energielabel wasmachine a tot g
Leestijd: 3 min

Energiezuinige toestellen kopen: kijk verder dan het energielabel

Verhuizen naar een nieuwe woning gaat vaak gepaard met het aankopen van nieuwe huishoudelijke apparaten. Het energielabel speelt natuurlijk een belangrijke rol hierin, maar het loont om dieper te graven. Ben je van plan om binnenkort energiezuinige toestellen te kopen? Wij geven je een aantal tips mee die je nog meer helpen te besparen, op korte én lange termijn.

Minstens 40% energiebesparing

Een energiezuinige woning: superbelangrijk! Maar ook je huishoudtoestellen maken hier een belangrijk deel van uit.

Door energiezuinige toestellen te kopen ter vervanging van je oude(re) exemplaren, bespaar je tot wel 40% op je energieverbruik. Omgerekend zijn dat meerdere honderden euro’s per jaar.

Reden te meer om je zoektocht naar nieuwe huishoudtoestellen extra goed voor te bereiden. Want je elektrische toestellen in huis draaien in sommige gevallen non-stop.

Welke zijn de grootverbruikers?

De typische grote verbruikers van elektriciteit in huis zijn de toestellen die we op regelmatige basis gebruiken, met als uitschieters:

  • Koelkasten
  • Diepvriezers
  • Wasmachines
  • Droogkasten
  • Vaatwasmachines

Energiezuinig toestel kopen? Alles begint bij het energielabel

Verderop zullen we per toestel een aantal sterke tips meegeven over hoe je vanaf de aankoop al het verschil kunt maken. Maar hét belangrijkste bewijs van een energiezuinig toestel is het energielabel.

Sinds 1 maart 2021 is dit label trouwens drastisch aangepast. Zo is er niet langer sprake van de labels A+, A++ en A+++. De meest energiezuinige toestellen in de markt krijgen voortaan enkel nog het donkergroene label A opgeplakt. Onderaan de ladder, helemaal in het rood, vinden we energielabel G terug.

Deze nieuwe onderverdeling in energieklassen geldt enkel voor huishoudelijke wasmachines, was-droogcombinaties, televisie- en computerschermen, koel- en vriesapparaten, huishoudelijke vaatwassers en elektrische verlichting. Voor onder meer droogkasten verloopt de labeling nog steeds zoals vroeger, namelijk van A+++ tot en met D.

Wist je trouwens dat een toestel met label A+ dubbel zoveel energie verbruikt dan een A+++-toestel?

jonge vrouw zoekt eten in koelkast

Tip: een combinatie van een koelkast en diepvriezer verbruikt ongeveer 50% minder elektriciteit dan twee aparte toestellen.

Tips voor je energiezuinige zoektocht

Nu je weet welke labels je precies in de gaten dient te houden tijdens je zoektocht naar energiezuinige huishoudtoestellen, geven we je nog een aantal concrete tips mee om er nog een aantal kWh’s vanaf te pitsen.

Koelkasten en diepvriezers

Een oudere koelkast met vriesruimte met zo’n vijftien jaar op de teller, verbruikt al snel tot vier keer zoveel dan een moderne en energiezuinige variant. Los daarvan verbruikt zo’n combinatie van een koelkast en diepvriezer ongeveer 50% minder elektriciteit dan twee aparte toestellen. Er is namelijk sprake van maar één aansturing.

Heb je dus nog een oude koelkast én diepvriezer in huis staan, dan sla je een dubbele slag en kun je jaarlijks meerdere honderden euro’s aan stroom besparen. En ook mooi meegenomen: er komt wat extra ruimte vrij in huis.

Nog enkele handige tips om mee te nemen naar de elektrozaak:

  • Diepvriezers die over een No Frost-techniek beschikken, hoef je niet te ontdooien. Doordat er geen ijsvorming ontstaat, kruipt je verbruik niet geruisloos omhoog.
  • Koop groot genoeg…: voorkom dat je in de toekomst een kleinere koelkast of diepvriezer moet bijkopen. Beter één energiezuinig toestel in huis dan een of twee extra verbruikers erbij.
  • … maar niet te groot: hoe beter je jouw koelkast en diepvriezer vult, hoe efficiënter het verbruik. Schat met andere woorden je capaciteit zo goed mogelijk in.

Wasmachines en droogkasten

Hoe groter het gezin, hoe vaker de wasmachine en droogkast draaien. Er valt dus heel wat te besparen bij de aankoop van een nieuw toestel. Zeker in het geval van de droogkast, een van de grootste energieverbruikers in huis. Waar hou je best rekening mee buiten het energielabel?

  • Goedkoop = duurkoop. Investeren in kwaliteit is een grotere garantie op een apparaat met een langere levensduur en een lager energieverbruik. Het omgekeerde is ook zeker waar.
  • Schat de grootte van je wastrommel zo goed mogelijk in: hoe regelmatiger je wast, hoe beter je af bent met een grotere wastrommel. Doe je vooral kleine wasbeurten, dan zal een wasmachine met een grote trommel alleen maar overbodig energieverbruik opleveren.
  • Hoe efficiënter de centrifuge van je wasmachine, hoe droger je was aan het einde van het wasprogramma. En dus hoe minder stroom jouw droogkast zal verbruiken. Vraag zeker even naar het restvochtpercentage. Hoe lager dit cijfer, hoe beter.
  • Warmtepompdroogkasten hergebruiken de warme lucht en zijn hierdoor een stuk energiezuiniger dan de traditionele droogkast. Ook droogzwierders zijn een optie om je was sneller droog te krijgen.
Alt tekst: ecostand vaatwasmachine

De meeste moderne vaatwasmachines beschikken over een ecostand, goed voor een nog lager energieverbruik.

Vaatwasmachines

Laag in waterverbruik, maar ook in stroomverbruik? Toch wel, want vaatwasmachines ouder dan tien jaar verbruiken minstens 50% meer energie dan de nieuwste generatie vaatwassers. Wat moet je nog meer weten?

  • Weinig vaat? Overweeg dan een kleinere machine
  • Quasi alle moderne vaatwasmachines beschikken bovendien over een ecostand, goed voor een nog lager verbruik.

Op zoek naar meer energietips?

Is een laag energieverbruik een van de puntjes bovenaan je prioriteitenlijst, al dan niet met het oog op een nieuwe thuis? Op Immoweb vind je nog tal van tips terug om je energiefactuur naar beneden te krijgen.

Ontdek onze blog

Meer artikelen