Leestijd: 4 min

Vastgoed in Europa: Prijzen in de lift, maar vertraging in de hoofdsteden

Brussel, maart 2022 – De Belgische vastgoedmarkt vestigt records, met prijzen die flirten met gemiddeld 2 200€/m². Die prijsdynamiek wordt ondersteund door Brussel met 3 329€/m², gevolgd door Vlaanderen waar de prijs per m² uitkomt op 2 263€, en Wallonië met 1 638€/m².

Vastgoedprijzen overal in de lift, behalve in Italië

Ons land heeft evenwel niet als enige de wind in de zeilen. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje of Portugal, leidde de coronacrisis tot een algemene prijsstijging. “Opvallend is dat onze nieuwe levenswijze, denk maar aan telewerk en de zoektocht naar meer ruimte, voor een vertraging zorgde in de stijging van de vastgoedprijzen in de bestudeerde hoofdsteden, in het voordeel van de rest van het grondgebied”, zegt Piet Derriks, Managing Director bij Immoweb. Dat publiceert samen met de marktleider in online schattingen Meilleurs Agents een studie over de evolutie van de vastgoedprijzen in zeven Europese landen.

Vastgoed doet het goed in het post-coronatijdperk. De gezondheidscrisis plaatste geen rem op de sector, integendeel. De gemiddelde prijs per vierkante meter in België bedraagt nu 2 169€/m². Dat is een stijging van bijna 8% in een jaar tijd. De Belgen blijven investeren in vastgoed om een eigendom te vinden dat aansluit bij hun nieuwe verwachtingen in het leven.

Sinds het begin van de crisis zijn in de bestudeerde landen de prijzen duidelijk gestegen, met als enige uitzondering Italië (-0,9% sinds 1 maart 2020). België heeft dus de op één na sterkste groei van de vastgoedprijzen in Europa gekend sinds het begin van de crisis met +11,8% (tegenover +6,4% vóór de crisis), net na Duitsland met +23,5% (tegenover 17,6% vóór de crisis).

Wat de prijzen van vastgoed in Europa per m² betreft, liggen de prijzen het laagst in Italië (1 684€/m²), gevolgd door Spanje (1 824€/m²) en België (2 169€/m²). Het Verenigd Koninkrijk staat op kop bij de duurste landen met 3 638€/m², gevolgd door Duitsland met 3 066€/m² en Frankrijk met 3 006€/m².

Vastgoedkoopkracht in Brussel overtreft hoofdsteden als Parijs, Londen en Berlijn

De vastgoedkoopkracht in Brussel overtreft bovendien Europese hoofdsteden als Lissabon, Berlijn, Madrid, Parijs en Londen. Een Brussels huishouden van twee personen met een gemiddeld inkomen kan een eigendom van 66m2 verwerven. Die koopkracht is nog hoger in Wallonië, waar een huishouden een eigendom van 134m2 kan kopen, tegenover 97m2 in Vlaanderen.

Het enige land waar de vastgoedprijzen het voorbije jaar gedaald zijn met -2,9% is Italië en hier is de koopkracht het meest aantrekkelijk van Europa. Met in Europa een gemiddeld inkomen van 33 882€ en een rentevoet van 1,38% kan een huishouden er een eigendom van 116m² aankopen. In Rome is dat 52m².

In het Verenigd Koninkrijk, het land met de hoogste vastgoedprijzen van Europa, staat de koopkracht op de laatste plaats van de bestudeerde landen. Een Brits gezin van twee personen met een gemiddeld inkomen kan een eigendom van 40m² aankopen in het Verenigd Koninkrijk, en zal helaas tevreden moeten zijn met 12m² als het ergens zijn intrek wil nemen in de wereldstad Londen (15 149€/m²).

Frankrijk, waar de vastgoedprijzen tot de hoogste van Europa behoren, volgt de Britse tendens en eindigt qua koopkracht op de voorlaatste plaats van de geanalyseerde landen. Een Frans gezin van twee personen met een gemiddeld inkomen kan een vastgoed verwerven van 64m², maar in de hoofdstad (10 208€/m²) is dat slechts 19m².

Vertraging in de Europese hoofdsteden

“Met de gezondheidscrisis is telewerk zowat overal in Europa het nieuwe normaal geworden, waardoor bedrijven genoodzaakt werden hun personeelsbeleid te herbekijken”, legt Piet Derriks, Managing Director bij Immoweb, uit. “Parallel creëerden de opeenvolgende lockdowns nieuwe verwachtingen bij Europese gezinnen. Daardoor zijn steeds meer Europeanen op zoek gegaan naar minder duur vastgoed in de randsteden.”
In België en in de buurlanden is in die zones meer oppervlakte en groene ruimte te vinden voor een lagere vastgoedprijs dan in de hoofdsteden zelf. Die zijn niet langer de locomotieven van de markt, waarmee de tendens van de voorbije decennia stilaan keert.

Ondanks die verminderde aantrekkelijkheid blijft de vraag in de Europese hoofdsteden sterk en zet de prijsstijging zich door. In het klassement van de meest aantrekkelijke hoofdsteden staat Lissabon bovenaan met een prijsstijging van +7,8% het voorbije jaar, gevolgd door Berlijn (+6,2%) en Brussel (+4,8%).

De prijsstijging zet zich dus door in de hoofdsteden, maar de hoofdsteden blijken minder aantrekkelijk dan voor de gezondheidscrisis. Bij wijze van voorbeeld: waar in Lissabon en Berlijn de vastgoedprijsstijging nog respectievelijk +21,5% en +17,2% bedroeg voor de coronacrisis (maart 2020), is die dynamiek nu afgezwakt tot +11,2% en +13,2%.

Zowel voor als na de gezondheidscrisis blijft de tendens negatief in Rome met een verdere daling van de vastgoedprijzen (-0,6% post-corona tegenover -2,9% pre-corona).

Parijs vormt een uitzondering in het vastgoedlandschap. Terwijl de prijzen er driemaal hoger liggen dan in de rest van het land, is het in 2021 de enige Europese hoofdstad die ingaat tegen de nationale tendens. De prijzen in Frankrijk zijn sinds 1 jaar gestegen met +5,4%, terwijl in Parijs de prijzen daalden met -1,7% voor een gemiddelde prijs per m² van 10 208€.

Meer artikelen