prijs kaart
Leestijd: 2 min

Vanaf nu toont de kaart de prijzen per m² in jouw buurt!

Zin in een appartement aan de Belgische kust? Hoeveel kost een zicht op het Atomium of de Grote Markt? Droom je van een huis aan de oevers van de Leie? Met onze nieuwe Prijsmap ken je in enkele klikken de prijs van vastgoed overal in België, zelfs in jouw buurt! 

De Prijsmap, wat is dat? 

De Prijsmap is een kaart die je de gemiddelde prijs per m² toont, in heel België. Je krijgt een prijs per adres voor de 12 grootste Belgische steden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik, Namen) naargelang de beschikbare gegevens. Voor de rest van België kan je de prijs per m² vinden voor jouw gemeente en nu ook jouw buurt (statistische sector*). 

De betrouwbare, nauwkeurige en gratis kaart toont je in één oogopslag de evolutie van de markt over de afgelopen 10 jaar. Bovendien werken we de prijzen elke maand bij, zodat je steeds actuele informatie hebt en de dynamiek van de markt precies kunt opvolgen. 

Hoe worden de prijzen berekend?  

We berekenen de prijzen per m² op basis van 2 belangrijke gegevensbronnen:  

  • de duizenden zoekertjes die op Immoweb worden geplaatst door de makelaars met wie we samenwerken; 
  • de sociodemografische gegevens die in het kader van de volkstelling worden verzameld.

Vervolgens laten we die gegevens spreken met behulp van de laatste technieken op het vlak van Machine Learning en Artificiële Intelligentie om een prijs per m² gebouw te publiceren. Per adres voor sommige steden  (Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik, Namen), per buurt en per gemeente voor de rest van België.

Die informatie werken we maandelijks bij aan de hand van de laatste verzamelde gegevens. Ze geeft de evolutie van de Belgische vastgoedmarkt dus heel precies weer. De Immoweb teams werken voortdurend aan de verbetering van deze tool.

Waarom een prijs per m²? 

De prijs per m² maakt het mogelijk om 2 woningen met een verschillende oppervlakte te vergelijken op basis van een gemeenschappelijke indicator.

Hoe zit het dan met de schattingstool? 

Voor een precieze schatting van de waarde van je woning kan je onze schattingstool gebruiken. In de schattingstool geef je meer informatie over je woning (type woning, aantal kamers, oppervlakte …). Aan de hand van die gegevens maken we een eerste schatting van de waarde ervan. 

Je hebt daarna de mogelijkheid om contact op te nemen met een makelaar, die ter plaatse komt. Uiteindelijk is het de schatting van de makelaar die je de beste verkoopvoorwaarden garandeert en je toelaat om in alle gemoedsrust verdere stappen te zetten. 

Vandaag geven technologieën zoals de Prijsmap en de schattingstool op een makkelijke, intuïtieve en ogenblikkelijke manier een beeld van de vastgoedprijzen in heel België. 

Ben je op zoek naar informatie over prijzen per m² in België of in jouw buurt?

Met de Prijsmap vind je in één oogopslag de prijzen die je zoekt, en kan je die vervolgens vergelijken met jouw buurt of een andere stad in België.

Ontdek de Prijsmap

*De statistische sector is de kleinste geografische eenheid waarin Statbel (het Belgische bureau voor de statistiek) zijn sociaal-demografische informatie produceert en verspreidt. De 20.376 statistische sectoren bestrijken het gehele nationale grondgebied en tellen gemiddeld 568 inwoners, waarvan er 18.456 als residentieel kunnen worden beschouwd (d.w.z. bewoond door ten minste 20 inwoners bij de laatste volkstelling).

Meer artikelen