De veranda: licht en stijlvol
Veranda’s zijn tegenwoordig volwaardige leefruimtes geworden. Ze vormen een verbinding met de natuur en bieden een esthetische meerwaarde, op voorwaarde dat ze goed geïntegreerd worden.
Wie een eigen huis bezit, stelt zich af en toe de vraag op welke manier hij het kan verfraaien. In plaats van extra muren te metselen, kiezen velen ervoor om een veranda te plaatsen. Deze ‘glazen huizen’ zijn de laatste jaren immers enorm verbeterd op het gebied van raamwerk, verwarming, ventilatie en zonwering. Dankzij die vooruitgang kun je de vier seizoenen rond van deze leefruimte genieten, terwijl het er vroeger ijskoud was in de winter en snikheet in de zomer.
Alle stijlen
Van tuinpaviljoenen in belle-époquestijl over Engelse oranjerieën tot minimalistische glazen ruimtes: met veranda’s kun je alle creatieve kanten uit. Maar voor een echt geslaagd resultaat moet de uitbouw goed geïntegreerd worden in de omgeving. Het belangrijkst hierbij is dat dezelfde stijl als het bestaande gebouw behouden blijft, zowel wat de vormgeving als de materialen betreft. Wie twijfelt, kan voor raad bij een verandaplaatser terecht.
Behoeftes bepalen
Veranda’s worden steeds mooier, performanter, gevarieerder … Maar ze hebben ook een prijskaartje, dat hoog kan oplopen. Om onnodige kosten te vermijden, bepaal je best op voorhand waarvoor je glazen kamer moet dienen. Ga je hem als volwaardige leefruimte (salon, speelruimte, wintertuin) of als bijruimte (wasruimte, opslagplaats) gebruiken? De gebruikte technologie heeft een rechtstreekse impact op het gebruik van de ruimte. Enkele mogelijkheden zijn vloerverwarming, een ventilatiesysteem, rolluiken, paneelgordijnen, dakisolatie met een ondoorschijnende coating …
Een bioklimatologische veranda
Je kunt tot 50% op je energiefactuur besparen door te kiezen voor een bioklimatologische veranda. Naast een goede isolatie en een raamoppervlakte van minstens 20 m², waaronder ook het dak, beschikt dit type veranda ook over warmteabsorberende wanden. Een efficiënt ventilatiesysteem tussen het huis en de veranda maakt het bovendien mogelijk om de opgeslagen warmte in alle ruimtes van de woning te verspreiden. Ventilatie is in elk geval essentieel in een veranda, want deze ruimte is erg gevoelig voor condensatie door de grote raamoppervlaktes.
Welk materiaal?
Hoewel aluminium met voorsprong het populairste materiaal blijft, zijn ook pvc, hout en smeedijzer mogelijk. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen.
- Pvc
Is esthetisch en voordelig, heeft een minimum aan onderhoud nodig, is ongevoelig voor vocht, biedt een perfecte imitatie van natuurlijke materialen en beschikt over een goede thermische isolatie. Het is ook het goedkoopste materiaal. Minpunt: het is niet zelfdragend en is dus niet geschikt voor alle bouwwijzen. - Hout
Is esthetisch, heeft goede thermische en akoestische isolatie, is geschikt voor complexe vormen en is goed bestand tegen temperatuurschommelingen. Het heeft echter een hoge kostprijs, het is uitgevoerd met brede profielen waardoor de lichtinval vermindert en het vergt veel onderhoud. - Smeedijzer en staal
Smeedijzer blijft het meest prestigieuze, maar ook het duurste materiaal. Het is erg verfijnd, kan voor monumentale bouwwerken (koepels, versieringen) worden gebruikt en neemt alle mogelijke vormen aan. - Aluminium
Wordt tegenwoordig voor meer dan 90% van alle veranda’s gebruikt. En met reden: het materiaal is ecologisch, recycleerbaar, heeft dunne profielen (15% meer licht dan bij hout), heeft een goede mechanische weerstand en maakt grote glaspartijen mogelijk. En dat met een minimum aan onderhoud.