Drie vrouwen en een man die onderhandelen
Leestijd: 2 min

Tips om succesvol te onderhandelen over de vraagprijs van een woning

Vastgoed kopen en onderhandelen gaan hand in hand. Je onderhandelt met je bankier over je hypotheek, met je makelaar over de commissie en met de verkoper over de vraagprijs bij de aankoop van een woning. Het is vooral die laatste onderhandeling die kopers zorgen baart. We geven je graag enkele nuttige tips om dit tot een goed einde te brengen.

Tip 1: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding zorgt voor een sterkere onderhandelingspositie. Besteed dus zeker voldoende tijd aan de voorbereiding van de prijsonderhandelingen.  Bekijk in de aanloop naar het gesprek volgende punten:

Wat is de kostprijs van soortgelijke panden?

Bestudeer de vastgoedmarkten zoek uit voor welke bedragen gelijkaardige woningen verkocht worden. Deze oefening laat je meteen zien of het pand correct geprijsd werd.

Wordt het huis door een particulier of door een makelaar verkocht?

Makelaars kennen de vastgoedmarkt en zetten de prijs meestal iets boven de reële marktwaarde. Particulieren daarentegen overschatten vaak de waarde van hun woning en vragen een te hoog bedrag.

Welke kosten moet je als koper maken om het huis op te knappen?

Maak een lijst van de gebreken van het huis en vraag offertes om een idee te krijgen van de mogelijke renovatiekosten. Dit is een sterk argument om een lager bod te doen. Zorg er wel voor dat je kostenraming geloofwaardig is.

Hoe lang staat het pand al te koop?

Staat een woning al enkele maanden te koop? Dan ligt de prijs wellicht te hoog. Durf zeker deze lange periode zonder verkoop uit te spelen tijdens de onderhandelingen, de verkoper zal wellicht sneller tot een compromis willen komen.

Tip 2: Zeg nooit wat je budget is

Laat niet in je kaarten kijken en zorg ervoor dat de verkoper niet weet over welk budget je beschikt. Op deze manier vermijd je dat de verkoper het onderste uit de kan wil halen en je de woning tegen een te hoge prijs verkoopt.

Tip 3: Wees op je hoede voor kortingen

Verkopers deinzen er niet voor terug om een woning te hoog te prijzen en je dan tijdens de onderhandelingen een fikse korting te geven. Hap niet zomaar toe, maar blijf gefocust op de verkoopprijs en ga slechts akkoord als die in de buurt van de echte marktwaarde ligt.

Schakel een notaris in en kies voor zekerheid

Heb je het huis van je dromen gevonden? Proficiat! Contacteer bij de aankoop van het pand een notaris. Hij ziet erop toe dat alles correct verloopt, zodat je zorgeloos van je nieuwe thuis kan genieten.

Zoek een notaris in je buurt

Meer artikelen