moderne woning crépi plat dak
Leestijd: 2 min

EPC stijgt op het prioriteitenlijstje: waar ligt de woningzoekende Belg nog wakker van?

Wat vindt de Belg vandaag echt belangrijk wanneer hij op zoek gaat naar de ideale woning? Immoweb voerde onlangs een uitgebreide enquête uit onder 3.500 landgenoten, van woningzoekende kopers en huurders tot verkopers. Eén factor die aan belang blijft winnen: de EPC-score, vooral bij potentiële kopers.

EPC cruciaal voor meer dan 6 op de 10 woningzoekenden

Voor maar liefst 65% van de mensen die een woning zoekt om te kopen of te huren, is de EPC-score een doorslaggevende factor. Energie-efficiëntie staat met andere woorden hoog op de agenda bij iedereen die op zoek is naar een nieuwe woning.

Binnen de ondervraagde groep kopers heeft trouwens 62% effectief concrete plannen om zijn woning energie-efficiënter te maken via verbouwingswerken. De renovatieverplichtingen die de verschillende gewesten hebben opgelegd bij (te) povere EPC-scores, zijn hier natuurlijk niet vreemd aan.

Wat mag zo’n renovatie kosten?

Bijna 4 op de 10 kopers houden een renovatiebudget achter de hand van tussen de 10.000 en 50.000 euro. 16% onder hen heeft nog meer budget veil, terwijl 1 op de 4 nog helemaal geen idee heeft wat ze aan hun renovatie willen spenderen.

man brengt rotswolisolatie aan tegen zolderdak
Binnen de ondervraagde groep kopers heeft trouwens 62% effectief concrete plannen om zijn woning energie-efficiënter te maken via verbouwingswerken.

Verkopers lijken minder EPC-alert te zijn

In tegenstelling tot de toekomstige kopers lijken verkopers minder snel geneigd om hun woning nog energetisch aan te pakken. Opvallend is dat net geen 6 op 10 verkopers zelfs weten wat de huidige EPC-score van hun woning is.

Van zij die wel op de hoogte zijn van hun energiescore, plant amper 15% energiebesparende maatregelen voordat zij hun woning te koop aanbieden om hun EPC-score alsnog op te krikken. Voor 75% van deze renoverende verkopers blijft het budget beperkt tot 50.000 euro of minder.

Tuin en terras doen het meest dromen

Wat staat bij toekomstige kopers en huurders tot slot nog bovenaan hun prioriteitenlijstje in hun zoektocht naar de geschikte woning? Algemeen scoren tuin en terras (55%), de locatie (45%), een rustig gebied (35%) het hoogst, net boven het isolatieniveau (30%).

De rest van de top-10:

  • Voldoende slaapkamers (27%)
  • Makkelijke toegang tot openbaar vervoer (23%)
  • Geen behoefte aan renovatie (22%)
  • Dichtbij scholen, winkels, dokters,… (17%)
  • Dichtbij het werk (13%)
  • Geen geluidsoverlast (9%)

Koppel je de kopers los van de huurders, dan lijken die laatsten het meest belang te hechten aan de nabijheid van openbaar vervoer en andere voorzieningen, daar waar kopers meer naar het langetermijnplaatje (locatie, omgeving en energiepeil) kijken.

ruime tuin van alleenstaande woning
Bij potentiële kopers van een nieuwe woning staan een leuke tuin en terras helemaal bovenaan het verlanglijstje.

Toekomstige kopers, opgelet!

Uit de bevraging komt voor dat de Belgische vastgoedmarkt duidelijk richting meer duurzaamheid en energie-efficiëntie beweegt. Tegelijkertijd lijken nog niet alle verkopers even goed op de hoogte te zijn van de actuele EPC-score van hun woning.

Reden te meer om als toekomstige koper extra je ogen en oren open te houden, zodat je een duidelijk zicht hebt op de energieprestaties van de woning(en) die je straks bezoekt. Want een lagere energiescore, vertaalt zich in grotere (financiële) inspanningen om je woning energiezuiniger te maken.

Vind jouw energiezuinige koopwoning op Immoweb

Gebruik deze nieuwe kennis meteen en ga in onze enorme database van woningen op zoek naar die ene perfecte woning. Wij hebben alvast de zoekfilter voor je ingesteld op de energiezuinige exemplaren. Veel succes!

Vind jouw energiezuinige woning!
Gepubliceerd op 8 juli 2024

Meer artikelen