Leestijd: 2 min

De juiste verlichting in elke ruimte

Geen geslaagde decoratie zonder een aangepaste lichtbron of het nu gaat om algemene of sfeerverlichting, punt- of functionele verlichting. Elke lichtbron creëert een schaduw- en lichtspel waardoor de blik getrokken wordt naar een voorwerp, structuur of specifieke plek in de ruimte …

Alvorens te starten met het elektrisch schema van uw woning lijkt een kort overzicht van de basisbeginselen essentieel. Zo brengen hanglampen de muren dichter bij elkaar en maken ze de ruimte dus kleiner. Muren die baden in het licht zorgen dan weer voor een grotere ruimte. En naar boven schijnende lampen geven de indruk dat het plafond hoger is. Als u over de mogelijkheid beschikt, kunt u een dimmer voorzien op elke lichtbron. Zo kunt u de sfeer aanpassen naargelang het moment van de dag, het humeur en de omstandigheden. Denk tot slot aan de elektrische installatie. Er moeten voldoende stopcontacten zijn om verlengkabels en stekkerdozen te vermijden. Verlies ook de energiezuinigheid niet uit het oog.

Warme en koude kleuren
Gele (gloeilampen) of rode verlichting geven een warm gevoel. Witte lampen (halogeenlampen) of lampen met een blauwe zweem geven een koude indruk. Merk tevens op dat een spot die op een bepaald element gericht staat of gekleurde lampen een originele en unieke sfeer uitstralen.

Hoe met licht omspringen in elke ruimte?
Elke ruimte heeft een specifieke functie en stelt bijgevolg andere eisen aan de verlichting. Ideaal is om in elke ruimte algemene verlichting, sfeer- en accentverlichting te voorzien.

Keuken
Deze ruimte vereist een sterke verlichting. Algemene verlichting aan het plafond zal de volledige ruimte verhelderen. Er zijn ook lokale lichtbronnen (spots, buizen of stroken) die het werkblad en de kookplaat verlichten.


Woonkamer
In deze ruimte waar gasten ontvangen worden en de bewoners relaxen hangt best algemene verlichting. Wanneer de stoelen laag zijn, kunnen lampen van verschillende hoogten de verticaliteit van de ruimte benadrukken. Kleine schijnwerpers zetten decovoorwerpen en schilderijen nog meer in de picture. Vergeet ook niet om voor voldoende leesverlichting te zorgen.

Eetkamer
Hanglampen boven de tafel beschijnen de borden en creëren een gezellige sfeer. Op de achtergrond kan discrete verlichting (staan- of wandlampen) een diffuus en warm licht verspreiden.

Badkamer
De verlichting van de spiegel is het belangrijkste. De lampen worden bij voorkeur langs beide kanten van de spiegel geplaatst. Verlichting boven de spiegel kan zorgen voor schaduw op het gezicht. Voor de algemene verlichting volstaan spots in het plafond.

Slaapkamer
Hier is gedempte sfeerverlichting belangrijk. Een buis achter een wandkast of een lamp op een meubel zijn aangewezen. Kies als algemene verlichting voor een centrale luster of ingebouwde spots. Wanneer de ruimte onvoldoende verlicht is, voorziet u ook een lichtbron boven de leeszone. Voor alle comfort vergeet u best niet om een schakelaar naast uw bed te plaatsen.