Oplossingen tegen vocht in woningen.
Merkt u schimmelvlekken op uw muren? Vertoont uw verf blaasjes? Parelt er water op uw muren of ziet u salpeterzuur op uw gevel? Dan hebt u waarschijnlijk vochtproblemen in huis. Ga hier niet te licht over en pak het probleem direct aan voordat de gevolgen te groot worden.
De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in een gebouw
Behalve de materiële schade die vocht kan veroorzaken (aantasting van meubilair, verzwakking van de constructie van het gebouw) kunnen vochtplekken ook tot aanzienlijke gezondheidsproblemen leiden. Vochtplekken zijn schimmels en horen dus niet thuis in een kamer. Ze kunnen onder meer ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals rinitis, astma en allergieën.
Vochtprobleem in leefruimtes
Vochtproblemen doen zich het vaakst voor in badkamers en keukens. Het is u wellicht al opgevallen dat uw spiegel of ruiten na het douchen of koken bedekt zijn met damp. Dat vocht raakt vaak moeilijk weg, waardoor het gaat condenseren zodra het in contact komt met koudere zones. Dat leidt tot vochtproblemen. Kamers met weinig zonlicht, die vaak in de schaduw liggen en blootgesteld zijn aan het noorden, zijn ook vatbaarder voor condensatieproblemen.
Het kan ook gebeuren dat u na het isoleren van een muur of plafond vochtproblemen ondervindt. In dat geval hebt u waarschijnlijk het zogenaamde dauwpunt verplaatst. Dat is de temperatuur waarop het vocht in de lucht gaat condenseren en in waterdruppeltjes verandert. Voor het plaatsen van de isolatie werd vocht wellicht in uw muren of plafondpanelen omgezet in water. Die muren en panelen zijn vervaardigd uit materialen die het water opsluiten en op natuurlijke wijze afvoeren door middel van een goede ventilatie. Het probleem is dat dit water nu in contact komt met uw isolatie, vaak een flexibele rots- of glaswol. Die isolatie zal het water als een spons absorberen in plaats van het af te voeren. Door de stagnerende luchtvochtigheid treden er schimmels en andere vochtproblemen op.
Diezelfde problemen kunnen zich ook voordoen bij spouwmuurisolatie. Vocht afkomstig van binnen of buiten (bijv. na hevige regen) kan niet meer ontsnappen, komt vast te zitten in de nu geïsoleerde holtes en veroorzaakt vochtvlekken op de muren.
Water in kelders
Vochtproblemen in kelders kunnen te wijten zijn aan een ontoereikende ventilatie, maar zijn ook vaak het gevolg van opstijgend capillair vocht. Dit is waterinfiltratie in microruimtes zo dun als een haar. Water kan ook opstijgen via oude funderingen, gebouwd in een poreus materiaal dat water absorbeert zoals vloeipapier. Dat noemt men opstijgend vocht. In dit geval bestaat de oplossing erin een waterdicht membraan onder de fundering te plaatsen, op voorwaarde dat deze toegankelijk is. Als dit niet mogelijk is, zijn injecties in de muren nodig om een waterdichte barrière te vormen.
Andere veelvoorkomende gevallen zijn infiltratie van slecht gedraineerd water uit de tuin of een kapotte waterleiding. In dat geval is het noodzakelijk om een goede waterafvoer naar buiten te herstellen en ook om de muur waterdicht te maken.
Vochtprobleem in de gevel
Een slecht onderhouden gevel kan eveneens vochtproblemen veroorzaken. Slecht gemaakte voegen of gevelstenen die in de loop der tijden te poreus zijn geworden, kunnen leiden tot waterinfiltratie of het verschijnen van witte salpetervlekken. In dat geval is het raadzaam om een beroep te doen op een vakman om de beschadigde voegen opnieuw uit te voeren of om de gevel waterdicht te maken.
Oplossingen tegen sporen van vocht
Er bestaan verschillende behandelingen tegen vocht. Om uw muren eenvoudigweg te reinigen van schimmelsporen, kunt u het aangetaste gebied inwrijven met een spons en een mengsel van water en bleekmiddel. Er bestaan ook meer natuurlijke oplossingen waarbij bleekmiddel vervangen kan worden door zwarte zeep of witte azijn. U kunt ook een paar druppels essentiële oliën van citroen- of theeboom toevoegen, die bekend staan om hun antibacteriële eigenschappen.
Voor de rest kunt u een waterafstotende verf gebruiken die een fijne barrière tegen water vormt, of een ontvochtiger plaatsen, maar dit alles is niet effectief zonder een degelijke ventilatie. Een paar minuten per dag uw ramen openen kan al een verschil maken. Voor vochtige ruimtes (badkamer, keuken, wasruimte, kelder) kan het nodig zijn om een VMC (gecontroleerde mechanische ventilatie) te installeren om overtollig vocht automatisch af te voeren.