Leestijd: 2 min

Hoe een woonkamer inrichten?

De woonkamer moet vooral polyvalent zijn om te relaxen, mensen te ontvangen, te werken… Als ze al die functies wil combineren, dan moet deze centrale plek smaakvol en slim ingericht zijn.

Als echte vitrine van het huis geeft de woonkamer vaak uit op de keuken en de eetkamer om de ruimte dubbel zo groot te maken. De hele familie is druk doende in deze gezamenlijke ruimte om te werken, te spelen, te ontspannen. De inrichting is vaak geen makkelijke klus en wordt bepaald door de afmetingen, het meubilair, de vorm en de structuur (denk maar aan raampartijen, schouw, kolommen…) waarmee u moet jongleren.


Maak een plan!
De eerste etappe gaat over de behoeften van de bewoners: wie gaat deze ruimte gebruiken en waarom? Begin met een echt plan te maken van de woonkamer met de plaats van de stopcontacten, radiatoren, ramen, enz. Die informatie is belangrijk bij de schikking van de meubels. Zo moeten de stopcontacten voor de tv-hoek op de juiste plek staan en mag het scherm niet tegenover de ramen staan.

De basics… en het onmisbare overbodige
De woonkamer heeft sommige constanten zoals de divan, de salontafel, en enkele opbergkasten en lichtpunten met afmetingen die in verhouding zijn tot het volume van de ruimte. Maar voor een echt geslaagde inrichting moet u beslist enkele gedurfde details toevoegen die uw persoonlijkheid typeren. Afrikaanse maskers meegebracht van een reis, eigen schilderijen, kaders met foto’s… De kunst om te tonen wie u bent zonder overdrijven.

Visuele rustpunten
Een klassieke valkuil is om de woonkamer te gaan volstouwen. Toch is het zo dat hoe minder de ruimte gevuld is, hoe luchtiger ze zal lijken. Ook de trend trekt resoluut de kaart van sobere ruimten met enkele ingenieus geplaatste objecten. U slaagt er maar niet in om te kiezen? Steek dan de overtollige spullen in de kelder of op zolder en haal ze elk apart boven in functie van uw stemming. U kunt de woonkamer ook lichter maken door bombastisch familiemeubilair te vervangen door ingemaakte kasten, onzichtbaar en efficiënt (én met optimale opslagruimte).

Laat u inspireren!
Is inrichting niet uw sterke punt? Hebt u een acuut gebrek aan verbeelding en inspiratie? En wilt u toch het interieur van uw dromen? Dan belet niets u om een “eigen lookbook” samen te stellen met voorbeelden die u bijeensprokkelde uit de media (knipsels uit tijdschriften, internetpagina’s…). Op die manier kunt u te weten komen of u het moet hebben van een “charmante sfeer”, een “industriële uitstraling” of een “country”-stijl… Als u die oefening in stijlcasting voltooid hebt, kunt u met een gerust hart aan uw shopping beginnen.

Enkele tips

  • Het oog wil ook wat: zorg dat u vanuit de zithoek het mooiste zicht hebt, bv. van de tuin, de schouw, een kunstwerk…
  • Maak geen prioriteit van uw tv: de woonkamer dient vooral om mensen te ontvangen en samen te zitten.
  • Als u een open woonkamer heeft: zorg dan voor samenhang (bv. door dezelfde vloerbekleding te gebruiken) en tegelijk onderscheid tussen de ruimten (bv. door te variëren met verlichting, tapijt, of de kleur van de muren).