Leestijd: 2 min

De verschillende warmtepompen

Een warmtepomp installeren is een uitstekende manier om je energieverbruik te reduceren en te genieten van de gratis warmte en energie die grond, water of lucht kan bieden. Deze groene energie is onuitputtelijk. Om die redenen geeft de installatie van een warmtepomp recht op een premie maar welk warmtepompsysteem kies je nu het best?

Hoe werkt een warmtepompsysteem?

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zijn energie van buiten haalt. Die energie wordt machinaal verwerkt en vervolgens geïnjecteerd in je woning. Wel moet je een tweede, klassieke ketel hebben omdat een warmtepomp nog steeds een hulpverwarming is, die niet volstaat om de woning helemaal te verwarmen. Je hebt dus nog een tweede ketel nodig, zeker als je in een streek woont waar de temperaturen erg laag of hoog kunnen zijn. De warmtepomp is dus een ecologisch en economisch verwarmingssysteem. Hoewel de installatie van een warmtepomp een zekere basiskost vertegenwoordigt, is deze na enkele jaren afgeschreven.

Warmtepompen lucht-lucht

Een luchtluchtwarmtepomp onttrekt thermische calorieën aan de buitenlucht om de lucht in het interieur op te warmen via een verluchtingssysteem. Het grote voordeel van dit systeem, is dat het omkeerbaar is. In de zomer kan ze dus als een airconditioning worden gebruikt om koude lucht te produceren. Dit warmtepompsysteem levert iets meer dan de helft van de energie die nodig is om je woning te verwarmen.

Warmtepompen lucht-water

Het principe van de luchtwaterwarmtepomp is vergelijkbaar met dat van de lucht-luchtwarmtepomp. Het systeem maakt nog steeds gebruik van de warmte in de buitenlucht maar in dit geval warmt ze het water van je woning op. Dat warm water dient vervolgens om je radiatoren op te warmen en zo het gebruik van de klassieke verwarming te minimaliseren. Ook kan het worden gebruikt om je badkamer of keuken van warm water te voorzien.

Warmtepomp grond-water

Heb je het geluk over een groot stuk grond te beschikken, dan kun je ook opteren voor een geothermische warmtepomp. Die gebruikt een netwerk van waterbuizen in de grond om de warmte uit de bodem te benutten. Dit is het meest performante maar ook het duurste systeem. Het grootste voordeel schuilt in de constante temperatuur. De buizen worden namelijk op een zekere diepte gelegd, waar de grond minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen dan de omgevingslucht. Zo kan het systeem het hele jaar door worden gebruikt.

Warmtepomp water-water

Er bestaat nog een vierde type van warmtepomp: de zogeheten waterwaterwarmtepomp. In dit geval haalt men de warmte niet uit de grond, maar uit water. Ook water is namelijk minder onderhevig aan opwarming en afkoeling. Het is dus een constante energiebron. Helaas beschikken weinig mensen thuis over een waterpunt waaruit ze energie kunnen halen. Daarom is dit type van warmtepomp minder in trek.