Leestijd: 3 min

De invloed van kleuren in ons interieur

Hebt u zich al ooit slecht gevoeld wanneer u binnenkwam in een ruimte die nochtans verzorgd en volgens uw smaak was ingericht? Of hebt u soms moeite om zich te concentreren of in te slapen in een kamer terwijl alles er normaal uitziet? Dan moet u misschien eens letten op de kleuren van deze ruimtes. Veel mensen weten het niet maar kleuren hebben een grote invloed op ons humeur, onze moraal en onze emoties. Net als de geur, de temperatuur en de decoratie van een kamer kunnen ook kleuren een invloed hebben op ons mentaal welzijn, ons humeur en ons gedrag.

De basisprincipes van kleuren

Om de juiste verfkleuren te kiezen, houdt u het best rekening met de volgende noties:

 • Dynamiserend/kalmerend:
  Bepaalde kleuren, zoals rood, oranje en geel, hebben een eerder dynamiserende invloed. Andere kleuren, zoals blauw, groen, roze en paars, brengen dan weer rust.
 • Warm/koud 
  Van kleuren op basis van geel zegt men dat ze ‘warm’ zijn terwijl kleuren met blauw als ‘koud’ worden ervaren.
 • Donker/licht 
  Een donkere kleur heeft de neiging om een ruimte te versmallen, terwijl een lichte kleur de ruimte juist vergroot. Conclusie: gebruik niet te veel donkere kleuren. Beperk ze tot enkele kleine accenten.

Kleurkeuze: moeten we de trends volgen?
Elk jaar bepaalt het beroemde merk Pantone de ‘kleur van het jaar’. In 2018 was dat ultraviolet. Voor 2019 wedden Levis en verffabrikant AkzoNobel op ‘Spiced honey’, een oranjebruine tint met warme en kruidige accenten.

Wilt u een trendy interieur? Zet dan niet te veel in op kleuren want die zijn over enkele maanden alweer achterhaald en dan kunt u helemaal opnieuw beginnen. Trends zijn goed, maar gevoel is beter! Kies de kleuren die u mooi vindt: dat is de enige manier om uw decoratie niet beu te geraken. Dus doe uzelf een plezier en laat u verleiden door uw favoriete oceaanblauw of kiezelgrijs, of het nu trendy is of niet.

De driekleurenregel
Om een ruimte harmonieus te maken, verdient het aanbeveling om maximaal drie kleuren te combineren:

 • een dominante tint die voor het grootste deel van de kamer wordt gebruikt (75 tot 80%).
 • een secundaire tint die ongeveer 20% van de kamer siert. Dat kan een geschilderde muur of een meubelstuk zoals een bank zijn.
 • een accessoiretint die hier en daar wordt gebruikt voor kleine accenten, zoals een kussenhoes of een lampenkap. Realiseer ongeveer 5% van de kamer in deze kleur.

De symboliek van kleuren

 • Geel 
  Geel is de kleur van licht, zon en leven. U krijgt er energie, pit en een goed humeur van.
 • Oranje 
  Een kleur boordevol vitaminen, die uw positivisme en inspiratie aanwakkert. Maar opgelet: een volledig oranje kamer is al snel te veel van het goede.
 • Rood
  Net als een befaamd drankje stimuleert rood lichaam en geest. Rood wordt vaak geassocieerd met geweld en woede maar ook met passie en verleiding. Deze kleur moet dan ook worden voorbehouden voor ruimtes waar u actief bezig bent, zoals de keuken of eetkamer bijvoorbeeld.
 • Violet 
  Deze kleur ademt tederheid, gevoeligheid en vrouwelijkheid. Ze geeft een elegante en luxueuze toets als u voor een donkere en diepe tint opteert. In een heldere tint brengt ze rust en ontspanning en kan ze ook voor grote muren worden gebruikt.
 • Blauw
  Deze kleur is ideaal om een rustgevende slaap in de hand te werken. Blauw werkt rustgevend, ontspannend en kalmerend: ideaal dus voor de slaapkamer. Bepaalde blauwtinten kunnen wat koud aandoen en kunnen dus beter worden gecombineerd met andere kleuren, die de ruimte een beetje ‘opwarmen’.
 • Groen
  Groen staat voor rust, vrede en sereniteit. Het is een geruststellende kleur die verwijst naar de natuur en die de concentratie ten goede komt. Zo creëert u een zensfeer wanneer u voor grijstinten, donkere kleuren of pastelkleuren kiest. Appelgroen heeft dan weer een opwekkend effect. Bureau of kamer? Groen is perfect voor een ontspanningsruimte of studieruimte.
 • Wit 
  Wit is erg rustgevend en behaaglijk. Maar om een al te ‘clean’ ziekenhuiseffect te voorkomen, doet u er goed aan uw ruimte aan te kleden met enkele accessoires, texturen en materialen zoals gekleurde kussens, behang of een mooi houten meubel.
 • Zwart
  Zwart oogt elegant en verfijnd en past perfect bij alle andere kleuren. Schilder echter nooit een volledige kamer in het zwart Om het effect te verzachten, kunt u wel met mooi licht in warme kleuren spelen. Zwart is ook ideaal om details in de verf te zetten.
 • Grijs
  Grijs biedt u een uitzonderlijk breed kleurenpalet, gaande van lichtgrijs tot antraciet, over greige en grijs met blauw-, groen- of rozetinten. Het is tijdloos en maakt uw kamer behaaglijk en rustgevend in combinatie met andere natuurlijke materialen, zoals hout.