Leestijd: 4 min

Gevelreiniging: beter vroeg dan laat, ook met het oog op verkoop

Het vuil van je gevel verwijderen: het lijkt op het eerste gezicht misschien een werkje dat wel een paar jaar kan wachten. Toch is een regelmatige gevelreiniging aan te raden om vorstschade en zelfs scheurvorming te voorkomen. Maar ook om jouw woning nog beter in de markt te zetten. Wij zetten de opties voor je op een rijtje.

Waarom je gevel reinigen?

Wie dagelijks veel verkeer aan zijn deur voorbij ziet komen, moet rekening houden met roetvorming op de gevels van zijn woning. Maar ook wie op het stille platteland woont, kan af te rekenen krijgen met vuildeeltjes op de gevel, die bijvoorbeeld met de wind en de regen meereizen.  

In eerste instantie lijkt er weinig aan de hand. Toch kunnen vervuilde gevels almaar gevoeliger worden voor slijtage en (vocht)schade, aangezien vuildeeltjes zich heel eenvoudig kunnen opstapelen.

Van mos en algen over kalkafzetting tot schadelijke roetdeeltjes: door deze vervuilingen op regelmatige basis aan te pakken, bescherm je jouw gevels niet alleen op korte en lange termijn. Ze zien er bovendien weer als vanouds uit. Interessant met het oog op een toekomstige verkoop, aangezien de gevel zo’n sterk mogelijke allereerste indruk moet maken!

Welke soorten gevelreiniging bestaan er?

Twee belangrijke zaken om altijd in het achterhoofd te houden:

  • Niet zomaar ieder type van gevelreiniging is geschikt voor ieder soort van gevel(afwerking)
  • Hoe agressiever de behandeling, hoe groter de kans op blijvende beschadiging van je gevel

Eens je beslist hebt om je gevel op te frissen, kies je dus best voor een zo mild mogelijke aanpak. Wat zijn de meest voorkomende behandelingen in de markt?

1. Gewoon water

Heb je enkel te maken met lichte, oppervlakkige vervuiling, dan kan het al volstaan om je gevels af te spuiten met zuiver water, onder lage of hoge druk. Denk aan lichte mosvorming ten gevolge van een regelmatige blootstelling aan water, bijvoorbeeld onder de vensterbanken van je ramen.

Deze methode is minder geschikt voorverouderde en/of poreuze en absorberende gevels die te veel water opnemen. Dit leidt mogelijk tot zoutvorming in de muur en problemen bij vorst.

Opgelet ook met de hogedrukreiniger: beschadigde stukken in je gevel kunnen nog verder aangetast geraken. Idem voor voegwerk.

2. Stoomreinigen

Een combinatie van stomen en reinigen onder hoge druk. Ideaal om komaf te maken met oppervlakkig of licht vuil. Dankzij de hoge temperatuur van het water – tot wel 140°C – komen de vuildeeltjes beter los en zijn ze eenvoudiger te verwijderen.

Deze werkwijze is voornamelijk welkom bij gevels in kalk- en natuursteen en bij kwetsbare historische gebouwen.

Aan de hand van vochtstralen is het mogelijk om hardnekkige deeltjes, zoals oude verf, van de muur te verwijderen.

3. Nevelstralen

Bij deze vorm van gevelreiniging ga je een mengeling van water en (meestal) zand op je gevel spuiten. Hiermee verwijder je vooral oppervlakkige en milde vuildeeltjes.

Dit gebeurt onder lage druk, waardoor de kans op beschadiging kleiner wordt. Bovendien blijft de waterinsijpeling beperkt. Er bestaat ook een droge, waterloze variant van deze methode, voor gevels waar water helemaal niet welkom is.

4. Chemisch reinigen

Of je nu zelf een chemisch middeltje aankoopt in de plaatselijke doe-het-zelfwinkel of je jouw gevel uitgebreid laat behandelen door een gespecialiseerde firma: iedere chemische (basische of zure) of biologische (op basis van bacteriën of enzymen) samenstelling heeft zijn eigen gebruiksaanleiding en dient met de hoogste voorzichtigheid toegepast te worden.

De chemische aanpak is een geschikte oplossing voor diverse types vuildeeltjes, zoals mos, algen, verfresten en lichte roetaanslag. Na de inwerktijd van het middel dient de gevel goed gespoeld te worden met zuiver water. Bij bepaalde chemische behandeling laat het eindresultaat een tijdje op zich wachten, van een paar dagen tot een week.

5. Vochtstralen

Een variant op nevelstralen (zie boven). Bij vochtstralen wordt het water echter onder hoge(re) druk op de gevel afgevuurd, gemengd met zand, kalk of glasparels. Deze combinatie maakt het mogelijk om hardnekkigere vuildeeltjes van de gevel te verwijderen, zoals graffiti, roetaanslag of oude verlagen, maar is nog net iets minder agressief dan zandstralen (zie verder).

Door de mix van hoge druk, water en kleine, harde deeltjes dient je gevel wel in goede staat te verkeren voordat je aan een dergelijke reiniging denkt. Deze methode is af te raden bij fragiele gevelsteen en voegwerk in povere staat. Bovendien dient de rest van je woning goed afgeschermd te worden van deze harde stralen.

5. Zandstralen

Misschien wel de bekendste manier om je gevel zowel te reinigen als helemaal te herstellen in zijn oude glorie. Zeer efficiënt, maar tegelijkertijd ook zeer agressief, omdat de droge zanddeeltjes aan hoge snelheid tegen je gevel geblazen worden. Hierdoor is de kans op beschadiging van je gevelsteen en voegen veel groter.

Met andere woorden: geen aanrader voor poreuze en zwakke gevelmaterialen. Voor een ingrijpende renovatie kan dit wel de ideale reset zijn voor je gevel. Je gevel wordt zeer diep gereinigd, maar waarschijnlijk dien je alles opnieuw te voegen en te impregneren.

Zandstralen: een zeer efficiënte, maar tegelijkertijd ook zeer agressieve vorm van gevelreiniging op basis van soortgelijke zandkorrels als op deze afbeelding.

7. Laserreiniging

Deze manier van reinigen gebeurt aan de hand van zeer intens licht dat het vuil op de gevel verdampt. Dit proces is efficiënt en brengt weinig risico’s op beschadiging met zich mee, maar is tegelijk ook heel arbeidsintensief en dus ook prijzig. Bovendien kan er een lichte verkleuring optreden en is deze vorm van gevelreiniging enkel weggelegd voor gespecialiseerde firma’s.

Zelf je gevel reinigen?

In principe kun je als particulier de nodige materialen huren om zelf je gevel aan te pakken, zelfs tot zandstralen toe.

Maar zoals je hierboven kunt lezen, is je gevel reinigen niet altijd een even risicoloos werkje, zowel op vlak van gezondheid – als je met chemische middelen werkt – als op esthetisch en op financieel vlak.

Alles begint bij de juiste inschatting

Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Vraag dan zeker aan een specialist of aan een kennis met de nodige ervaring om ter plaatse een kijkje te komen nemen.

Een gedetailleerde stand van zaken van je huidige gevel – zoals de sterkte van de materialen en eventuele scheuren in je gevels – is cruciaal om de meest geschikte gevelreiniging te bepalen. En om te helpen inschatten of je budget dient vrij te maken voor een relatief simpele opknapbeurt of voor een groot renovatieproject.

Elk verkoopproject begint met een correcte schatting

Schat online de waarde van jouw woning met het schattingstool. Snel en efficiënt!

Gratis schatting

Meer artikelen