Hoe lang staat een huis te koop? Tips om sneller te verkopen.
Leestijd: 2 min

Hoelang staat een woning gemiddeld te koop?

Wie zijn woning verkoopt, hoopt natuurlijk zo snel mogelijk een deal te sluiten. Maak je vooral geen zorgen als je huis of appartement na een paar weken nog niet verkocht is. We bekijken hoelang een woning gemiddeld te koop staat en wat eventueel het probleem kan zijn als jouw huis of appartement maar geen nieuwe eigenaar vindt.

Je zoekertje is gepubliceerd en je bent helemaal klaar om geïnteresseerde kopers te ontvangen. Maar dan start the waiting game…  Welke termijn kan je als verkoper nog als normaal beschouwen en vanaf wanneer moet je ingrijpen? 

Woning te koop: tijdslijn 

1 à 2 maanden te koop Het is heel normaal dat je huis of appartement na 1 à 2 maanden nog niet verkocht is. Hopelijk heb je in deze periode wel al wat geïnteresseerde kopers over de vloer gehad. Als je nog niemand gezien of gehoord hebt, bekijk je zoekertje dan eens kritisch en ga aan de slag met onze tips.  Misschien is het wel een goed idee om een vastgoedprofessional te contacteren. Hij/zij kan je alvast heel wat stress en tijd besparen.
3 à 4 maanden te koop Een woning staat gemiddeld 3 à 4 maanden te koop. Hopelijk geldt dat ook voor jouw huis of appartement. Blijft een bod echter uit? Kijk dan zeker naar de tips verder in dit artikel of contacteer een vastgoedprofessional om je te helpen bij de verkoop.
5 à 6 maanden te koop Je huis of appartement staat nu vrij lang te koop. Bekijk je woning en je zoekertje heel kritisch en ga na wat het probleem kan zijn. Werk je nog niet samen met een makelaar? Dan is dit het geschikte moment om een makelaar in je buurt te contacteren.   

Waarom staat mijn woning lang te koop? 

Duurt het langer dan gemiddeld om je woning te verkopen? Dan is er wellicht een factor die potentiële kopers afschrikt.  

  • De vraagprijs ligt te hoog 
    Als een huis of appartement lang te koop staat, ligt dat meestal aan de vraagprijs. Hoe mooi je je woning ook vindt, het is de markt die de waarde bepaalt. Laat je huis of appartement dus door een objectieve partij schatten en neem er vrede mee dat de marktwaarde misschien lager ligt dan de prijs die jij in gedachten hebt.  
  • Je woning is in slechte staat 
    Een woning waar je zelf niet meer in blijft wonen, die moet je toch niet renoveren? Think again. Een huis of appartement in slechte staat kan kopers afschrikken, zelfs al zijn ze niet vies van wat renovatiewerk. Ga aan de slag met onze renovatietips en zet je opgefriste woning later weer te koop. 
  • Je zoekertje is niet aantrekkelijk
    Je zoekertje is het uithangbord van je woning. Besteed zeker voldoende tijd aan het opstellen ervan. Beschrijf je huis of appartement uitvoerig en geef eerlijke informatie. Zorg ook voor mooie, uitnodigende foto’s. Fotografeer alle ruimtes op een heldere dag en maak optimaal gebruik van natuurlijk licht om je woning in de kijker te zetten.   

Meer artikelen