Materiaal en plan voor renovatie
Leestijd: 3 min

7 tips om je budget onder controle te houden bij een renovatie

Hoera, je hebt je droomhuis gevonden! Alleen, er is best wel nog wat werk aan. Dat betekent renoveren dus, iets wat je mogelijk wel afschrikt. Want staat verbouwen niet gelijk aan onverwachte kosten en een budget dat de pan uit rijst? Waardoor je met een financiële kater achterblijft? Niet met onze 7 tips!

Stel een realistisch plan op

Ga voor je start met renoveren of verbouwen goed na welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Maak daarbij ook doordachte keuzes en bepaal welke ruimtes je eerst wil aanpakken. Hou bij deze planning ook rekening met de levensfase waarin je je bevindt. Heb je kleine kindjes? Dan is het een strakker plan om eerst de basisruimtes en meest noodzakelijke werkzaamheden onder handen te nemen. Zolder, kelder, bureau, … die kan je altijd in de toekomst ook nog renoveren en verder afwerken.

Laat je niet verleiden door de nieuwste snufjes

Laat je niet altijd verleiden door de laatste nieuwe trends en snufjes op bouw- en renovatievlak. Het is uiteraard erg verleidelijk, maar het prijskaartje is vaak navenant. Als je bijvoorbeeld materialen gaat kiezen voor je badkamer, keuken of vloer, vraag dan zeker ook naar de wat oudere materialen. Want uiteraard liggen in de toonzaal enkel de laatste nieuwe modellen. Terwijl trends van het jaar daarvoor niet noodzakelijk uit de mode zijn. En je vaak heel wat minder geld kosten.

Vraag verschillende prijsoffertes op

Of je nu gaat samenwerken met een vakman of op zoek bent naar bouwmaterialen, ga altijd bij minstens twee of drie partijen aankloppen. Vraag bij elk van hen prijsoffertes op zodat je kan vergelijken. Vergeet ook zeker niet te vragen naar hun voorwaarden en eventuele kortingsacties. Loopt er momenteel geen actie? Dan kan je altijd navragen of er niet eentje gepland is voor de nabije toekomst.

Stel een budget op

Het is binnenvallen met een open deur, maar wanneer je wil renoveren of verbouwen dien je uiteraard ook een budget te voorzien. Wees hier zeer realistisch in en gebruik hiervoor de offertes die je bij verschillende leveranciers opvroeg. Op die manier krijg je een goed zicht op alle kosten. Zo weet je dus beter waar je aan toe zal zijn. Vergeet ook zeker niet een extra potje aan te leggen voor onverwachte kosten. Gebruik je het uiteindelijk toch niet, dan kan je er nadien wel iets leuks mee kopen of doen.

En hou dat budget ook regelmatig bij

Eenmaal de werkzaamheden van start gaan is het belangrijk om je uitgaven regelmatig bij te houden. Dan heb je steevast een goed zicht op hoe je budget er voor staat. Blijven alle kosten nog binnen de perken? Je kan je budget heel eenvoudig bijhouden in Excel, of je kan hiervoor ook een app zoals You Need A Budget gebruiken. Bij die laatste kan je trouwens verschillende doelen opstellen en hiervoor sparen. Dat kan handig zijn als je de werkzaamheden doorheen de tijd spreidt.

Werk met vaklui

We denken nogal snel “ik kan dat zelf” of “ik ken iemand die dat wel na zijn uren zal doen”. Maar daar schuilt een addertje onder het gras. Want we vergissen ons wel eens in onze handige harry capaciteiten. Daardoor moet je nadien alsnog een vakman inschakelen, die mogelijk eerst dingen moet rechttrekken. Van in het begin beroep doen op een expert zal je dus niet alleen veel kopzorgen besparen, maar ook budget. Maak wel goede afspraken: spreek bijvoorbeeld een concrete startdatum af en vraag hem ook om jou regelmatig op de hoogte te houden van de werkzaamheden.

Maar steek ook zelf de handen uit de mouwen

Met een vakman werken betekent natuurlijk niet dat je hem voor alles moet inschakelen. Er zijn best wel wat werkzaamheden die je ook perfect zelf kan doen. Afhankelijk van of je al dan niet twee linkerhanden hebt, kan je bijvoorbeeld basisafbraakwerken of voegen uitkrabben zelf doen. Je kan – terwijl jouw vakman zijn ding doet tijdens het renoveren – hem ook helpen door materialen aan te dragen of afval te verwijderen. Waardoor jouw klusjesman tijd wint en jouw renovatie sneller vooruit gaat.

Ontdek meer renovatietips op ConstructR

Ga je renoveren of verbouwen? Alles begint met het opstellen van een doordacht plan en budget. Ontdek al onze renovatietips en advies hiervoor op ConstructR.

Ga naar ConstructR

Meer artikelen