum doet iedereen zijn beste en finaal bod.

Bekijk hoe wij op basis van marktonderzoek beslissen welk pand met het biedsysteem online komt.

Video bekijken

Hoe wordt de prijs bepaald?

Bij opbod is de instelprijs de startprijs voor de biedingen. Soms is er helemaal geen instelprijs. De verkoper en de notaris bepalen dat startbedrag. Daar bestaan evenwel geen regels voor. Er wordt geboden tot er geen nieuwe hogere biedingen meer komen. Alle geïnteresseerden kunnen het bieden volgen. Hierdoor weten zij ook hoeveel ze moeten bieden om de huidige winnaar te ‘overbieden’.

Bij het eenmalig biedsysteem is het de verkoper die de prijs bepaalt. En dit op basis van de uitgebreide en grondige waardebepaling van de vastgoedmakelaar. De vanafprijs of richtprijs die meegedeeld wordt is louter indicatief maar geeft de bieder wel aan dat er hoger zal moeten geboden worden. Men kan lager en hoger bieden. Bij deze werkwijze weet niemand hoeveel de andere geïnteresseerde partij bood. Meer nog, enkel de vastgoedmakelaar en verkoper weten hoeveel partijen een bod uitbrachten.

Lees hier meer over richtprijs, vraagprijs of vanafprijs

Meer lezen

Kan de vastgoedmakelaar of iemand anders bij het bod onder gesloten omslag zien wie biedt?

Neen, de biedingen blijven anoniem tot op het moment van opening. Zo blijft het ook eerlijk en objectief. Iedereen heeft een gelijke kans. Na de deadline worden de biedingen door de vastgoedmakelaar samen met de verkoper geopend. Het is dan de verkoper die beslist aan wie de woning verkocht wordt. De verkoper kan zelfs kiezen een lager bod te aanvaarden omdat men bijvoorbeeld vindt dat deze koper beter bij de eigendom past, al is dit eerder een uitzondering.

Voordelen bieden onder gesloten omslag via de vastgoedmakelaar

  1. Verkopen is een vak! Bij agence rosseel krijgt de makelaar de ruimte om dat te doen waar die goed in is; verkopen. Administratie doet onze backoffice en het marketingteam neemt uiteraard de marketing voor zijn rekening.  Hierdoor kan de makelaar zich 100% focussen op het commerciële aspect. Dit houdt in dat de makelaar meer tijd kan besteden aan kwalitatieve bezichtigingen, onderhandelingen en ondersteuning van de kandidaat-kopers en verkoper. De klanten, zowel koper als verkoper, krijgen dus gegarandeerd meer aandacht.

    2. Kwalitatieve kandidaat-kopers. Door niet te werken met opbod, maar een bod tegen een vooraf afgesproken datum en uur te vragen, hebben alle partijen de tijd om over hun beslissing na te denken. Alle partijen beschikken vooraf over alle wettelijke documenten om een volledig geïnformeerde keuze te maken. Er is dus ruim de tijd om te praten met kredietverstrekkers, vrienden en familie. Doordat de kandidaat-kopers vooraf goed geïnformeerd zijn maken zij een weloverwogen (kwalitatieve) beslissing.

    3.  Beter bod. De bieders brengen heel bewust een ‘beste en laatste bod’ uit. Deze biedingen zijn doorgaans beter – lees hoger –  dan bij verkoop onder opbod. Men kent namelijk het bod van de andere medebieders niet.

    4. Minder stress. Kopers ervaren deze werkwijze als positief aangezien ze ook niet aangezet worden meer te bieden dan hen lief is. Dat laatste is bij opbod soms het geval. Zeg maar de ‘stress van het moment’. De koper weet welk bedrag hij of zij maximaal wil en kan uitgeven en eenmaal op papier staat dat bod ook vast.

    5. Niet verkocht = geen kosten! Bij agence rosseel betaal je enkel commissie bij een effectieve verkoop. Halen wij niet jouw wensprijs? Dan betaal je ook geen makelaarskosten.

Wil jij weten of jouw woning in aanmerking komt voor een biedsysteem?

Vraag hier een gratis marktonderzoek aan.

Hier aanvragen

Meer artikelen