Mensen die foto's van een woning bespreken rond een document
Leestijd: 2 min

Een bod uitbrengen op een woning: dit moet je weten

Een bod uitbrengen op een woning is een spannend moment. Hoe breng je een bod uit? En wat gebeurt er daarna? Hoe zorg je ervoor dat je bod geldig is? Wat kan je doen om contractbreuk te vermijden? In dit artikel geven we je enkele handige tips.

Eindelijk is het zover: je hebt de woning van jouw dromen gevonden! Je bent van plan om een bod te doen aan de verkoper. Maar hoe pak je dit best aan? Ontdek het aan de hand van onze tips and tricks.

Stel je schriftelijk bod goed op door ons sjabloon te downloaden

Ga je binnenkort een bod doen op een woning? Gebruik onze template om een duidelijk en volledig schriftelijk bod uit te brengen.

Download onze template

De basisprincipes

Als de prijs van een woning bespreekbaar is, dan kan je als koper een bod uitbrengen. Dit kan schriftelijk of mondeling, maar bijvoorbeeld ook via mail of sms. Koop je een woning via een vastgoedmakelaar? Dan zal hij jou een vooraf opgemaakt formulier laten invullen.

Een schriftelijk bod uitbrengen

Hou bij het schriftelijk bieden steeds rekening met de volgende spelregels:

  • Je moet verplicht sommige elementen meegeven: adres, prijs, geldigheidsduur van jouw bod…
  • Een uitgebracht bod bindt je aan de verkoper voor de duur die je aangegeven hebt.
  • Als de verkoper jouw bod aanvaardt (en er zijn geen opschortende voorwaarden), dan kan je hier niet meer op terugkomen.
  • De woning wordt pas echt verkocht nadat een bod door verkoper en koper ondertekend wordt. Om alles daarna correct te laten verlopen, raden we je aan je door een notaris te laten begeleiden.

Let wel: aan een schriftelijk bod hangt het grote nadeel dat het bindend is, ook als de verkoper in de fout gaat. Zelfs als er verborgen gebreken aan de woning zijn, de elektrische installatie niet gekeurd werd of er nog huurders in de woning wonen, is er geen weg terug. We raden je daarom aan om een bod mondeling te doen en pas bij de verkoopovereenkomst je handtekening te plaatsen.

Mogelijke scenario’s na jouw bod

Het is de verkoper die beslist wie zijn woning koopt en aan welke prijs. Na jouw bod zijn diverse pistes mogelijk: de verkoper kan akkoord gaan of een tegenbod doen, een andere koper kan een hoger bod doen, de verkoper kan de woningprijs zelfs nog opdrijven als er meerdere biedingen zijn… Je kan ook beslissen om jouw bod in te trekken, tenzij de verkoper jouw bod al aanvaardde.

Contractbreuk vermijden

Om te vermijden dat je van contractbreuk beschuldigd wordt, kan je een opschortende voorwaarde inroepen of een optie nemen.

  • Bij een opschortende voorwaarde komt een verkoop (na een bod) pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De verkoop gaat bijvoorbeeld pas door op voorwaarde dat de koper een lening bij de bank krijgt. Als die uiteindelijk geen lening krijgt, dan gaat de verkoop niet door.
  • Twijfel je om de woning te kopen? Dan kan je ook een optie nemen. Dergelijke verbintenis heeft tot gevolg dat niemand anders binnen een vooraf bepaalde periode de woning mag kopen. In ruil voor deze gunst moet je wel een vergoeding betalen aan de verkoper.

Een bod op een huis uitbrengen is geen lichtzinnige beslissing. Bereid je goed voor aan de hand van bovenstaande regels en zorg ervoor dat je nooit de maximumgrens van je budget overschrijdt.

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes voor jouw regio

Meer artikelen