Vrouw die met een pen schrijft
Leestijd: 2 min

De rol van een notaris bij de aankoop van een woning

De aankoop van een bouwgrond, appartement of woning is een belangrijke beslissing. Een goede juridische begeleiding is dan ook cruciaal. Een notaris helpt je om het aankoopproces vlot en correct af te handelen. In dit artikel ontdek je wat een notaris voor jou kan doen.

Zodra je een onroerend goed koopt, ben je verplicht om een notaris in te schakelen. Hij speelt een cruciale rol als juridisch adviseur, van de aankoopbeslissing tot de ondertekening van de notariële akte. Op die manier kunnen koper en verkoper een correcte overdracht regelen, zonder risico op geschillen achteraf. Elke partij kan vrij een notaris kiezen, bijvoorbeeld op aanraden van familie of vrienden. Wist je trouwens dat het eerste advies van een notaris steeds gratis is?

Welke taken voert een notaris uit?

De taken van een notaris zijn heel divers. Hij moet achter de schermen verschillende stappen ondernemen om het aankoopproces correct te laten verlopen. Enkele concrete taken van de notaris zijn:

  • De herkomst van het onroerend goed controleren, zodat onbekende personen het goed achteraf niet kunnen opeisen.
  • Onderzoeken of er op het pand geen hypotheek meer rust. Aangezien een hypothecaire lening gelimiteerd is tot 30 jaar, spreken we hier over een ‘dertigjarig onderzoek’. Dit onderzoek kan 3 tot 5 weken in beslag nemen.
  • Onderzoeken of het pand fiscaal helemaal in orde is, zodat je achteraf niet opdraait voor de fiscale schulden van ex-eigenaars.

Het uiteenlopende takenpakket van een notaris verklaart waarom er veel tijd verloopt tussen het aanvaarden van het krediet (door jouw bank) en de ondertekening van de verkoopakte.

Hoeveel kost een notaris bij de aankoop van een woning?

Een notaris mag de vergoeding van zijn diensten niet zelf bepalen. Hij moet zich houden aan wettelijk vastgelegde tarieven. Goed om weten is dat het ereloon afhangt van de verkoopprijs en dat het percentage voor het ereloon daalt naargelang de verkoopprijs stijgt. In het artikel over de bijkomende kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken, vind je hierover meer info.

Schakel een notaris in en kies voor zekerheid

Heb je het huis van je dromen gevonden? Proficiat! Contacteer bij de aankoop van het pand een notaris. Hij ziet erop toe dat alles correct verloopt, zodat je zorgeloos van je nieuwe thuis kan genieten.

Zoek een notaris in je buurt

Meer artikelen