Leestijd: 2 min

Tien tips om plaats te winnen

Opbergruimte heb je nooit genoeg! Er is altijd wel een voorwerp dat je nergens kwijtraakt door plaatsgebrek, zeker als je in een appartementje woont waar elke vierkante meter telt. Ontdek hier onze tips om de ruimte te optimaliseren.

Schuiven onder het bed

Laat de ruimte onder je bed geen stof vergaren. Profiteer van deze verloren ruimte om er schuiven op wieltjes onder te plaatsen. Het is de ideale opbergruimte voor beddengoed, dat anders veel plaats inneemt, of voor zaken die je maar heel af en toe nodig hebt.

Rekken tot aan het plafond

Benut de volledige hoogte van je muren om voorwerpen op te bergen die je niet vaak nodig hebt en dus niet noodzakelijk bij de hand moet houden. Standaardmeubelen zijn doorgaans maar 2 tot 2,3 meter hoog maar je kunt de resterende ruimte tussen het meubel en het plafond gebruiken om er rekken of opbergdozen te plaatsen.

Een bed op de mezzanine

Oude huizen hebben vaak erg hoge plafonds. Hoewel die hoogte niet altijd volstaat om twee verdiepingen te creëren, kun je er wel een mezzanine inrichten waar je je bed op plaatst. Zo win je weer enkele vierkante meters eronder.

Schuifdeuren

Schuifdeuren bieden een reële plaatswinst aangezien je geen ruimte moet vrijlaten om de deur te openen. Zo kun je meubelen plaatsen waar dat met een klassieke deur niet mogelijk zou zijn.

Een opengewerkte scheidingswand die als opbergruimte fungeert

Een scheidingswand vergroot niet alleen de ruimte maar kan ook worden omgevormd tot een opengewerkte opbergwand of een bibliotheek met opbergruimte. Dat zijn dus twee voordelen ten opzichte van een volle muur.

Opbergruimte boven de deuren

Heb je al eens geteld hoeveel deuren je in huis hebt? De inkomdeur, de keukendeur, de badkamerdeur, de deuren van de toiletten, slaapkamers en woonkamer… Dat zijn minstens zes deuren en dus zes potentiële bijkomende opbergruimtes. Optimaliseer deze ruimte door een discreet tablet of rek boven de deur te monteren om er enkele opbergdozen te plaatsen.

Meubelen op maat

Meubelen op maat zijn weliswaar iets duurder maar passen zich perfect aan je ruimte aan zodat je maximaal gebruikt kunt maken van ruimte die normaal verloren zou gaan. Denk eraan.

Opbergruimte onder de trap

Aangezien je in deze ruimte vaak niet kunt rechtstaan, kun je er maar beter een opbergruimte van maken: creëer een ingemaakte kast met deur of rekken die langs de zijkant van de trap toegankelijk zijn.

De hoeken van kamers

Hoeken worden vaak weinig gebruikt of leeg gelaten of worden ingevuld met een plant. In de keuken doe je er goed aan om te investeren in een hoekmeubel zodat je deze ruimte niet verliest. In de rest van het huis kunnen kleine rekjes deze hoeken opvullen, zodat je hier en daar enkele voorwerpen kwijt kunt.

De binnenkant van deuren

Kasten zijn vaak te diep voor hetgeen je erin opbergt. Benut deze ruimte door de voorwerpen iets verder naar achteren te leggen zodat je kleine dingen kunt ophangen aan de binnenkant van de kastdeur.