Energetische renovatie voor een dak
Leestijd: 4 min

Energetische renovatie: wat is je eerste prioriteit?

Proficiat! Je hebt pas of een tijdje geleden een eigen woning gekocht. Maar er is nog wat werk aan de winkel. Een energetische renovatie is een belangrijke stap naar een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur. In dit artikel helpen we jou de juiste prioriteiten te stellen.

Je woning bestaat uit twee grote delen. Je hebt alles wat te maken heeft met de buitenschil. Dat wat buiten van binnen onderscheidt: dak, muren, ramen en vloerplaat. Dan heb je de binnen zelf: het interieur.

Een energetische renovatie draait rond isoleren. Isoleren komt erop neer om die buitenschil zo goed mogelijk in te pakken. Zodat er een buffer is tussen binnen- en buitenklimaat. Wat resulteert in lagere stookkosten. Maar ook in een hoger wooncomfort. Want een goede isolatie houdt tijdens de warme dagen de hitte buiten. En op koude winterdagen de warmte binnen.

1. Dak: absolute prioriteit bij een energetische renovatie

Langs je dak gaat tot 30% van de warmte in je woning verloren. Dus je dak staat zowel boven op je huis áls bovenaan het lijstje van je energetische renovatie-prioriteiten.

Je hebt twee opties: of je isoleert je dak of je isoleert je zoldervloer.

Dak isoleren

Om je dak te isoleren, moet er een onderdak aanwezig zijn. Dat is een folie die onder je dakpannen zit. Een extra buffer tegen regen of sneeuw die zich toch nog een weg naar binnen weet te banen.

Hoe je weet of er een onderdak is? Daar hoef je geen expert voor te zijn.

Zie je de pannen niet vanop je zolder? Dan is er een onderdak geplaatst. In dat geval kan je isoleren tussen de kepers, die lange verticale houten balken. Een isolatiewol is hier een populaire keuze.

Een dank geïsoleerd met isolatiewol.

Kijk je vanop je zolder tegen de pannen aan? Dan is er geen onderdak. Voor een bestaand dak een onderdak plaatsen, is een ingrijpend werk: al je pannen moeten er namelijk af. Dus als je dakstructuur en je dakpannen voor de rest nog in orde zijn, is het voor je energetische renovatie zinvoller je aandacht op de zoldervloer te richten.

Zoldervloer isoleren

Ook voor je zoldervloer is isolatiewol een makkelijke en snelle oplossing. Je kan het materiaal gewoon over de vloer uitrollen. Nadeel: je zoldervloer is niet meer begaanbaar. Dat kan je oplossen met een houten framework te maken op je vloer. Tussen het framework isoleer je, erbovenop plaats je een houten plaatmateriaal als nieuwe vloer.

2. Muren

Met een warmteverlies van 20% zijn je muren de tweede grootste verliespost. En dus prioriteit nummer twee bij je energetische renovatie. Hier heb je drie opties: langs buiten isoleren, de spouwmuur laten opvullen met isolatie, of langs binnen isoleren.

Binnenmuren na-isoleren

Langs binnen isoleren is eerder een ultieme reddingsboei. Wanneer langs buiten isoleren niet mogelijk is (omdat het een beschermde gevel is, bijvoorbeeld) en er geen spouw is om op te vullen. Je binnenmuren isoleren is naar vochthuishouding in je woning een delicaat werkje. En dus voer voor specialisten.

Spouw na-isoleren

Je spouw na-isoleren, is snel en efficiënt. Op één à twee dagen is een gespecialiseerde firma al rond.  De spouw is de open ruimte tussen je binnen- en buitenmuur.

Hoe het werkt? Volgens een vooraf bepaald patroon worden er kleine gaten geboord in de voegen van je buitenmuur. Daarlangs wordt een isolatiemateriaal ingebracht: parels, wol… Dat materiaal vult de spouw volledig op. Zo ontstaat er een volledige isolatieschil. De geboorde gaten worden daarna weer opgevoegd.

Via geboorde gaten in de voegen, vult de aannemer de spouw op met isolatiemateriaal.

Enkele aandachtspunten: niet elke woning heeft een spouw. En niet elke spouw is geschikt om op te vullen. Een inspectie vooraf door de aannemer is daarom een absolute must.

Buitenmuren na-isoleren

De derde optie in kader van je energetische renovatie: je muren langs buiten isoleren. Naast het hogere prijskaartje, zijn er twee grote verschillen met spouwmuurisolatie. Eén: je kan doorgaans dikker isoleren. Want je wordt niet gelimiteerd door de breedte van je spouw.

Twee: je huis ziet er na dit werk helemaal anders uit. Je spouwmuren laten na-isoleren, verandert niets aan het uitzicht van je woning. Langs buiten isoleren wel. Want er komt een nieuwe gevelafwerking tegen je huis.

In een eerste stap komen er tegen je bestaande gevel isolatieplaten. En ook al zijn er verschillende systemen: daarop worden meestal steenstrips verlijmd. Die kan je best vergelijken met een slanke variant van een baksteen

3. Ramen

Op de derde plaats in de prioriteitenlijst voor je energetische renovatie: je ramen. Langs hier gaat 15% van je woningwarmte verloren.

In tegenstelling tot de beperkende factoren die er soms zijn bij je dak (onderdak of niet?) en je muren (is er wel een spouw?) zijn ramen altijd vrij eenvoudig te vervangen.

Hoogrendementsbeglazing met PVC-profielen.

De energetische winst die je boekt, hangt af van de isolerende waarde van je huidige ramen. Is dat enkele beglazing? Dan zet je een grote stap vooruit.

Als er nu al dubbele beglazing is, kan je nog winst boeken, maar die gaat kleiner zijn. Hoe je winst boekt als je dubbele beglazing laat vervangen door dubbele beglazing? Modern dubbel glas is uitgerust met een onzichtbare coating tegen de glasbladen. En de glasspouw – de ruimte tussen de glasbladen – is opgevuld met een speciaal gas. Die twee factoren zorgen voor een extra isolatie die een oudere dubbele beglazing niet heeft.

4. Vloerplaat

Helemaal onderaan je woning en de ranglijst voor je energetische renovatie: de (kruip)kelder. Als je een bestaande vloer wilt isoleren, moet je eerst de vloerbedekking opbreken. Ingrijpende renovatiewerken! Een oplossing zonder breekwerken, is het plafond van je (kruip)kelder inpakken.

Een populaire keuze om dit te doen zijn harde isolatieplaten. Die zijn bij uitstek geschikt tegen vocht. Die boor en/of verlijm je tegen de betonplaten. Een goed alternatief als er veel leidingen lopen: een gespoten isolatiemateriaal.

Vind je droomwoning op Immoweb

Een beter zicht gekregen op de prioriteiten bij de energetische renovatie van jouw toekomstige woning? Dan is het nu tijd om aan je zoektocht te beginnen

Vind je droomwoning op Immoweb

Meer artikelen