Kleine tuin met bloemen en meubilair
Leestijd: 3 min

Hoe een kleine tuin groter doen lijken?

Benieuwd hoe je jouw kleine tuin groter laat lijken? Met een mooi ontwerp en enkele handige trucjes tover jij jouw bescheiden tuintje om in een prachtige oase van groen. Een plek waar het op zonnige dagen heerlijk vertoeven is samen met vrienden en familie. Of waar je op je eentje helemaal tot rust komt tussen de fluitende vogels.

Tip 1: Plant een kleine boom

Een boom klinkt in eerste instantie misschien een beetje intimiderend wanneer je een kleine tuin hebt, maar niks is minder waar. Door een kleine boom met daarvoor een kleine haag dicht bij je raam te planten, creëer je net meer dieptezicht. Als je dan vanuit je woning naar buiten kijkt, zal je tuin optisch groter lijken.

Tip 2: Zorg voor ronde vormen

Ronde vormen maken je tuin speelser en groter. Wil je graag een tuinpad aanleggen? Kies dan niet voor een rechte lijn, maar laat het pad door de tuin kronkelen. Hierdoor wordt de afstand die je moet afleggen langer en krijg je de indruk dat je tuin groter is. Kies daarnaast voor grote tegels. Hoe groter je pad lijkt, hoe groter ook je tuin zal ogen.

Een extra tip is om het pad ergens achter een boom, haag of struik te laten verdwijnen. Zo creëer je de illusie dat het pad ook buiten het zicht nog verderloopt. Of laat het pad eindigen aan een tuinbankje. Ontzettend romantisch!

Tip 3: Hang spiegels op

De meeste mensen gebruiken de truc met spiegels al in hun huis om ruimtes optisch groter te laten lijken. Maar ook in je tuin zorgen spiegels voor een vergrotend effect. Door op het einde van je tuin een spiegel te hangen, lijkt het alsof er meer bloemen en planten in je tuin staan dan daadwerkelijk het geval is.

Ook water heeft een spiegelend effect en vangt het licht waardoor je tuin nog zonniger wordt. Water brengt bovendien heel wat leven in je tuin. Het zorgt voor de aanwezigheid van vogels en amfibieën en nuttige insecten zoals honingbijen. Door een minivijver in je tuin aan te leggen, kan je ten volle van alle mogelijkheden van een tuin genieten. 

Tip 4: Creëer hoogteverschillen in je tuin

Hoogteverschillen in je tuin aanleggen, is zeker bij een kleine tuin een geweldige manier om meer ruimte te creëren. Zelfs een trede van 15cm versterkt al het gevoel van ruimte. Je kan je terras bijvoorbeeld zo aanleggen dat het hoger ligt dan de rest van je tuin. Of je kan voor een verlaging kiezen.

Hoogteverschillen zorgen ervoor dat je tuin niet in één oogopslag te vatten valt. Je moet dichterbij komen om echt alles te kunnen zien.

Heb je geen plaats voor een terras? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een verhoogde plantenbak. Een bijkomend voordeel is dat kleine kinderen of huisdieren moeilijker aan de bloemen of planten kunnen. Zo kunnen deze ongestoord groeien.

Tip 5: Denk na over de kleuren

Door kleuren te gebruiken die ook in je huis terugkomen, stem je jouw woning en tuin goed op elkaar af. Een interessante techniek dus om ruimte te scheppen. Koele tinten zoals grijs, blauw, violet, lichtroze en donkergroen suggereren diepte en laten je kleine tuin groter lijken. Heldere en warme kleuren lijken juist weer dichterbij te staan.

Heb je een lange en smalle tuin? Dan plant je best planten of bloemen met kleine bladeren en koele kleuren vooraan in je tuin. Achteraan ga je dan best voor planten of bloemen met grote bladeren en warme kleuren. Heb je net een ondiepe en brede tuin? Ga dan voor een omgekeerde tactiek met vooraan in je tuin grote bladeren en warme kleuren, en achteraan koele tinten en kleine bladeren.

Tip 6: Ga verticaal tuinieren

Denk gerust even outside the box. Heb je een kleine tuin en ben je bang dat je te weinig plek hebt voor al de planten die je wilt? Dan kan je door verticaal te tuinieren een mooie groene oase in je tuin creëren. Hierbij plaats je de bloemen en planten langs een muur of schutting. Een extra tip is om vrolijke kleuren te kiezen die niet te ver van elkaar afwijken.

Tip 7: Zorg voor tuinverlichting

Je tuin aankleden met de juiste verlichting zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer. Het zorgt er ook voor dat je tuin ruimer lijkt wanneer de spotjes schijnen. Er worden dan namelijk verticale lijnen in je tuin gecreëerd, wat de optische grootte zeker ten goede komt! 

Verder heeft een kleine tuin ook veel voordelen. Het is makkelijk in onderhoud en je kan voor de mooiste materialen kiezen want je hebt minder nodig. Zo kan je makkelijk een prachtige tuin creëren waarin het elk seizoen heerlijk genieten is!

Klaar om uw droomwoning met een tuin te vinden?

Ga naar onze zoekertjes te koop en vind snel de woning die perfect bij je past!

NAAR ONZE ZOEKERTJES

Meer artikelen