vrouw bedient slimme wasmachine met smartphone app
Leestijd: 4 min

Slimme huishoudtoestellen: maak het jezelf héél gemakkelijk

Ben je fan van de allernieuwste snufjes, ook voor thuis? Of moet je nog heel wat leren en ontdekken als het over domotica en smart homes gaat? In deze blog bekijken we wat vandaag al mogelijk is op vlak van slimme huishoudtoestellen.

Wat zijn slimme huishoudtoestellen?

Ongetwijfeld heb je al gehoord over slimme apparaten. Dit zijn elektrische toestellen in huis die – al dan niet via een kabel – verbonden zijn met het internet. Hierdoor kunnen ze ook met elkaar communiceren en dus in theorie op elkaar afgestemd worden.

Op deze manier kan je de toestellen vanop een afstand aansturen, bijvoorbeeld via een tablet of een centrale display ergens in huis. Maar evenzeer via een smartphone app. Daarvoor hoef je zelfs niet eens thuis te zijn.

Slimme huishoudtoestellen – zoals we ze in deze blog zullen benoemen – zijn elektrische toestellen zoals een koffiemachine, wasmachine, droogkast, vaatwasser, oven, noem maar op. Huishoudelijke apparaten die we bijna dagdagelijks gebruiken en zich dankzij hun slimme technologie optimaal kunnen aanpassen aan onze levensgewoonten.

Waarom kiezen voor slimme toestellen in huis?

De meeste mensen zullen voor slimme (huishoud)toestellen kiezen, omdat het hen praktisch comfort en tijdwinst oplevert.

  • Geef je verlichting een ander kleurtje of zet de verwarming een tikkeltje hoger door gewoon even te swipen vanuit je zetel;
  • Gebruik je stem om je favoriete muziekplaylist af te spelen via Siri of een andere virtuele assistent;
  • Laat jouw slimme koffiemachine een cappuccino maken terwijl jij je rustig klaarmaakt om uit bad te stappen.

Klinkt allemaal goed, toch?

Een minstens even belangrijk voordeel van deze toestellen in huis is dat ze jouw energiefactuur kunnen verlichten. Zo bezit een slimme thermostaat over de technologie om zich aan jouw dag- en nachtritme aan te passen. Op basis daarvan leert het systeem hoe je jouw woning aan een optimaal tarief verwarmt.

Een derde aspect is veiligheid. Denk onder meer aan slimme camera’s die je bij verdachte bewegingen rondom je woning een berichtje op je smartphone bezorgen, zodat jij de politie kunt verwittigen.

Welke slimme huishoudtoestellen bestaan er zoal?

Slimme verlichting is net als de slimme thermostaat een van de meest bekende voorbeelden van smart home apparaten in het algemeen. Deze toepassingen zijn intussen al goed ingeburgerd, omdat ze vrij laagdrempelig zijn, zowel qua dagelijks gebruik als qua kostenplaatje.

Kijken we specifiek naar de smart huishoudtoestellen, dan zal je zien dat ook daar de mogelijkheden vandaag al enorm uitgebreid zijn.

Slimme koelkast of diepvriezer

Hoe vaak heb je al naar het thuisfront moeten bellen terwijl je in de winkel stond om te vragen of er nog voldoende beleg of groenten in de koelkast liggen? Bepaalde modellen van slimme koelkasten maken hier komaf mee. Via camera’s aan de binnenzijde van de koelkast kan je via je smartphone zien wat je nog in huis hebt.

Daarnaast helpen slimme koelkasten of diepvriezers je ook om energie te besparen, door de temperatuur aan te passen aan het aantal producten dat in je koel- of vriesvakken ligt.

man met boodschappentas naast slimme koelkast met display

Je koelkast vergeten te checken voordat je naar de winkel vertrok? Via camera’s aan de binnenzijde van bepaalde modellen van slimme koelkasten kan je via je smartphone alsnog zien wat je in huis hebt.

Slimme wasmachine en droger

Een wasmachine die aan de hand van sensoren perfect weet welke kledingstoffen er in de trommel liggen, kan bepalen hoe vuil ze zijn én die op basis daarvan het meest geschikte wasprogramma in gang zet? Het bestaat al.

Via je smartphone kun je trouwens zelf bepalen wanneer je jouw slimme wasmachine laat opstarten. In Vlaanderen is het bijvoorbeeld zo dat je meer voor je stroomverbruik betaalt wanneer je dat doet tijdens momenten van piekbelasting, zoals ’s morgens voor de werkuren en ’s avonds rond en na etenstijd. Zit je namiddag rond 14u op het werk? Dan kun je dus perfect jouw wasmachine activeren en zo aan een voordeliger tarief je was doen.

Een slimme droger schat dan weer de temperatuur en vochtigheid heel nauwkeurig in. Op deze manier voorkom je dat je bepaalde kledingstoffen te heet droogt. Geen gekrompen kledij meer dus! Bovendien kan een slimme droogkast zelf het meest optimale droogprogramma instellen, zodat je een minimum aan energie verbruikt.

Slim koken

Inderdaad: ook slimme ovens en zelfs kookplaten bestaan vandaag al. Geen rauw, ongaar of aangebrand eten meer. Je slimme toestel houdt de temperatuur en vochtigheid van je gerecht nauwlettend in de gaten en stuurt zelf bij waar nodig. Via een smartphone app kan je zelfs een specifiek gerecht opzoeken en alle bereidingsinfo naar je oven of kookplaten sturen.

Natuurlijk kun je jouw slimme oven ook gewoon vanop afstand bedienen om tijd te winnen, bijvoorbeeld als je kinderen op school moet gaan halen of je buiten in de tuin aan het werk bent. Via je smartphone volg je alles op de voet.

Slim koffiezetapparaat

’s Morgens een koffie zetten vanuit je bed? Geen enkel probleem met een slimme koffiemachine. Van espresso tot cappuccino: de keuze is aan jou. Bij bepaalde modellen kun je zelfs aangeven hoe straf of hoe heet je jouw koffie wilt hebben. Veel slimme koffiezetapparaten beschikken bovendien over een zelfreinigende functie, zodat het toestel zichzelf in de allerbeste staat houdt.

persoon bedient slimme oven met smartphone

Ook slimme ovens en zelfs kookplaten bestaan vandaag al. Geen rauw, ongaar of aangebrand eten meer dat de vuilbak in moet.

En daar stopt het (lang) niet

Slimme robotstofzuigers die je via je smartphone kunt aansturen. Slimme vaatmachines die op basis van de hoeveelheid, de soort en de vuilheid van de vaat het meest energiezuinige en efficiënte programma kiezen. Of een dampkap die zich automatisch aanpast aan de temperatuur en geurtjes van wat er in je pan of ketel zit.

De markt van de slimme huishoudtoestellen is in volle ontwikkeling en zal de komende jaren en decennia alleen maar blijven evolueren. Tot op het punt dat slimme toestellen (quasi) helemaal zelfstandig werken. Bijvoorbeeld, je wasmachine die automatisch opstart wanneer de zon eindelijk verschijnt na een heel bewolkte dag. Of je droogkast die zichzelf in gang zet wanneer de stroomprijzen op het net op hun laagste punt staan.

Hou het totaalplaatje in de gaten

Overtuigd van de wereld der slimme huishoudtoestellen en wil je er binnenkort zelf mee aan de slag gaan? Van klein beginnen tot centrale besturing: met deze tips haal je het maximum uit je smart avontuur.

Ontdek meer woontips op Immoweb

Ben je op zoek naar meer woontips- en inspiratie? Ontdek op onze Immoweb Blog meer artikels over woontrends, inrichting, veiligheid, enzovoort. Veel leesplezier!

Ontdek de Immoweb Woonblog

Meer artikelen