Leestijd: 3 min

Schilder je plafond als een pro

Ben je net in je woning ingetrokken of hebben je plafonds nood aan een likje verf? Lees voor je aan de slag gaat onze tips om te schilderen zonder strepen!

Voorzorgsmaatregelen voor je gaat schilderen

Alvorens je plafond te schilderen, moet je enkele maatregelen in acht nemen: 

  • controleer of het oppervlak van je plafond mooi glad is en vul eventuele barsten of putten om met pleister.

  • schuur het plafond af met erg fijnkorrelig schuurpapier om het oppervlak gelijk te maken en ervoor te zorgen dat de verf goed hecht.

  • maak je plafond stofvrij of was het indien nodig af met zeepwater om het te ontvetten. Dat is vaak noodzakelijk bij het plafond in de keuken of in ruimtes waar gerookt wordt.

  • bescherm de muren en meubelen die zich in de ruimte bevinden. 

  • maak de ruimte zo leeg mogelijk zodat je je lader gemakkelijk kunt verplaatsen en geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen om het hele plafond te kunnen schilderen.

  • controleer bij een nieuwe woning of het plafond goed droog is. Gemiddeld wordt aanbevolen om 1 jaar te wachten met schilderen, minder lang als het plafonneerwerk in de zomer is gebeurd, langer als het in de winter is gebeurd. 

Bescherm de hoeken voor je ze schildert

Is je plafond klaar om te schilderen en wil je enkel je plafond schilderen? Breng dan eerst tape aan in de hoeken om je muren te beschermen. Ook als je de muren mee wil schilderen, doe je er goed aan te beginnen met het plafond, zodat je naderhand kleine vlekken op de muren kunt wegwerken als er verf opgevallen is.

Plafondverf kiezen

Kies nooit de goedkoopste verf! Een plafond schilderen is geen sinecure. Je kunt dus maar beter investeren in degelijke verf. Specifieke plafondverf biedt een hoog dekkend vermogen, loopt niet uit en is eenvoudig aan te brengen. Geloof ons, dit zijn kwaliteiten die je bijzonder zal waarderen zodra je je armen uitstrekt richting plafond. Met een degelijke plafondverf moet je bovendien minder lagen aanbrengen. 

De ideale temperatuur om te schilderen

Schilderen wanneer het echt warm is, is geen goed idee: de verf droogt dan te snel en laat sporen na wanneer je er opnieuw overgaat. Ideaal is minder dan 20 °C maar meer dan 10 °C. Zo droogt de verf ook niet te traag.

Zorg er ook voor dat je het plafond in een keer schildert om sporen te vermijden. Voorzie dus voldoende tijd en verf

De primerlaag

De eerste laag die je op je plafond moet zetten is een primer. Dit is de grondlaag die zorgt voor een goede hechting. Deze laag heeft als doel om je plafond te uniformiseren en te zorgen dat de verf overal op dezelfde manier wordt aangebracht. Dat vertaalt zich in een regelmatiger uitzicht.

Te volgen stappen om je plafond te schilderen

Schilder eerst de randen van het plafond met een borstel. Ga vervolgens de moeilijke zones te lijf: hoeken, verwarmingsbuizen, gordijnroedes, randen rond de verlichting, enz.

Zodra de details klaar zijn, kan je de grote oppervlakken schilderen met een rol. Dompel je rol onder in de bak en ga ermee over een rooster om de verf te verdelen over de rol en overschotten te vermijden. Begin steeds aan de ramen en werk van de ramen weg zodat je beter ziet waar je al bent geweest. Werk in vlakken van ongeveer 1 m² en dompel de rol vervolgens weer onder in de bak. Het is belangrijk om de verflagen goed te kruisen door in een richting te beginnen en er vervolgens in de andere richting over te gaan. Doe niet te veel verf op je borstel, anders loopt ze uit. Anderzijds moet je wel voldoende verf nemen om niet op de rol te moeten duwen. Hij moet over het plafond glijden zonder al te veel inspanning te vragen.