Leestijd: 2 min

Vertrek met een gerust gemoed op vakantie dankzij een alarmsysteem.

Net als tijdens de eindejaarsperiode loopt het aantal inbraken tijden de grote vakantie steevast op. Om met de nodige gemoedsrust op vakantie te kunnen vertrekken, is een alarmsysteem nog steeds een van de beste beveiligings- en ontradingssystemen.

Een alarm, het beste ontradingssysteem

Een alarmsysteem met een sirene die lawaai maakt bij inbraakpogingen dient om dieven op de vlucht te jagen en de buren te waarschuwen. Heel vaak volstaat de alarmbehuizing op je gevel om heel wat kleine inbrekers af te schrikken maar je blijft toch best voorzichtig.

De installatie van een alarmsysteem wordt alsmaar goedkoper en de systemen worden alsmaar meer geavanceerd. De prijs van een installatie varieert naargelang je woning want elke oplossing wordt op maat van je huis of appartement gemaakt.

Een alarmsysteem met of zonder draad

Hoewel alarmsystemen met draad lange tijd het monopolie hadden, werken de meeste alarmsystemen vandaag de dag draadloos, met behulp van wifi. Je hoeft dus geen kabels meer door het huis te trekken om de bewegingssensoren, alarmconsoles en sirenes te voeden, waardoor de installatie van een alarmsysteem veel eenvoudiger en sneller verloopt.

Heb je schrik dat je geconnecteerde alarmsysteem wordt gehackt en vanop afstand wordt uitgeschakeld? Maak je geen zorgen, de nieuwe alarmsystemen gebruiken betrouwbare technologieën en beschikken over een beveiliging tegen hackers.

De huidige systemen kunnen bovendien berichten versturen bij inbraken. Dat bericht kan een sms of email zijn, die wordt verstuurd jaar jezelf, een persoon van jouw keuze (buur, vriend, familie) of de politie. Daarnaast bestaan er ook contracten met toezichtsfirma’s, die je waarschuwen wanneer je alarm geactiveerd werd. Bij inbraak of intrusie kan de toezichthouder automatisch de hulpdiensten waarschuwen of een agent bij je langs sturen.

Het alarmsysteem vanop afstand controleren.

Ook nieuw is dat de meeste recente systemen zijn verbonden met een smartphoneapp. Zo kun je het alarm vanop afstand in- en uitschakelen. Beschik je bovendien over een videosysteem, dan kan diezelfde app beelden van je beveiligingscamera’s weergeven en je zelfs aan de andere kant van de wereld geruststellen dat alles goed gaat.

Je buren waken over je huis

Voor een zorgeloze vakantie kan je ook een beroep doen op je buren. Laat ze weten wanneer je op vakantie vertrekt, zodat ze regelmatig een oogje in het zeil kunnen houden. Wie een goede relatie heeft met de buren kan ook vragen om de post uit te halen en het gras te maaien. Een overvolle brievenbus of ongemaaid gras zijn namelijk aanwijzingen dat er niemand thuis is.

Tijdens de grote vakantie bieden bepaalde politiecommissariaten ook de mogelijkheid om tijdens hun patrouilles regelmatig langs je woning te rijden als je ze informeert over je afwezigheid. Vergeet dus niet om het dichtstbijzijnde politiekantoor op de hoogte te brengen.