Leestijd: 2 min

Heb je al eens gedacht aan glaswanden voor je interieur?

Na vloeren in gepolijst beton, werkbladen in marmer en canapés in fluweel, zijn glaswanden de nieuwste trend voor je interieur. Hoewel ze inspiratie putten uit veranda’s is het natuurlijk niet de bedoeling dat je te midden van je salon een soort serre plaatst. Het gaat eerder om glazen scheidingswanden.

Wat bedoelen we met een glaswand voor het interieur?

Een glazen wand om ruimtes visueel van elkaar te scheiden. Glazen scheidingswanden, doorgaans in vakjes verdeeld door zwarte stijlen, geven de ruimte wat meer karakter en geven je interieur een industriële toets die vandaag de dag erg in trek is. Ze zijn bij uitstek geschikt om ruimtes af te bakenen zonder de lichtinval of het zicht te beperken. Daardoor lijken de ruimtes groter en lichter, terwijl ze toch van elkaar gescheiden zijn.

Waar installeer je een glazen scheidingswand?

Glazen interieurwanden lenen zich perfect om kleine ruimtes visueel af te bakenen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dienen om een bureauhoekje te creëren in de slaapkamer of om de slaapkamer van de badkamer te scheiden. Glaswanden zijn ook erg praktisch om de keuken van de woonkamer te scheiden om zo te voorkomen dat de geuren doordringen in de eetkamer. Ook om een gang te creëren in een inkomhal en zo een ruimte af te scheiden van het salon, zijn ze ideaal.

Toch blijven deze glazen interieurwanden eenvoudige scheidingswanden. Als geluidsisolatie zijn ze niet echt doeltreffend, tenzij je een professional inschakelt die een glazen interieurwand met een echt framekomt plaatsen, dat een uitstekende geluiddemping biedt.

Een glazen interieurwand met metaal of hout?

Glaswanden met metaal doen ons denken aan art deco of typisch New Yorkse lofts. Zoek je de stijl van een kunstenaarsatelier, dan zit je zeker goed met een glaswand met metaal.

Glaswanden met hout hebben dan weer het voordeel dat ze warmer en zachter ogen. Deze versie is ook eenvoudiger te plaatsen voor doe-het-zelvers die hun houten glaswanden zelf willen maken.

Wat is de prijs van glazen interieurwanden?

De kostprijs van een glaswand hangt af van diverse parameters:

  • Een eerste factor zijn de afmetingen van de glaswand (hoogte en breedte)

  • Ook belangrijk zijn de gebruikte materialen: hout of metaal, glas of polycarbonaat.

  • Een derde factor is het aantal scheidingen dat je in je glaswand wenst en dus het aantal spijlen dat je daarvoor nodig hebt: heb je graag een vierkant patroon of verkies je eerder een rechthoekig patroon?

  • En wil je een vaste of een verschuifbare scheidingswand?

  • Ook de complexiteit speelt een rol: zo dragen glaswanden onder een dakhelling bijvoorbeeld meer werk.

  • En ook als er een bestaande scheidingswand of muur moet worden afgebroken of als er een volle wand moet worden bijgebouwd, komen er extra kosten bij.