Rechtzaal van een rechtbank
Leestijd: 2 min

Moet je belastingen betalen bij de verhuur van een woning

Wil je een woning of appartement verhuren? Dan is het interessant om te weten hoeveel belastingen je moet betalen en hoe je verhuren fiscaal regelt. We geven je graag enkele tips, zodat je op beide oren kan slapen als de fiscus een controle uitvoert.

Bij het verhuren van een pand is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste fiscale spelregels. Hoe je belast wordt, hangt namelijk af of je verhuurt aan een huurder die de woning of het appartement privé en/of voor beroepsdoeleinden gebruikt. We sommen je de verschillende mogelijkheden op voor belastingen op huurinkomsten.

Je verhuurt voor privégebruik

Verhuur je jouw woning aan een particulier persoon die het pand voor privédoeleinden zal gebruiken? Dan is er geen discussie mogelijk: je betaalt geen belastingen op de huurinkomsten. Je betaalt enkel de jaarlijkse belasting op het kadastraal inkomen (KI) van je vastgoed. Om het bedrag van de belasting te berekenen, wordt het KI met 40% verhoogd.

Je verhuurt voor professioneel gebruik

Als jouw huurder de woning of het appartement wil gebruiken voor professionele doeleinden, dan word je wel op de werkelijke huurinkomsten belast. De werkelijke huurinkomsten bereken je door de kosten voor onderhoud en herstelling (die forfaitair geraamd worden op 40%) af te trekken van de bruto-huurinkomsten.

Je verhuurt voor gemengd gebruik (privé + professioneel)

Wat gebeurt er als jouw huurder de woning gedeeltelijk privé en gedeeltelijk professioneel gebruikt? In dat geval moet je alert zijn bij de opmaak van het huurcontract. De wetgever maakt immers een onderscheid tussen twee situaties:

  • De huurprijs is opgesplitst in een privé-deel en een professioneel deel, én de huurovereenkomst is geregistreerd. In dat geval zal je als verhuurder voor het privégebruik belast worden op basis van het KI, en voor het beroepsdeel volgens de werkelijke inkomsten.
  • De huurprijs is niet opgesplitst of de huurovereenkomst werd niet geregistreerd. Dan zal je als verhuurder belast worden alsof de volledige woning professioneel gebruikt wordt. Hierdoor zal je dus een pak meer belasting moeten betalen!

Tip: vermijd beroepsgebruik of reken de meerkosten door

 Als verhuurder heb je zelf de teugels in handen. We raden je daarom aan om in jouw huurcontract een clausule te vermelden dat de woning niet gebruikt mag worden voor professionele activiteiten. Als de huurder jouw huurwoning toch beroepsmatig wil gebruiken, dan kan je eventueel de extra kosten doorrekenen aan de huurder.

Helemaal voorbereid? Verhuur je woning in 1-2-3 via Immoweb.

Ben je op zoek naar dé geschikte huurder voor jouw huis of appartement? Plaats een zoekertje op Immoweb en zet je woning in de kijker. Immoweb krijgt dagelijks tot vier keer meer bezoekers dan andere immosites en is dus de ideale partner voor elke verhuurder.

Plaats jouw zoekertje op Immoweb

Gepubliceerd op 8 mei 2020

Meer artikelen