Persoon die aantekeningen maakt tijdens een vergadering
Leestijd: 2 min

5 valkuilen die je bij het kopen van je droomwoning moet vermijden

Zal je de woning van je dromen kopen? Bereid je goed voor op de aankoop en vermijd vakkundig de valkuilen die je tijdens het kopen kan tegenkomen. Met onze tips leg je je koopparcours alvast zonder veel obstakels af.

Het kopen een nieuwe woning verloopt zelden in één rechte lijn. Er zijn immers heel wat zaken om rekening mee te houden: de prijsonderhandelingen, een woonkrediet, de administratiekosten, de verzekeringen … Met de onderstaande tips sta je als koper alvast wat sterker in je schoenen.

Maak je huiswerk en onderhandel als een pro

Je hebt het huis van je dromen gevonden en wil het graag snel kopen? Bereid je toch goed voor zodat je met kennis van zaken aan de onderhandelingstafel gaat zitten. Ken je maximale budget en informeer je over de gemiddelde huisprijzen in de buurt. Klop aan bij je toekomstige buren en vraag hen hoe lang het huis te koop staat. Hoe meer je weet, hoe sterker je in je schoenen staat tijdens de onderhandelingen.

Breng alles in rekening en vermijd financiële problemen

Een huis kopen kost je meer dan de vraagprijs alleen. Informeer je goed over de extra kosten. Maak zelf een lijstje met renovatiekosten, registratiekosten, notariskosten, kadastraal inkomen, onroerende voorheffing, schuldsaldoverzekering … Op basis van deze opsomming kan je je budget opstellen en weet je exact hoeveel je kan bieden voor het huis of het appartement.

Wees geduldig en koop je huis niet in zeven haasten

Je hebt na maanden zoeken eindelijk de thuis van je dromen gevonden, logisch dat je nu snel wil handelen. Maar doe niets overhaasts. Prijsonderhandelingen kunnen even duren en je eerste bod wordt wellicht niet aanvaard. Speel het spel van bieden en tegenbieden verstandig en geduldig. Doe trouwens ook geen bod dat té ver onder de vraagprijs ligt om te vermijden dat de onderhandelingen vastlopen.

Word niet (te) verliefd en koop geen kat in een zak

Eindelijk heb je het gevonden: het huis of appartement van je dromen. Heel fijn, maar laat je ‘coup de foudre’ je onderhandelingspositie niet verzwakken. Zorg er zeker voor dat je niet blind wordt voor de gebreken van het huis. Benader het koopproces dus liever rationeel. Bepaal op voorhand welke kenmerken voor jou onontbeerlijk zijn en hou je hieraan. Schakel eventueel een expert in om je een objectieve blik op het huis te geven.

Kijk verder dan de rentevoet en zoek de perfecte hypotheek voor jouw situatie

Kies je voor de bank met de laagste interestvoet voor je woonkrediet? Klinkt interessant, maar kijk ook even naar de tarieven en de voorwaarden die de bank hanteert omtrent de schuldsaldoverzekering, de brandverzekering en de administratiekosten. Je bent trouwens niet wettelijk verplicht om je verzekeringen af te sluiten bij de bank van je woonkrediet. Veel banken bieden je een voordelige rentevoet als je voor het totaalpakket kiest, maar dit is niet overal zo. Vergelijken is dus de boodschap!

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes voor jouw regio

Meer artikelen