Autopionvan het spel Monopoly
Leestijd: 3 min

Een hogere vraagprijs dan de marktwaarde: proberen of toch maar niet?

Wie z’n woning verkoopt, doet dat uiteraard het liefst aan een zo hoog mogelijke prijs. Sommige verkopers laten zich dan ook verleiden tot een hogere vraagprijs dan de marktwaarde. Maar is dat wel een goed idee? Met welke gevolgen moet je rekening houden als het niet goed uitpakt? Wij zochten het voor je uit.

Wie z’n woning verkoopt, doet dat uiteraard het liefst aan een zo hoog mogelijke prijs. Sommige verkopers laten zich dan ook verleiden tot een hogere vraagprijs dan de marktwaarde. Maar is dat wel een goed idee? Met welke gevolgen moet je rekening houden als het niet goed uitpakt? Wij zochten het voor je uit.

De vraagprijs van je woning bepalen is een belangrijke stap in het verkoopproces, misschien wel dé belangrijkste. De vraagprijs zal namelijk bepalen of je de juiste kopers aantrekt en hoe vlot je woning verkocht geraakt. Anderzijds wil je je woning ook niet aan een te lage prijs verkopen. Je hebt het met andere woorden dus maar beter meteen juist.

Emotionele waarde vs. marktwaarde

De meeste particuliere verkopers overschatten de waarde van hun woning. Onlogisch is dat niet. Ze hebben er meestal vele jaren gewoond, waardoor ze er emotioneel aan gehecht zijn. Bovendien weten ze hoeveel geld, tijd en energie ze er ingestoken hebben om er een echte thuis van te maken. Potentiële kopers bekijken het zakelijk: ze zijn op zoek naar de juiste woning, voor de juiste prijs. De emotionele waarde die jij aan de woning hecht, speelt daarbij geen rol. En zal met andere woorden vaak niet overeenkomen met de marktwaarde.

Wat is een ‘juiste’ marktwaarde en hoe bepaal je ze?

De marktwaarde van je huis of appartement laten bepalen, laat je best aan een onafhankelijk expert of vastgoedmakelaar over. Zij kennen de verkoopprijzen van gelijkaardige woningen in jouw buurt en zijn dus uitstekend geplaatst om een objectieve waarde op jouw woning te plakken. Werk je liever niet met een vastgoedmakelaar? Laat je woning dan zeker online schatten.

Te hoge vraagprijs? Denk aan de gevolgen!

Je kent de marktwaarde van je huis? Ideaal komt je vraagprijs ermee overeen. En hoewel het niet ondenkbaar is dat een woning aan een veel hogere prijs verkocht wordt, is dit eerder uitzondering dan regel. Als het verschil tussen de effectieve marktwaarde en je vraagprijs te groot is, zijn dit doorgaans de gevolgen.

1. Je woning scoort minder goed in de prijsklasse

Bij een hogere vraagprijs, komt je woning automatisch tussen duurdere woningen terecht. Je bereikt dus mensen die in een hogere prijsklasse zoeken en dus duurdere woningen als referentie gebruiken. Aangezien ze hogere standaarden gewoon zijn voor die prijs, scoort jouw woning slecht in een vergelijkende test. Bij andere woningen krijgen ze immers ‘meer waar voor hun geld’.

2. Je woning zal langer te koop staan

Waarschijnlijk wil je je huis of appartement zo snel mogelijk verkopen. Weet dat de eerste weken daarbij cruciaal zijn, dan sta je nog bovenaan de zoekresultaten. Geleidelijk aan zal je moeten opboksen tegen nieuwe – betere – woningen die in jouw prijsklasse te koop aangeboden worden. En hoe langer het duurt voor je woning verkocht wordt, hoe zwakker je onderhandelingspositie.

3. De kans bestaat dat je ónder de marktwaarde moet verkopen

Als je woning al lang te koop staat, rest er nog één optie: de vraagprijs laten zakken. Hou er rekening mee dat een woning met een verlaagde prijs voor veel potentiële kopers synoniem staat aan een woning met gebreken. En zo kom je al snel in een neerwaartse spiraal terecht, waarbij je de prijs nog verschillende keren moet verlagen. De kans is dan ook niet onbestaande dat je uiteindelijk ónder de marktwaarde moet verkopen.

Bepaal de correcte waarde van je woning

Je woning vlot verkopen begint dus bij een correcte vraagprijs. Wij maken gratis een schatting op basis van de grootte van het pand, de gemiddelde vraagprijzen in de omgeving, de voorzieningen in de buurt en tal van andere openbare data.

Gratis online schatting

Meer artikelen