Interieur van een slaapkamer met een klein bed en een grote spiegel
Leestijd: 3 min

Zo lijkt je woning groter, 10 tips om kleine ruimtes te vergroten

We wonen steeds kleiner. Hoewel dat vaak gezellig is, is een kleine ruimte niet gemakkelijk om in te richten. Je wil een kleine ruimte natuurlijk niet nog kleiner maken! Met deze tien tips van interieurarchitecten kan je zelf aan de slag om je ruimte groter te doen lijken.

Kleiner wonen heeft veel voordelen: het is goedkoper omdat er vaak lagere kosten zijn, je hebt minder plaats om spullen bij te houden dus je ruimt sneller op, het is makkelijker schoon te maken en het is goed voor het milieu. Maar hoe richt je een kleinere woning nu leuk in, zonder dat ze kleiner lijkt? We zetten tien tips voor je kleine ruimte op een rijtje!

Kies voor lichte kleuren

Licht vergroot en donker verkleint, dat moet je goed in je achterhoofd houden bij het kiezen van verf of behangpapier voor je ruimte. Lichte kleuren zorgen niet alleen voor een ruimer gevoel, ze geven de ruimte meteen een fris gevoel. Wit of gebroken wit, beige, grijstinten en pastelkleurtjes kan je allemaal gebruiken. Kleuraccenten kan je altijd nog toevoegen door accessoires zoals een kussen en een vaas te gebruiken.

Schilder of behang je plafond

De meeste plafonds zijn wit, maar wist je dat een gekleurd plafond je ruimte ook groter doet lijken? Een lichte kleurtint op het plafond, zoals muntgroen bijvoorbeeld, vergroot optisch de ruimte. De kamer lijkt op die manier hoger dan ze in werkelijkheid is. Heb je dus lage plafonds? Zet er een kleurtje op!

Kies voor doorzichtige meubels

Een glazen kast, een salontafel waar je door kan kijken en een glazen tafel zijn ook allemaal manieren om een ruimte groter te doen lijken dan ze is. Omdat je door de meubels kijkt, verlies je geen gevoel van ruimte. En het ziet er ook nog eens enorm chic uit. Win win.

Een streep in je interieur

Net als in mode geldt voor strepen in je interieur hetzelfde principe: verticale strepen verlengen, horizontale strepen verdikken. Wat dacht je van een gestreepte mat onder je salontafel? Zorg dat de strepen in dezelfde richting liggen als de langste muur in de ruimte en ze lijkt meteen groter.

Strategische spiegels

Spiegels in je interieur laten een ruimte groter lijken dan ze is. Ze weerkaatsen het licht, waardoor je kamer er meteen ruimer uitziet. Kies voor een grote spiegel als blikvanger en zet die op een strategische plek. Daar waar ze veel licht vangt én waar jij gemakkelijk nog een laatste check-up kan doen voor je buitengaat bijvoorbeeld.

Laat daglicht binnen

Vergeet gordijnen en laat je ramen zien. Door gordijnen en rolluiken weg te nemen, ligt de focus op de ramen. En daarmee creëer  je automatisch een ruimer gevoel. Wat met pottenkijkers? Er bestaan verschillende oplossingen om privacy te creëren zonder gordijnen te gebruiken. Zo kan je met een matte glasfolie werken of kiezen voor zelfklevende gordijnstof die je rechtstreeks op het raam kleeft.

Gebruik de muur

Wie zegt dat je veel kasten nodig hebt? Met een muur kan je ook veel doen! Hang een paar planken boven de zetel en je hebt twee vliegen in één klap: extra bergruimte én optische verlenging van je ruimte (zie tip 4). Zo krijgt de anders verloren ruimte boven de zetel ook nog nut.

Kies voor zwevende meubels

Hang opbergkasten omhoog of kies voor kasten met pootjes. Ook een zetel op poten is een goede keuze wanneer je een kleine ruimte hebt. Door de plaats onder de meubels, lijken ze te zweven en lijkt de kamer ruimer dan ze is. En kies voor multifuctionele meubels: een krukje kan perfect als bijzettafeltje dienen en een salontafeltje met schuiven kan ook interessant zijn.

Een statement piece

Er wordt vaak gedacht dat een kleine ruimte vraagt om veel kleine meubels bij elkaar. Een zeteltje met een poef en een bijzettafel en nog een bank ernaast. Toch is het beter om in een kleine ruimte de focus te leggen op één statement piece. Kies bijvoorbeeld voor een mooie, grote zetel. Dat maakt de ruimte meteen rustiger en geeft een ruimere uitstraling dan de drukte van veel verschillende meubels bij elkaar.

Blijf in één kleurfamilie

In tip 1 hadden we het al over kleur. Nu voegen we daar nog aan toe dat je best kiest voor één kleurfamilie en speelt met de verschillende tinten. Dat oogt rustiger dan veel verschillende kleuren door elkaar. En rust brengt ruimte in huis!

Je ziet het, er zijn meer dan genoeg opties om een kleine ruimte groter te laten lijken!

Ben jij op zoek naar je droomhuis klein of groot?

Scroll door de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.

Bekijk de zoekertjes in jouw regio

Meer artikelen