Leestijd: 2 min

Pivoterende deuren, een alternatief voor de traditionele deur

Elegant, discreet en eenvoudig: ben je op zoek naar een moderne binnendeur, dan is dit de deur voor jou. Een pivoterende deur is onzichtbaar geïntegreerd, of toch bijna. Bij de glazen uitvoering zie je alleen een dun frame. Bij volle exemplaren zie je enkel een dun lijntje rond het bewegende blad van de deur. 

Een pivoterende deur plaatsen

Pivoterende interieurdeuren zijn zowel geschikt voor nieuwbouw als bij renovatie. Ze lenen zich ook perfect voor gebruik in combinatie met vloerverwarmingssystemen omdat er slechts twee schroeven in de vloer moeten worden bevestigd om het draaipunt te plaatsen.

Dat draaipunt kan in het midden van de deur worden geplaatst zodat je aan beide zijden van de draaias door de deur kunt wandelen. Het draaipunt kan ook uit de as worden geplaatst, links of rechts van het middelpunt.

Er moeten slechts twee voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen bij de plaatsing van dit soort deuren:

  • aangezien de deur in beide richtingen kan worden geopend, moeten beide zijden van de deur vrij blijven, zodat niets de bewegingen van de deur hindert wanneer je ze opent.

  • ook moet je rekening houden met het feit dat de werkelijke doorgang (afstand A) iets kleiner zal zijn dan de totale breedte van de deuropening (afstand C), aangezien een klein deel van deze deur (afstand B) alleen wordt gebruikt om de deur op zijn as te draaien.

De prijs van een pivoterende deur

Omdat bij dit type van binnendeur niets uit de muur steekt en alles vlak is, kost de installatie iets meer dan een klassieke houten deur. En aangezien er geen frame is om onnauwkeurigheden te bedekken, moeten de muren en randen perfect recht zijn! De plaatsers moeten dus bijzonder voorzichtig te werk gaan, vandaar de hogere prijs.

Volle deur op draaipunt

Als je voor een volle deur opteert, kan je het deurpaneel schilderen, in het wit bijvoorbeeld of in dezelfde kleur als de muur om ze nog minder zichtbaar te maken. Een andere mogelijkheid bestaat erin om de pivoterende deur af te werken met houtfineer of een sierpaneel om er een decoratief element van te maken.

Pivoterende deur in glas

Een pivoterende glazen deur dient alleen als visuele scheiding tussen twee ruimtes. In de meeste gevallen zal ze worden uitgerust met een erg discreet en minimalistisch aluminium frame. Deze glazen binnendeuren kan je een grafische toets geven die het frame extra in de verf zet. Kies bijvoorbeeld zwarte lak om je interieur een uiterst trendy lofteffect te geven.