A small dog in a box sticking his head out, moving in 1 2 3 here is our helpful checklist.

Verhuis in 1-2-3 dankzij onze handige checklist

Verhuizen betekent voor veel mensen een dag vol stress. Je moet aan veel dingen denken en een verhuis loopt makkelijk in het honderd. Om een dergelijk rampscenario te vermijden, hebben we een retroplanning opgesteld. Aan de hand van deze checklist kan je je verhuis beter organiseren en denk je ook aan minder vanzelfsprekende zaken.

3 maanden voor de verhuis

To do   Extra tips
Leg de datum voor je verhuis vast. Door op een maandag of een vrijdag te verhuizen, creëer je voor jezelf een lang weekend. Meer tijd om in- of uit te pakken dus.
Vraag verlof aan je werkgever. Bij veel bedrijven heb je recht op een verlofdag om te verhuizen. Vraag raad aan je werkgever of personeelsdienst.
Vraag offertes op bij verschillende verhuisbedrijven of vrachtwagenverhuurders. Sluit hiervoor ook eventueel de nodige verzekeringen af.  
Ben je huurder? Zeg dan je huur op via een aangetekende zending. De wettelijke opzegtermijn van een huurcontract is drie maanden, te rekenen vanaf de eerste dag van de maand volgend op de verzending van je aangetekend schrijven.  
Contacteer de bedrijven die instaan voor je nutsvoorzieningen (telecom, elektriciteit, water) en kondig je verhuis aan. Licht ook de school en de crèche van je kinderen in, indien nodig.  
Neem de maten op in je nieuwe woning, zodat je eventueel kasten en gordijnen kan bestellen.  

1 maand voor de verhuis

To do   Extra tips
Reserveer parkeerborden voor je nieuwe en je oude woning. Je kan hiervoor bij de politie of bij de gemeentediensten terecht.  
Begin met inpakken en schrijf op iedere doos wat er in zit en waar ze naartoe moet.  
Bekijk je huurcontract en lees na wat je plichten zijn als je vertrekt. Voer indien nodig enkele herstellingswerken uit.  
Regel opvang voor je kinderen of huisdieren op de dag van je verhuis.  
Recycleer of schenk weg wat je niet meer nodig hebt. Organiseer een ‘garage sale’ of verkoop de spullen die je niet meer gebruikt via tweedehandssites.

1 week voor de verhuis

To do   Extra tips
Laat je verzekeringen aanpassen.  
Demonteer de meubelen die je al kan missen. Steek de schroeven en bouten samen met de montagehandleiding in een grote enveloppe.
Voorzie oude lakens om je meubelen tijdens de verhuis te beschermen. Ook stevige handschoenen komen van pas.  
Maak voor elke verhuiswagen een wegbeschrijving naar je nieuwe woning – zo verlies je geen tijd op de verhuisdag zelf.  

1 dag voor de verhuis

To do   Extra tips
Ontdooi je koelkast en diepvries en maak ze schoon.  
Zorg voor eten en drinken voor op de verhuisdag. Bestel broodjes, dat is weer een zorg minder.
Zorg dat alles wat je nodig hebt voor de eerste nacht in je nieuwe woning snel voor handen is.    
Vul een doos met allerlei handige spullen die je op de dag van de verhuis kan nodig hebben: boormachine, schroevendraaiers, toiletpapier, dweilen, touw, pen en papier…  

De dag van de verhuis

To do   Extra tips
Check alle ruimtes en zorg dat je niets vergeet.  
Schrijf de meterstanden op. Je kan tegenwoordig de meters van de ene bewoner op de andere laten overzetten, zonder ze af te sluiten. Neem hiervoor contact op met je energieleverancier.
Laat je de oude woning leeg achter? Zet dan de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit en sluit de water– en de gasleiding af.   
Verzamel alle sleutels en sluit ramen en deuren goed af voor je vertrekt.  

Na de verhuis

  To do     Extra tips
Ga langs op het gemeentehuis van je nieuwe woonplaats om je verhuis te melden. Breng ook je vrienden en familie op de hoogte van je nieuwe adres.
Laat je post doorsturen. Je kan hiervoor gebruiken maken van de verhuisdienst van bpost.
Wacht minimaal 24 u om je koelkast en diepvriezer weer aan te sluiten.     
Overweeg of het nodig is om de sloten van je nieuwe woning te vervangen.  

Immoweb Box, praktische hulp bij verhuizing

We weten hoe gecompliceerd en stressvol de verhuizingen kunnen zijn. Om jouw leven gemakkelijker te maken, bieden onze partners samen met ons een overlevingskit aan voor jouw verhuizing.

Bestel nu jouw Immoweb Box

Meer artikelen