vrouw bij huizen in twijfel
Leestijd: 3 min

Moet je een onroerend goed verkopen alvorens je een nieuw koopt?

Verkopen alvorens te kopen, of kopen alvorens te verkopen ... Het is een vraag die menig vastgoedinvesteerder bezighoudt. Sommigen willen namelijk verhuizen, maar weten niet goed of ze hun huis eerst moeten verkopen voordat ze een nieuw kopen. Daarom bespreken we de voor- en nadelen van de twee opties.

Het is belangrijk om je vastgoedproject te plannen

Voordat je bepaalt wanneer je je woning verkoopt, moet je duidelijk weten wat je doel is.

Waarom wil je verkopen of kopen? Wil je winst maken, of gewoon een woonst in een nieuwe buurt vinden? Alleen wanneer je weet hoeveel geld je wilt investeren en terugwinnen bij een transactie, kun je de juiste keuze maken. Vergeet daarom niet om de verkoopprijs van je huidige onroerende goed correct te schatten.

Door te verkopen alvorens te kopen, kun je inderdaad voldoende liquide middelen genereren en tegelijkertijd de kosten beperken. Door te kopen alvorens te verkopen, verklein je echter het risico dat je een bepaalde periode zonder onderdak komt te zitten.

Kopen alvorens te verkopen om gemakkelijker te kunnen verhuizen

Als je beslist om eerst te kopen, zijn er twee scenario’s mogelijk.

1) Je beschikt over de nodige middelen om een woning te kopen:

In dat geval kun je overgaan tot de transactie zonder dat je hoeft te wachten tot je huidige eigendom verkocht is. Dit is het ideale scenario, want zo kun je de tijd nemen om je woning te verkopen voor de best mogelijke prijs.

2) Je beschikt over onvoldoende middelen om deze investering te bekostigen:

Dan moet je een overbruggingskrediet (en specifiek type lening) aangaan. Zo krijg je het geld dat je nodig hebt om je nieuwe onroerende goed te kopen, maar ben je verplicht om het oude te verkopen binnen de termijn afgesproken met de bank (vaak een jaar). Als dat niet lukt, moet je tegelijkertijd twee leningen afbetalen.

VoordelenNadelen
Er is geen druk om snel te verkopen: je kunt een betere prijs krijgen voor het huidige eigendom.Je moet meestal een overbruggingskrediet aangaan.
Je kunt onmiddellijk verhuizen naar de nieuwe woning, zonder wachtperiode.Je loopt het risico dat je twee leningen tegelijk moet afbetalen als je niet snel genoeg verkoopt.
Je hebt meer flexibiliteit om een nieuw onroerend goed te kiezen, en er is geen tijdsdruk.Je riskeert bijkomende kosten verbonden aan de interesten van het overbruggingskrediet.
Je bent zeker van een dak boven je hoofd voordat je het oude pand verlaat.Je riskeert vertragingskosten te betalen als het onroerend goed niet verkocht raakt voor het einde van het overbruggingskrediet.

Verkopen alvorens te kopen: een veiligere methode

Verkopen alvorens te kopen wordt vanuit financieel oogpunt beschouwd als een veiligere aanpak. Je riskeert geen bijzondere kosten en je weet exact over hoeveel geld je beschikt om te investeren in een nieuwe woning.

Aan de andere kant is er één grote maar: als je onroerend goed verkocht is, kun je voor een bepaalde periode zonder onderdak komen te zitten. Dat kan bijkomende verhuiskosten met zich meebrengen. Bovendien zal je een alternatieve oplossing moeten vinden, zoals logeren bij vrienden. Daarnaast ben je een beetje meer onderhevig aan de huidige toestand op de vastgoedmarkt. Je kunt immers niet investeren tijdens deze verkoopperiode, wat stresserend en frustrerend kan zijn.

VoordelenNadelen
Je hebt meer financiële zekerheid.Je staat onder druk om na de verkoop snel een nieuwe woning te vinden.
Je loopt geen risico op het afbetalen van twee leningen.Je moet misschien kiezen voor tijdelijke oplossingen (huren, logeren bij naasten) als je niet snel een nieuwe woning vindt.
Er is geen eventuele interest op een lening.Je loopt het risico dat je tijdens de verkoopperiode een aankoopkans mist.
Het aankoopproces is eenvoudiger, omdat je maar één transactie per keer moet beheren.Het kan stresserend zijn om op korte termijn een nieuwe woning te vinden.

Dus, eerst kopen of verkopen?

De aankoop van een onroerend goed is een complex proces. Het ene project is het andere niet. Als je na het lezen van dit artikel nog altijd niet weet waar je je verhuisproject moet beginnen, dan raden we je aan om een beroep te doen op vastgoedprofessionals. Ga naar Immoweb om zoekertjes te vinden of het jouwe te plaatsen – je bereikt er talloze gebruikers.

Ontdek de beste prijs voor je aankopen en verkopen

Meer artikelen