De voor- en nadelen van vloerverwarming
Hoewel de meeste mensen nog steeds opteren voor een klassieke verwarming met radiatoren lijkt vloerverwarming de op een na populairste keuze. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een zogeheten ‘natte’ vloerverwarming, die met water werkt. Er bestaat ook een ‘droge’ variant van vloerverwarming, die met een systeem van elektrische weerstanden werkt maar dat type wordt steeds minder gebruikt.
De voordelen van vloerverwarming
De esthetiek
Fans van een puur design zullen in de wolken zijn met dit verwarmingssysteem want er is geen enkele zichtbare radiator. Dat komt niet alleen de esthetiek ten goede maar betekent ook een grote plaatswinst: grote radiatoren onder de ramen behoren definitief tot het verleden en je krijgt heel wat meer ruimte om kasten te plaatsen.
De warmteverspreiding
Een vloerverwarming verspreidt de warmte homogeen over de hele ruimte. Er zijn geen koude zones tussen radiatoren in en geen warme zones in de onmiddellijke omgeving van de radiator. Zo geniet je in elk hoekje van de kamer een aangename temperatuur.
Het gevoel van comfort
Gedaan met pantoffels, of toch bijna Je kunt in elk geval op blote voeten rondlopen op de vloer, zelfs als je tegels hebt gekozen. In tegenstelling tot wat velen denken, voelt vloerverwarming niet zo warm aan. Dit type van verwarming plukt namelijk de vruchten van een erg groot afgifteoppervlak (de hele vloer), waardoor het systeem met minder hoge temperaturen kan werken. Onze lichaamstemperatuur van 37 °C zal dus altijd hoger zijn dan die van de vloerverwarming maar toch geniet je een hoog comfortniveau.
De nadelen van vloerverwarming
De inertie van vloerverwarming
Aangezien vloerwarming een groot oppervlak moet verwarmen, vergt het systeem een zekere reactietijd. Het duurt dan ook een tijdje voor de kamer warm wordt. Verwacht dus niet dat je woning op een uurtje warm is wanneer je putje winter terugkomt van skivakantie. Anderzijds heeft dit verwarmingssysteem een hoge inertie, waardoor de warmte beter behouden blijft.
Vloerverwarming in een nieuwbouwwoning
Ben je je woning volop aan het renoveren en denk je aan vloerverwarming? Dan moet je er helaas rekening mee houden dat vloerverwarming een zekere vloerdikte vergt. Vloerverwarming leent zich dus beter voor nieuwbouwprojecten, waarbij je een specifieke dekvloer voor vloerverwarming kunt voorzien. Bij renovaties is het niet altijd vanzelfsprekend om 5 tot 10 centimeter hoogte te verliezen aangezien je dan ook deuren, stopcontacten, plinten, enz. moet verhogen.
Keuze van de vloerbedekking
Niet elke vloerverwarming is compatibel met vloerverwarming. De vloerbedekking moet warmtegeleidend zijn. Ze mag de warmteverspreiding niet hinderen. De keuze is dus beperkter. Informeer je voor je een keuze maakt.
Eerste hulp bij lekken
Een ander nadeel van vloerverwarming zijn de problemen die kunnen worden veroorzaakt door lekken. Het is niet vanzelfsprekend om lekken te lokaliseren en soms moet de vloer zelfs worden opgebroken om de oorsprong van het probleem te vinden. Het is dan ook belangrijk om een doorgewinterde professional in te schakelen, wat uiteraard een invloed heeft op de prijs van vloerverwarming…