Leestijd: 2 min

Lekker buiten koken

Wat is er heerlijker dan koken en leven in de buitenlucht? Zomerkeukens, van de meest minimalistische tot de meest verfijnde, doen alle harten sneller slaan.

In de tuin, op het terras of in een oud bijgebouw, een zomerkeuken kan vrijwel overal worden aangelegd. Alles is mogelijk: van luxemodellen tot modulaire keukens die in functie van de behoeften worden aangepast. Maar ongeacht hun stijl en vorm, worden buitenkeukens bij voorkeur beschut geplaatst, bijvoorbeeld in een buitenhuisje of onder een afdak of overdekt terras.

Voor beperkte budgetten is er de reizende keuken. Die bestaat uit een barbecue op wieltjes en enkele meubels, en kan onder een mooie boom of in de omgeving van een tappunt geïnstalleerd worden. Een ‘vaste’ keuken plaatst u dan weer best op het terras, in het verlengde van de eetkamer, om heen- en teruglopen te vermijden. Kiest u voor een plek bij een zwembad, dan maakt u het plaatje compleet met een koelkast en een toog die dienstdoet als barhoek. De meer landelijke modellen komen het best tot hun recht als ze centraal of zelfs achteraan de tuin geplaatst worden, zodat ze beter aansluiten bij de natuur.

Voorzieningen en accessoires
Zomerkeukens zijn de laatste jaren erg geperfectioneerd. Barbecue vormen hierbij het pronkstuk van de hele keukenuitrusting. De moeite waard: een elektrische versie, waarmee u kunt koken zonder last te hebben van de nadelen:geen kolen om op temperatuur te houden, geen vuur of rook van houtskool. Grilt u liever op houtvuur, dan zijn barbecues van baksteen een goed alternatief: ze zijn erg praktisch en kanaliseren de rook naar boven.

Nog zo’n essentieel onderdeel is het werkblad. Hoe groter dat is, hoe comfortabeler het is om aan te koken. Ook een must: opbergkasten om het keukengerei in op te bergen. Voorzie ook een tappunt zodat de buitenkeuken volledig autonoom kan werken. Het spreekt voor zich dat de gebruikte materialen geschikt moeten zijn voor externe weersomstandigheden. Exotisch hout, rvs, baksteen, graniet, steen, teak en gevlochten hars zijn hiervoor een goede keuze.

In de praktijk

  • De juiste afmetingen: een oppervlakte van minstens tien vierkante meter is aangewezen om voldoende bewegingsruimte te hebben. Het werkblad moet dan weer minstens drie meter lang zijn.
  • Bent u geen klusser? Dan is de modulaire zomerkeuken iets voor u! Hij is makkelijk te monteren en kan op de waterleiding worden aangesloten.
  • De naleving van de voorschriften: ook bijgebouwen zijn aan regels onderworpen. U kunt een aangifte van werken of een bouwvergunning indienen, afhankelijk van de oppervlakte die u wilt aanleggen. Vraag inlichtingen bij uw gemeente.
  • De harmonie: zomerkeukens passen perfect in een plantrijke omgeving. Daarom is het cruciaal dat ze mooi opgaan in de natuur. Hebt u hulp nodig bij deze taak, dan doet u er goed aan om een professional in te schakelen.