Leestijd: 3 min

10 tips voor de inrichting van je badkamer

Er zijn zo van die kleine foutjes die je je lang beklaagt. Om die te vermijden, zetten we hieronder onze tips voor de ideale badkamer op een rijtje.

Maak een badkamerplan

Het is soms moeilijk in te schatten hoeveel ruimte sanitaire toestellen of badkamermeubelen in beslag nemen. Maak daarom eerst een plan van je ruimte. Zo weet je zeker dat de gekozen elementen niet te groot zijn en dat je voldoende ruimte overhoudt om je comfortabel te verplaatsen in de badkamer.

Een toilet in of buiten de badkamer

De vraag of je het toilet al dan niet in de badkamer moet plaatsen, verdeelt de meningen. Er zijn evenveel voor- als tegenstanders. Indien mogelijk is het misschien een goed compromis om een gescheiden toilet en een tweede toilet in de badkamer te hebben.

Badkamer met zuiver design

Een badkamer met een minimalistische sfeer die je helemaal zen maakt, is aangenaam maar voorzie ook genoeg opbergruimte. Handdoeken, verzorgingsproducten, apotheek, haardroger, toiletzak, linnenmand… Het zijn stuk voor stuk voorwerpen die plaats opeisen in je badkamer. Kies je badkamermeubel dus niet te klein.

Een handdoekhouder voor je badkamer

Niets is vervelender dat doornat je hele badkamer te moeten oversteken omdat je je handdoek aan de andere kant bent vergeten. Om dat te voorkomen, voorzie je best een handdoekhouder in de buurt van je bad of douche, of haken om je handdoek aan te hangen. Ook handig is een radiator die tevens als handdoekdroger fungeert. Zo heb je steeds een droge en warme handdoek.

Een losstaand bad

Losstaande baden weten steeds meer kopers te verleiden. Wel doe je er goed aan een klein meubel te voorzien waar je je douchegel en shampoo kwijt kunt aangezien de randen niet volstaan om ze erop te plaatsen. Hetzelfde geldt trouwens voor de douche. Ideaal is dat je een nis voorziet in de muur om te voorkomen dat je een simpel plastic doucherekje aan je kraan moet hangen.

Een hotelbadkamer

Voor een chique en homogene sfeer kun je inspiratie opdoen bij hotelbadkamers. Doe jezelf enkele mooie badhanddoeken in een en dezelfde kleur cadeau. Opteer ook voor een bijpassende beker, zeephouder en tandenborstelhouder door een set te kopen. Als je ze afzonderlijk koopt, eindig je met een allegaartje van kleuren en stijlen.

Trendy inloopdouches

Goed nieuws: de inloopdouche wordt betaalbaar. Aangezien de vraag naar ultraplatte douchebakken met een grote glazen douchewand voortdurend stijgt, wordt deze combinatie een stuk toegankelijker. De prijzen kunnen zelfs wedijveren met die van douchecabines, die tegenwoordig veel minder in trek zijn. Daardoor worden ze veel minder geproduceerd en zijn ze ook minder rendabel voor de fabrikanten.

Badkamertegels kiezen

Voor de badkamervloer opteer je best voor een antislipbekleding. Denk dus goed na over een antislipvloer ontworpen voor badkamers. Om je comfort te verzekeren, kan het nuttig zijn een badkamertapijtje of een houten rooster voor je bad te leggen om niet op de koude vloer te moeten stappen.

De draairichting van de deur

Heb je niet veel plaats in je badkamer? Probeer de deur dan in de mate van het mogelijke naar buiten te laten draaien, richting gang. Anders verlies je nog meer plaats. Geen enkel meubel of opbergrek mag de deur hinderen bij het opengaan, wat de nuttige ruimte beperkt.

Plaatsing van stopcontacten in de badkamer

Het is belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van je badkamermeubel en dus de stopcontacten. Voorzie er een in de buurt van de wastafel om in de spiegel te kunnen kijken terwijl je je haar droogt of je baard scheert.