Leestijd: 5 min

Een lichtrijk appartement? Tips voor tijdens én na de woningjacht

Een lichtrijk appartement oogt niet alleen ruimer, maar maakt je ook daadwerkelijk gelukkiger. En niet alleen dankzij de lagere elektriciteitsfactuur. Welke appartementen hebben een streepje voor op vlak van lichtinval? En hoe kan je achteraf zelf voor meer (natuurlijk) licht in huis zorgen?

Daglicht maakt je dag én nacht

Het is wetenschappelijk bewezen. Hoe meer daglicht – en in het bijzonder zonlicht – je elke dag opvangt, hoe meer serotonine je lichaam aanmaakt. Dat dit stofje de naam “gelukshormoon” met zich meedraagt, zegt veel. Het zorgt er zelfs voor dat je ’s nachts beter en dieper slaapt.

Bovendien is daglicht altijd al de bewaker van ons bioritme geweest. Bij het eerste flauwe daglicht ontwaken we zachtjes en bij de avondschemering krijgt ons lichaam stilaan het signaal om zich voor te bereiden op de nacht.

Samengevat: daglicht doet wat met ons lichaam en dat in de meest positieve zin van het woord. Het geeft ons energie, boost ons gemoed en bewaakt onze slaapkwaliteit.

Los van de biologische voordelen die veel daglicht met zich meebrengt, is er ook een psychologische reden die meespeelt: hoe meer licht, hoe groter je ruimtes ogen. En vergeet ook het energieplaatje niet. Hoe meer dag- en zonlicht je in huis haalt, hoe minder verlichting en verwarming je hoeft in te schakelen.

Lichtrijke appartementen: hoe verklein je jouw zoektocht?

Nu je dit allemaal weet, kan de zoektocht naar een lichtrijk appartement officieel beginnen. Waar dien je op te letten tijdens je woningjacht en hoe krijg je een zo duidelijk mogelijk beeld van de lichtinval in de panden die je bezoekt?

Kijk naar de omgeving

Of je nu een appartement midden in een (groot)stad of in een kleinere (dorps)gemeente op het oog hebt: rij er al eens naartoe en bekijk de omgeving. Is het appartement volledig omgeven door andere gebouwen? Zorgen bomen of andere constructies – zoals overhangende balkons – voor voortdurende schaduw?

Plan overdag een rondleiding in

Er is groot een verschil tussen een rondleiding krijgen op een zonnige zomermiddag en op een sombere winterse valavond. Over de seizoenen heb je natuurlijk geen macht, maar je kan er wel voor zorgen dat je het appartement bezoekt op het lichtste moment van de dag. Op die manier krijg je de woning op zijn best te zien en kan je het ruimtegevoel maximaal inschatten.

Oriëntatie zegt niet alles, ramen wel

Hoger gelegen verdiepingen aan de zuidkant van een appartementsgebouw krijgen vaak het meeste zonlicht binnen. Maar dat is geen garantie. Zo kan een noordelijk gericht appartement op het gelijkvloers dankzij een open omgeving en grote ramen veel meer daglicht binnentrekken dan een zuidelijk gericht appartement op het vijfde met kleine ramen.

Met andere woorden: ramen zijn aandachtspunt nummer één tijdens je zoektocht naar een lichtrijk appartement. De vuistregel: hoe groter de ruimtes in je appartement, hoe groter je ramen er dienen te zijn. Wat speelt zeker in je kaart?

  • Minstens twee à drie (grote) ramen in je leefruimte, liefst met slanke profielen
  • Hoge ramen in plaats van smalle, brede ramen
  • Schuiframen
  • Voldoende grote dakvensters voor een appartement onder het dak

Tip: hoe meer ramen en hoe groter hun afmetingen, hoe warmer het binnen kan worden in de zomer. Vraag dus zeker ook naar de isolatiegraad van je ramen (en muren), en naar de aanwezigheid van screens, rolluiken of airconditioning. Of de mogelijkheid om deze achteraf te installeren. Ook binnenzonwering – zoals gordijnen – kan een oplossing bieden.

De ramen zijn aandachtspunt nummer één tijdens je zoektocht naar een lichtrijk appartement. De vuistregel: hoe groter de ruimtes in je appartement, hoe groter je ramen er dienen te zijn.

Hoeveel inspraak heb je?

Ligging: check! Omgeving: check! Ruimte-indeling: check! Heb je jouw droomappartement gevonden, maar is de lichtinval toch nog niet helemaal zoals jij het zou willen? Misschien heb je nog opties.

Natuurlijk is elke situatie anders. Zo mag een huurder meestal geen (grote) aanpassingen meer doen aan zijn woning. Als koper heb je meer mogelijkheden om je appartement hier en daar nog wat aan te passen. Zeker als je jouw woning casco koopt of in samenspraak met de bouwpromotor eigen inbreng hebt in de afwerking (bijvoorbeeld bij een woning op plan).

Van origineel opsmukken tot structureel ingrijpen: hoe kan je zelf nog meer licht binnenhalen in je appartement?

Trek je ruimtes open

Een keuken in een afgesloten hoekje zonder ramen versus een open keuken die meeprofiteert van het daglicht van je leefruimte. Een kleine tussenwand verwijderen kan een wereld van verschil maken voor de daglichtbeleving in je appartement. Let wel: bepaalde werken hebben de goedkeuring van de mede-eigenaars in het appartementsgebouw nodig. Dit vind je terug in de statuten van je gebouw.

Ga voor glazen binnendeuren

Aan de raamkeuze kan je in de meeste gevallen niets meer doen, zeker niet in een appartementsgebouw. Maar ook in je eigen appartement kan je profiteren van het ruimtelijk effect van glas. Zo maken glazen binnendeuren je ruimtes optisch groter dankzij het extra binnenkomend licht. Of haal je deur – bijvoorbeeld die van een tussengang – er helemaal uit.

Spiegels doen wonderen

Ook spiegels doen je ruimtes veel groter en lichter lijken. Hoe groter, hoe indrukwekkender het effect. Zeker wanneer je ze tegenover of in de buurt van een groot raam hangt. Zoek zelf naar de ideale positie in verhouding tot de beweging van de zon, want je wilt natuurlijk ook niet verblind worden. Gebruik eventueel dunne, lichte gordijnen om te felle zonnestralen af te zwakken.

Glazen binnendeuren maken je ruimtes optisch groter dankzij het extra binnenkomend licht.

Geef je vloeren of muren een likje verf

Donkere kleuren absorberen licht en doen je ruimtes kleiner lijken. Lichte kleuren hebben net het omgekeerde effect. Geef je wanden, plafonds en/of vloeren een zachtere kleur. Eventueel kan je kiezen voor een hoogglansafwerking om een reflecterend spiegeleffect te verkrijgen.

Geef daglicht alle ruimte

Ga het daglicht niet meteen blokkeren eens het je raam binnenvalt. Maak zoveel mogelijk ruimte rondom je raam vrij en kies voor lichtkleurige elementen die dat licht maximaal in de ruimte verspreiden. Hou met andere woorden donkere interieurstukken ver weg uit de buurt van je raam. Idem voor zware, logge meubels. Je kiest beter voor dunne, zwevende planken die het licht de vrije baan geven.

Hou je ramen proper

Zeker in een drukke stad zijn je ramen onderhevig aan veel stof, uitlaatgassen, noem maar op. Hoe dikker dat stoflaagje, hoe meer je binnenkomend daglicht afgeremd wordt. Plan dus regelmatig een grondige schoonmaakbeurt in voor je ramen, zeker aan de straatkant.

Extra (kunst)licht: overweeg een lichtplan

Kunstlicht kan natuurlijk licht niet vervangen, maar wel aanvullen. Zeker wanneer de dagen korter worden. Een mix van slim geplaatst licht in verschillende tinten en sterktes kan ook op de donkerste tijdstippen comfort en rust brengen. Als je hier zelf niet zo sterk in bent, kan je altijd overwegen om een lichtplan te laten uitwerken door een professional. Hierna kan je op eigen tempo en naar eigen budget je plan invulling geven.

Heb je het licht nog niet gezien?

Op Immoweb vind je duizenden lichtrijke appartementen terug die wachten op een (nieuwe) eigenaar. Neem meteen een kijkje in onze uitgebreide database.

Vind een appartement

Meer artikelen