Man die zijn appartement opmeet samen met zijn hond
Leestijd: 2 min

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.

Fiscale voordelen

Sluit je voor de aankoop van een woning een hypothecaire lening af? Dan zal dit je belastbare inkomen verlagen, zodat je minder belastingen moet betalen. Concreet kan je zowel de betaalde interesten als de kapitaalaflossingen fiscaal aftrekken tot 45%. Dit is zeer interessant, maar hou er rekening mee dat je lening aan enkele specifieke voorwaarden moet voldoen.

1. Voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid

Om van de fiscale voordelen te kunnen genieten, moet je lening aan deze voorwaarden voldoen.

  • De lening werd na 1 januari 2015 afgesloten.
  • De lening moet gewaarborgd zijn door een hypothecaire inschrijving. Neem hiervoor contact op met je notaris.
  • De lening moet bij een Belgische bank afgesloten worden.
  • De lening moet een looptijd van minimaal 10 jaar hebben.
  • De lening werd afgesloten voor je enige woning in België.  Een lening voor een tweede verblijf in België of voor een pand in het buitenland komt niet in aanmerking voor het fiscale voordeel.

2. Concrete bedragen

Hoe groot is het fiscale voordeel? Over welke bedragen spreken we? Sinds juli 2014 zijn het de gewesten die verantwoordelijk zijn voor deze materie. De concrete bedragen en informatie vind je terug op de websites van de gewesten.

3. Extra fiscale aftrekposten

Naast je lening zijn er ook andere investeringen die een fiscaal voordeel kunnen opleveren. We denken hierbij vooral aan:

Premies en steunmaatregelen

De overheid heeft tal van premies en steunmaatregelen in het leven geroepen om een huis te kopen, te bouwen of te verbouwen. Het loont zeker de moeite om grondig na te kijken op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Wist je bijvoorbeeld dat er een gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ bestaat? En dat je mogelijk een deel van je verhuiskosten kan vergoed krijgen? Bekijk snel welke premies voor jou interessant zijn op de gespecialiseerde website van de overheid.

Vind het huis van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes in jouw regio

Meer artikelen