Paraplu's in verschillende kleuren om zich te beschermen
Leestijd: 2 min

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?

Bij de aankoop van een woning kan je tal van verzekeringen afsluiten, maar een schuldsaldoverzekering is toch cruciaal. Deze verzekering beschermt jouw gezin of nabestaanden als je er niet meer bent. Wij zetten enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die bij overlijden van de verzekerde het resterend bedrag van de lopende lening (deels) zal betalen aan de bank. Als koper kan je – samen met je partner – zelf bepalen voor welk bedrag je jezelf wil verzekeren en welk bedrag dus door de verzekeringsmaatschappij zal terugbetaald worden aan de bank. Voor de bank is deze verzekering een waarborg dat ze haar geleende geld zal terugzien.

Hoe wordt de te betalen premie bepaald?

De omvang van de premie die je voor deze verzekering moet betalen, is voor iedereen verschillend. De volgende factoren spelen een belangrijke rol:

  • Leeftijd
  • Ziekte
  • Overlijdensrisico
  • De looptijd en het bedrag van de lening bij de bank

Wat zijn de voordelen van een schuldsaldoverzekering?

Het grootste voordeel ligt in de financiële bescherming van je partner of erfgenamen. Een schuldsaldoverzekering komt tussenbeide bij het afbetalen van (een deel van) het resterende geleende bedrag en vermijdt zo zware financiële gevolgen bij een overlijden. Daarnaast is een schuldsaldoverzekering interessant omdat de betaalde premies, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar zijn. Hierdoor kan je zelfs tot 40% fiscaal voordeel genieten.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De voorwaarden die aan een schuldsaldoverzekering verbonden zijn, hangen af van de specifieke formule waarvoor je kiest. Hou zeker rekening met onderstaande tips:

  • Je bent niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de bank waar jouw lening loopt. Laat de concurrentie spelen en kies zelf de beste voorwaarden.
  • Lees altijd de kleine lettertjes. Er zijn namelijk polissen die ook het risico op invaliditeit of jobverlies verzekeren.
  • Stop met roken voor je een schuldsaldoverzekering afsluit. De premieverschillen tussen rokers en niet-rokers zijn niet te onderschatten!

De vele voordelen en de zekerheid die een schuldsaldoverzekering biedt aan zowel de bank als aan wie de lening aangaat, maken deze verzekering onmisbaar bij elke hypothecaire lening. Vraag raad aan je bankier of je verzekeringsmakelaar en kies de formule die best bij je past.

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes voor jouw regio

Meer artikelen