Leestijd: 2 min

De verhoogde moestuin: alleen maar goeds!

Onze grootouders kweekten met plezier hun eigen groenten. Na even op de achtergrond te zijn geraakt, is de moestuin weer helemaal terug bij min-35-jarigen. Maar dan wel in een herziene formule: stijlvoller, kleiner en vooral … hoger!

Om ecologische redenen, en door de behoefte aan verse producten zonder chemicaliën, wint de moestuin ook bij het jonge publiek aan populariteit. En terecht! De ouderwetse moestuin heeft nochtans aan glans verloren. De jongste generaties willen vandaag de dag genieten van de voordelen van een groentetuin, zonder de nadelen erbij te nemen. In die context ontstond enkele jaren geleden ook het concept van de verhoogde moestuinen. Ze zijn decoratief en makkelijk om mee te werken en passen op alle soorten terreinen: kleine, lange, en zelfs op balkons en terrassen. U heeft dus niet veel ruimte nodig om te kunnen genieten van dagverse groenten. Het idee achter deze ‘verhoogde tuinbak’ is eenvoudig: een moestuin, maar met een decoratief tintje, doordat er verschillende soorten aromatische kruiden of groenten in gezaaid worden.

Een groot comfort
Naast het decoratieve aspect en het aanbod van verse groenten, heeft de verhoogde moestuin nog een andere troef: het onderhoudsgemak. U hoeft zich namelijk niet meer te bukken en door de knieën te gaan om uw groenten te oogsten. Een eigenschap die niet alleen door gezonde volwassenen wordt geapprecieerd, maar ook door ouderen, kinderen (sommige modellen zijn in de hoogte regelbaar), mensen met rugklachten en mindervaliden. Dankzij dit systeem kunt u de moestuin precies op de gewenste plaats installeren en alles binnen handbereik houden. U hoeft ook geen laarzen meer aan te trekken en helemaal tot achteraan de tuin te lopen om een krop sla uit te trekken.

Een rijke oogst
Wat de oogst betreft, moet de verhoogde moestuin niet onderdoen voor zijn tegenhanger op de grond. De wortels van de planten groeien immers makkelijker naar beneden dan naar buiten toe, waardoor de planten dichter bij elkaar kunnen staan en een grotere oogst mogelijk is. Het mengsel van aarde en compost in de moestuin zorgt er bovendien voor dat het vocht behouden blijft. Dat is goed voor de groei van regenwormen en micro-organismen, die onmisbaar zijn voor de kwaliteit van de aarde. Omdat dit type moestuin onderaan open is, wordt het water tot slot ook makkelijker afgevoerd. Op die manier wordt de grond beter verlucht en kunt u vanaf het begin van de lente met de beplanting starten.

In de praktijk …
De ideale hoogte voor een moestuinbak is 0,90 m. Een verhoogde moestuin plaatst u op een vlakke en stabiele ondergrond, op balkons en terrassen. Op die manier krijgt hij uiteraard veel zonlicht. Verhoogde bakken kunnen ook met tal van accessoires worden uitgerust, zoals een plastic zeil voor een serre-effect, een druppelbesproeiing, steunen voor klimmende groenten, een bescherming tegen vogels, wielen … In de winkel zijn ‘voorgemonteerde’ moestuinbakken te koop, maar u kunt ze ook gewoon zelf maken.