Leestijd: 4 min

De kust is nog steeds zeer populair

Brussel, 22 juli 2024 - Een nieuwe studie van Immoweb analyseert de prijstrends langs de 67 km lange Belgische kustlijn en toont de belangrijke impact van de nabijheid van het strand. De resultaten van de studie tonen aan dat appartementen die 1 à 5 minuten stappen van het strand liggen een prijsverschil hebben van +9,6% in vergelijking met appartementen die meer dan 10 minuten van het strand liggen. Dit verschil kan zelfs oplopen tot +27% voor woningen die op 1 minuut van de zee liggen. De prijzen van appartementen langs de kust zijn de afgelopen drie jaar sterker gestegen, met +13,5%, dan het nationale gemiddelde van +9%. Door de stijging van de rentevoeten is er echter een vertraging van deze trend waargenomen. De studie vergelijkt ook de prijstrends tussen de verschillende gemeenten aan de kust. Knokke-Heist (+17,9%), Middelkerke (+16,7%) en Nieuwpoort (+15,4%) zijn de gemeenten met de hoogste prijsstijgingen over de afgelopen drie jaar.

Nabijheid van het strand maakt appartementen aan zee tot 27% duurder

Een appartement direct aan zee kan tot 27% meer kosten dan een appartement op meer dan 10 minuten stappen van de kust. Voor appartementen die tussen 1 à 5 minuten van het strand liggen, stijgt de waarde met 9,6%. “Dit is een kans voor kopers die aan de kust willen wonen zonder per se aan het strand te liggen”, stelt Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb.

Voor het eerst zijn de prijsstijgingen aan de kust gematigder dan op nationaal niveau  

In de afgelopen drie jaar is de gemiddelde prijs van appartementen langs de kust aanzienlijk gestegen met +13,5%, waardoor de gemiddelde prijs in juli 2024 € 4.088 per vierkante meter bedraagt. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs van appartementen in het hele land is in dezelfde periode met +9% gestegen. Deze observaties benadrukken de hogere waarde van appartementen aan de kust. De gemiddelde prijs van een referentieappartement in België bedraagt momenteel € 3.034/m². Dit is dus een verschil van ongeveer € 1.000 ten opzichte van woningen aan de kust. Als we kijken naar de provincie West-Vlaanderen als geheel, dan zien we dat de prijzen gemiddeld met +8,5% zijn gestegen. De kust ligt dus ruim boven het provinciale gemiddelde.

Toch hebben de stijgende rentevoeten de prijsgroei langs de kust afgeremd, wat een omslag betekent ten opzichte van het nationale gemiddelde. Voor het eerst vertoonden de prijzen langs de kust een meer gematigde stijging van +1,2% tussen juli 2023 en juli 2024, vergeleken met een nationale groei van 1,7%. Deze vertraging staat in contrast met voorgaande jaren, gezien de prijzen de afgelopen drie jaar met +13,5% stegen. Piet Derriks, Managing Director van Immoweb, geeft uitleg over deze correlatie: “De stijging van de financieringskosten heeft de aankoop van een tweede verblijf aan de kust voor veel kopers minder betaalbaar gemaakt.”

Daarentegen registreerde Bredene, de meest betaalbare kustgemeente, met een gemiddelde stijging van +10,5% de grootste prijsstijging aan de hele Belgische kust tussen juli 2023 en juli 2024. Deze gemeente blijft relatief betaalbaar, met een gemiddelde prijs die 30% onder het kustgemiddelde ligt.

Knokke-Heist is niet gespaard gebleven

Knokke-Heist, een van de duurste gemeenten aan de kust, is niet gespaard gebleven van de uitdagingen op het vlak van betaalbaarheid. De prijzen daalden er met -2,4% tussen juli 2023 en juli 2024. Dit is een aanzienlijke verandering ten opzichte van de vorige sterke stijgingen van +36,4% over de afgelopen 5 jaar en +17,9% over de afgelopen 3 jaar. In dezelfde periode laat ook Nieuwpoort een sterke groei zien, met een stijging van +28,1% over 5 jaar en +15,4% over 3 jaar. Knokke-Heist is 38% duurder dan Nieuwpoort, de tweede duurste gemeente aan de kust. In vergelijking met Bredene, de goedkoopste gemeente aan de kust, is de gemiddelde prijs van een appartement in Knokke meer dan verdubbeld, met een verschil van +137%.

Een tweede verblijf aan de Franse kust?

Hoewel Knokke-Heist in België misschien wordt beschouwd als een dure kustplaats, valt het op dat er badplaatsen in Frankrijk zijn met nog hogere vastgoedprijzen. Bijvoorbeeld :

  • Ramatuelle: gemiddelde prijs van € 16.948/m².
  • Saint-Jean-Cap-Ferrat: gemiddelde prijs van € 16.416/m².
  • Saint-Tropez: gemiddelde prijs van € 14.656/m².

De badplaatsen in Normandië, Bretagne en Languedoc-Roussillon daarentegen, bieden meer betaalbare prijzen met respectievelijke gemiddelde prijzen van € 3.993/m², € 3.917/m² en € 3.765/m². Omdat de prijzen daar toegankelijker zijn dan in de duurste gemeenten van de Belgische kust, zou dit een aantrekkelijke kans kunnen zijn voor Belgen die willen investeren in een tweede verblijf in Frankrijk.
Als je echter de voorkeur geeft aan de rust van het bos, kunnen de Ardennen ook een uitstekend alternatief zijn. Gemeenten als Spa, Vielsalm en Durbuy, die bekend staan om hun natuurlijke schoonheid en erfgoed, bieden veel betaalbaardere prijzen voor vastgoed, met gemiddelden van respectievelijk € 2.482, € 1.878 en € 2.056 voor appartementen.

Methodologie

De impact van de nabijheid van het strand wordt berekend op basis van een econometrische benadering: de hedonische methode. De impact wordt berekend in vergelijking met een appartement dat meer dan 10 minuten lopen van het strand ligt. Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 21.000 appartementen en huizen in de kustgemeenten die sinds 1 juni 2022 te koop werden aangeboden door onze partneragentschappen in België. De appartementen zijn geclassificeerd op basis van hun afstand tot het dichtstbijzijnde strand: 100 m (= 1 minuut lopen), 500 m (= 5 minuten lopen), 1 km (= 10 minuten lopen).

Over Immoweb

Al meer dan 25 jaar is Immoweb het grootste digitale vastgoedportaal in België waar kopers en verkopers, huurders en verhuurders elkaar vinden. Immoweb is de eerste halte voor elke Belg die droomt van vastgoed: elke dag vind je bijna 150.000 eigendommen te koop of te huur. Immoweb biedt het meest volledige aanbod vastgoed: huizen, appartementen, bouwgronden, garages, kantoren, winkels en industriële panden, van nieuwbouw tot uitzonderlijke historische panden. Dankzij onze gratis schattingstool weten eigenaars snel hoeveel hun vastgoed waard is. Kopers kunnen in één klik een simulatie voor een hypotheek krijgen via ons geïntegreerde leningaanbod. Ook kunnen zowel huurders als eigenaars zich verzekeren via Immoweb Protect. Volg ons nieuws en inzichten over de vastgoedmarkt op https://www.immoweb.be/nl/page…

Over de AVIV Group

De AVIV Group is een van de grootste digitale vastgoedtechbedrijven ter wereld en een dochteronderneming van Axel Springer. AVIV’s unieke portefeuille van toonaangevende merken omvat verschillende van Europa’s bekendste vastgoedzoekertjessites: Groupe SeLoger en Meilleurs Agents (Frankrijk), Immowelt Group (Duitsland), Immoweb en Realo (België) en Yad2 (Israël) die samen meer dan 2.000 mensen tewerkstellen. De AVIV-groep heeft ook belangen in bedrijven als Homeday en Zumper.

Perscontact

Celien Van Hoeymissen
FINN Agency
[email protected]
+32 497 36 73 34

Gepubliceerd op 23 juli 2024

Meer artikelen