Kinderkamer met vloer en thermostaat op de vloer
Leestijd: 3 min

Welke vloer kies je best bij vloerverwarming?

Vloerverwarming wint steeds meer aan populariteit in nieuwbouwwoningen en bij renovaties. Het is enorm praktisch, verdeelt de warmte vlot doorheen de hele ruimte en voelt erg aangenaam. Het enige nadeel: niet elke vloer is even geschikt voor vloerverwarming.

De belangrijkste voorwaarde voor vloerverwarming is namelijk een vloer met een lage warmteweerstand. Zo kan de vloer de warmte perfect geleiden en geniet jij van een aangename temperatuur in je woning. Niet zeker welke vloer je moet kiezen? In deze blog vertellen we je welke vloeren perfect bij vloerverwarming kunnen gebruikt worden.

PVC-vloeren

Een PVC-vloer bezit de charme van laminaat, maar is gemaakt van kunststof in plaats van hout. Daardoor is deze vloersoort uitermate geschikt voor vloerverwarming. Even de ondergrond egaliseren en daarna kan je genieten van alle voordelen van je PVC-vloer. Zo is er een ruime keuze aan verschillende patronen en motieven, en is PVC ook nog eens duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Een echte aanrader dus.

Betonvloeren

Een andere geschikte vloer is een betonvloer. Cementgebonden gietvloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn dus heel populair in combinatie met vloerverwarming.

Alleen mag je niet vergeten dat beton makkelijk uitzet en er scheuren in je vloer kunnen ontstaan. De oplossing hiervoor is gelukkig eenvoudig: gebruikmaken van uitzetvoegen en een betonvloer die dik genoeg is. De vloerder zal samen met de vloerverwarmingsinstallateur overleggen waar de thermische onderbrekingen en uitzetvoegen moeten komen. Zo ben jij verzekerd van een mooie en praktische vloer in je huis!

Keramische vloeren

Ook keramische tegels en keramisch parket hebben een lage warmteweerstand en kunnen dus zonder problemen worden gebruikt bij vloerverwarming.

Net als bij een betonvloer moet je rekening houden met de uitzetvoegen. Zo gaan de tegels niet barsten of loskomen door de schommelingen in temperatuur. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de ondergrond en de manier waarop de tegels gelijmd worden een rol bij de keuze voor vloerverwarming of niet. Gebruik zeker lijm die geschikt is voor vloerverwarming. Dan is er meestal geen probleem wanneer je een keramische vloer met vloerverwarming wil combineren.

Vinylvloeren

Een moderne toets aan je woning toevoegen? Dat kan met een prachtige vinylvloer. Deze veelzijdige vloer komt in verschillende kleuren en dessins en is dus helemaal aan te passen naar eigen smaak. De ene vinylvloer is echter beter geschikt voor vloerverwarming dan de andere.

Vermijd een isolerende foamlaag die dikker is dan 3mm en lijm zeker de volledige vloer. Op die manier voorkom je dat er na verloop van tijd bobbels in de vinylvloer ontstaan door de temperatuurverschillen. Meestal is een ondervloer niet nodig.

Linoleumvloerbedekking

Geen wonder dat linoleum steeds vaker in woningen gebruikt wordt. Deze vloerbedekking is naast heel erg duurzaam ook nog eens slijtvast. Je kan kiezen uit verschillende kleuren en motieven én er is een speciale soort die op marmer lijkt. De marmoleum vloer. Zowel linoleum als marmoleum laten de warmte goed door en zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Ook bij dit soort vloeren let je best op dat de vloer niet te dik is en raden we aan om de volledige vloer te lijmen. Zo blijft je vloer goed liggen en kan jij er optimaal van genieten.

Als je later beslist om jouw woning te verkopen of te verhuren, geeft een mooie verwarmde vloer een meerwaarde aan jouw kamers en kan het een extra pluspunt zijn voor potentiële kopers. Vergeet niet dat de vloer een zeer belangrijk element is in de beslissing om een woning te kopen.

Bij welke vloeren gebruik je beter geen vloerverwarming?

Vloeren die je direct op de dekvloer kan plaatsen, zijn erg geschikt voor vloerverwarming. Er is dan geen isolerende laag tussen de verwarming en de bovenste laag waardoor de warmte perfect verspreid zal worden. Vloeren die wel goed isoleren, zijn dus meestal geen ideale match met vloerverwarming.

Houten vloeren

Hout is een geweldige isolator en geleidt de warmte heel wat minder goed dan andere vloersoorten. Daarom worden houten vloeren sneller afgeraden bij vloerverwarming. Een houten vloer zet zich ook. Dit wil zeggen dat hout kan uitzetten of net krimpen naargelang het warmteverschil en de vloer kan kromtrekken. Niet meteen iets wat je in woning wil, toch?

Laminaatvloeren

Een andere populaire vloersoort is laminaat. De warme en natuurlijke uitstraling heeft echter een keerzijde: de vloerbedekking is vrij dik waardoor heel wat warmte verloren gaat. Net als hout zal ook laminaat niet snel aangeraden worden bij vloerverwarming. Wil je toch een combinatie van laminaat en vloerverwarming? Dan is dit mogelijk wanneer je voor een speciale soort laminaat kiest die dunner is en te herkennen aan het logo “geschikt voor vloerverwarming”.

Tapijt als vloerbedekking

De meeste tapijten isoleren goed en zijn dus minder geschikt bij vloerverwarming. Toch zijn er ook dunnere exemplaren die de warmte in de vloer wél goed geleiden. Als je kiest voor tapijt in combinatie met vloerverwarming laat je je best eerst goed door een expert informeren.

Een extra dosis inspiratie voor je renovatie?

Het huis van je dromen al gevonden maar nog twijfels over de vloer? Op ConstructR vind je nog meer renovatietips. Zo vind jij zonder twijfel dé geschikte vloer voor jouw woning!

Laat je inspireren door ConstructR

Meer artikelen