Leestijd: 1 min

Deze twee grote trends geven nieuwe vorm aan de Belgische vastgoedmarkt in 2022

Welkom in de ‘wereld van morgen’. De coronapandemie lijkt ook de vastgoedwensen van de Belgen te veranderen. Veel getuigenissen wezen reeds op een hernieuwd verlangen naar ruimte en de nabijheid tot de natuur. Nu kunnen we deze verandering via de dynamiek van de vastgoedprijzen ook bevestigen. Ontdek hier de twee grote trends die de Belgische vastgoedmarkt zullen hertekenen in 2022! 

Alles weten over de belangrijkste trends in vastgoedprijzen in 2022 in België?

Download ons dossier in PDF-formaat.

DOWNLOAD DE PDF

Een stijging van 28% van de vastgoedprijzen in 10 jaar tijd 

De gezondheidscrisis heeft de opwaartse tendens van de Belgische vastgoedprijzen niet afgeremd, maar integendeel geaccentueerd. Sinds april 2020 ziet Immoweb een stijging van 10,4% op nationaal niveau, dat is bijna het dubbele van het jaarlijkse stijgingspercentage van de maanden voor de crisis. 

Terwijl Brussel en Vlaanderen in de maanden vóór de crisis de markt aanvoerden, is deze rangorde sinds april 2020 volledig omgekeerd: Wallonië staat aan de leiding met een stijging van 11,1% sinds april 2020, gevolgd door Vlaanderen met 10,5% en ten slotte Brussel, dat relatief constant is gebleven met +7,4%.

Twee trends: het platteland en huizen zijn populair in heel België 

Tussen de lockdowns, het toenemen van telewerken en de behoefte naar meer ruimte en groen, is de honger naar huizen bij kandidaat-eigenaars toegenomen. Terwijl deze vóór de gezondheidscrisis vooral interesse toonden in appartementen, zijn het toch de huisprijzen die gestegen zijn met 11,5%. Dit tegenover de stijging van 7,3% voor appartementen. Dat is te zien in het Vlaams Gewest, maar vooral in het Waals Gewest waar de appartementen twee keer zo snel gestegen zijn (12,0 % tegenover 6,5 % voor de crisis). Alleen eengezinswoningen in de hoofdstad blijven een stapje achter, maar hun prijzen zijn desalniettemin met 8,5 % gestegen, tegenover 6,6 % voor appartementen. 

De steden in het platteland lopen in op de meer verstedelijkte gebieden in Vlaanderen – beide zijn in minder dan twee jaar tijd met bijna 10% gestegen. In Wallonië daarentegen trekken de plattelandssteden kopers aan, met huizenprijzen die zelfs hoger liggen dan die in de steden: 13,9% tegen 10,5%.  Deze tendens zou zich de komende maanden kunnen doorzetten dankzij de prijzen die in de Vlaamse plattelandssteden en in de Waalse plattelandssteden gematigd blijven. 

Ben je op zoek naar informatie over prijzen per m² in België of in jouw buurt?

Met de Prijsmap vind je in één oogopslag de prijzen die je zoekt, en kan je die vervolgens vergelijken met jouw buurt of een andere stad in België.

Ga naar de Prijsmap

Meer artikelen