Leestijd: 2 min

Hoe krijg ik meer licht in huis?

Licht geeft een morele boost, doet een ruimte groter lijken en is voordelig voor de energiefactuur. Redenen genoeg dus om meer licht in huis te halen …  

Voor een woning vol licht is het belangrijk om voor grote vensters te kiezen. Deze worden vaak gekozen uit esthetische overwegingen voor de buitengevel ten koste van het licht binnen. In een ideaal scenario moet het beglaasde oppervlak van de leefruimten min of meer overeenkomen met één vierde van het vloeroppervlak. Een berekening die ook nog aangepast wordt in functie van de oriëntering van de kamer. Wanneer de vensters zich aan de noordkant bevinden moet er een beetje bijgeteld worden. Voor de minder gebruikte ruimten wordt 1/8 aan ramen voorzien, terwijl voor de technische lokalen en slaapvertrekken slechts 1/12 voldoende kan zijn om onnodig warmteverlies te vermijden.

Liever meerdere kleine vensters dan één groot
Ook de verdeling van de openingen is belangrijk. Het is zo dat bij een gelijke oppervlakte meerdere vensters doeltreffender zijn dan één enkel groot venster. Wanneer ze bovendien niet in hetzelfde muurvlak geplaatst zijn, zorgen ze ook nog eens voor een betere verlichting. Vergeet ook niet dat nette ramen de lichtinval beduidend verbeteren. Tenslotte is zenitale verlichting (koepel, daklantaarn, dakvenster …) uitermate doeltreffend: het laat twee tot drie keer meer licht binnen dan identieke ramen die verticaal geplaatst zijn. U heeft geen grote vensters maar wenst wel meer licht in huis? Dan is listigheid geboden door het licht te weerkaatsen en rond te strooien met behulp van spiegels, glazen deuren of doorzichtige wanden in glasdallen.

Wat u moet vermijden

 • Vensters met kruishouten
  Dit zijn echte lichtopslorpers. Ze kunnen het nuttig beglaasde oppervlak met 40% doen afnemen omwille van de vele opdelingen.
 • Vensters onder een balkon of dakoversteek
  In dat geval is de overschaduwing nog groter.
 • Stoorzenders
  Hoge bomen of bouwwerken, alles wat de ramen afdekt of afschermt, vermindert ook de lichtinval aanzienlijk.
 • Volle vensterbanken
  Prullen en planten op de vensterbank absorberen veel licht.
 • Betimmering en donkere muren
  In plaats van het licht te weerkaatsen hebben deze eerder de neiging om het te absorberen.
 • Stof
  Vergeet niet om regelmatig de lampen en verlichtingstoestellen te reinigen. Opgehoopt stof en vet kunnen de lichtgevendheid tot 30% doen afnemen!