Quelles sont les renovations rentables ?
Leestijd: 2 min

Renoveren voor je verkoopt: welke renovaties betalen zichzelf terug?

Renoveren wanneer je een woning verkoopt, is dat geen overbodige moeite? Ja en nee. Renoveren vraagt weliswaar een inspanning, maar het is ook dé manier om je woning in waarde te laten stijgen. Maar pas op, niet elke renovatie is interessant als je je huis of appartement wil verkopen! Welke investeringen betalen zichzelf terug en welke renovaties zijn de moeite niet waard?

Hoe beter de staat van je huis of appartement, hoe hoger de verkoopprijs. Dit betekent natuurlijk niet dat je als een bezetene moet renoveren voor je je woning te koop zet. Renoveer slim en pluk de vruchten van je inspanningen bij de verkoop. 

Interessante renovaties voor wie verkoopt 

 • Meer bewoonbare oppervlakte creëren 
  Verkoop je een huis met een ruime zolder? Overweeg dan om een extra kamer op zolder te maken. Kleed deze extra ruimte aan als kantoor, man cave of TV-kamer voor de kinderen. Potentiële kopers zullen deze inspanning zeker naar waarde schatten. Informeer je wel goed wat de impact van deze verbouwing is op het kadastraal inkomen van je woning. 
 • Je keuken en badkamer opfrissen 
  Kopers zijn extreem kritisch als het over badkamers en keukens gaat. Een verouderde badkamer of keuken heeft zeker een negatieve impact op de verkoopprijs. Geef deze ruimtes dus een opfrisbeurt voor je je huis of appartement verkoopt.  
 • De energie-efficiëntie van je woning verbeteren 
  De energie-eisen voor huizen en appartementen worden steeds strenger. Je doet er goed aan om je woning voor de verkoop te isoleren of van dubbele beglazing te voorzien. Kopers zullen graag meer betalen voor een woning die aan alle energie-normen voldoet. Dit betekent immers dat ze zelf de inspanning niet meer moeten doen.

Renovaties die de verkoopprijs niet beïnvloeden 

 • Luxueuze afwerkingen 
  Kies je bij de renovatie voor een massage-bad of een exclusief marmeren werkblad? Wees je er dan van bewust dat deze investeringen zich niet terugbetalen bij de verkoop van je woning. Voor veel kopers betekent een luxueuze afwerking geen meerwaarde en ze zijn dan ook niet bereid om er extra voor te betalen.   
 • Een creatief aangelegde tuin 
  Wil je indruk maken op potentiële kopers met een mooi aangelegde tuin? Kies dan voor een eenvoudig ontwerp met een gezellig terras. Een speciaal aangelegde tuin staat voor veel mensen gelijk aan heel wat onderhoudswerk, wat kopers kan afschrikken.  

Welke mankementen halen je verkoopprijs naar beneden? 

Tenzij je je woning als renovatieproject wil verkopen, moet je er voor zorgen dat je huis of appartement in goede staat is. Maar wat betekent dit concreet? Welke mankementen moet je zeker oplossen voor je verkoopt? 

 • Vochtproblemen en lekken 
 • Barsten in muren of tegels 
 • Problemen met het dak 
 • Problemen met je verwarmingsinstallatie 
 • Een explosie aan onkruid in je tuin 

Schat de waarde van je woning in een paar klikken

Denk je aan renoveren? Schat dan eerst de waarde van je huis of je appartement. Dankzij onze tool ontdek je in enkele klikken hoeveel je woning waard is.  

Schat je woning online

Meer artikelen