Woonkamer in groene tinten
Leestijd: 2 min

Overtuig een potentiële koper met deze zeven tricks

Krijg je binnenkort potentiële kopers voor je woning over de vloer? Zorg er dan voor dat je huis of appartement er piccobello uitziet. Maar wist je dat je als verkoper zelf ook de bezoekers kan overtuigen van de kwaliteiten van je woning? We tonen je graag enkele doeltreffende tricks.

1. Stel vragen aan de geïnteresseerde kopers

Vraag bij het eerste contact aan de bezoekers wat ze precies zoeken. Zo weet je op voorhand al welke argumenten hen kunnen overtuigen en op welke kwaliteiten van je woning je tijdens het bezoek extra nadruk kan leggen. Merk je tijdens het eerste gesprek al dat ze eigenlijk naar iets anders op zoek zijn? Wees dan eerlijk, zo verspillen jij en de bezoekers geen kostbare tijd.

2. Laat de concurrentie spelen

Nodig een aantal bezoekers op hetzelfde moment uit. Zo zien potentiële kopers dat ze niet alleen zijn en beslissen ze mogelijk sneller om je woning te kopen. Waak er wel over dat je niet té veel mensen tegelijkertijd verwelkomt. Iedereen moet de kans krijgen om je huis of appartement in alle rust te kunnen bekijken en vragen te stellen aan jou.

3. Zet de kwaliteiten van je woning in de verf

Ook al ziet elke bezoeker dat je huis een ruime tuin heeft, toch kan het zeker geen kwaad om hier nog eens expliciet op te wijzen. Hou hierbij rekening met de situatie van de bezoeker: wijs jonge ouders bijvoorbeeld op de nabijheid van een school. Zijn er duidelijke minpunten aan je woning? Bereid je dan voor op kritiek en stel een oplossing voor. Zo kan je de nood aan nieuwe ramen enigszins counteren door te informeren over premies en fiscale voordelen.

4. Wijs op mogelijke verbouwingen of veranderingen

Jij hebt je huis of appartement ingericht naar jouw noden, maar misschien verschillen die van de wensen van je bezoekers. Wijs hen daarom steeds op alle mogelijkheden: de keuken en eetkamer kunnen omgevormd worden tot een open leefkeuken, de zolder kan verbouwd worden zodat er meer kamers ontstaan of onder het vasttapijt ligt een houten vloer.

5. Maak een informatiefiche

Vat alle gegevens en voordelen van je woning samen op een informatiefiche: het kadastraal inkomen, de oppervlakte van alle ruimtes, de afstand tot de dichtstbijzijnde bushalte, de maandelijkse lasten. Voeg een plattegrond en enkele foto’s toe. Op deze manier beantwoord je al enkele van de meest gestelde vragen.

6. Organiseer individuele bezoeken voor wie echt geïnteresseerd is

Zijn er geïnteresseerden die aangeven dat ze graag een tweede keer langskomen? Laat hen dan alleen langskomen, zonder dat er andere bezoekers aanwezig zijn. Tijdens een individueel bezoek kan je vermelden of je al een bod ontvangen hebt of kunnen de eerste onderhandelingen starten. Het is de ideale start voor een verkoop.

7. Wees niet ongeduldig

Een woning kopen is niet iets wat je elke dag doet. Zet potentiële kopers niet onder druk om te tekenen, maar geef hen wat tijd zodat ze eventueel nog eens kunnen langskomen met een familielid of een expert. Laat hen wel weten dat er ook nog andere geïnteresseerden zijn, zodat ze niet al te lang wachten om een beslissing te nemen.

Laat je het liever aan een specialist over?

Heb je de overtuigingstechnieken toch niet helemaal onder de knie? Of laat je de rondleidingen liever aan een specialist over? In dat geval kan je steeds terecht bij een vastgoedmakelaar.

Vind een makelaar in jouw buurt

Meer artikelen