Lichte woonkamer met bakstenen muur in een huis
Leestijd: 3 min

Op welke manier kan je je huis of appartement verkopen?

Je hebt besloten om je huis of appartement te verkopen, maar je weet nog niet of je de verkoop zelf in handen neemt, een makelaar gaat inschakelen of je de woning openbaar laat verkopen? Immoweb overloopt de verschillende mogelijkheden en wijst je op de voor- en nadelen.

Uit de hand te koop via een vastgoedprofessional

Je kan kiezen om de verkoop van je huis of appartement toe te vertrouwen aan een makelaar of notaris. Als specialisten ter zake geven zij je advies over de verkoopprijs, regelen zij de bezoekmomenten en nemen zij het papierwerk op zich. Dit is de meest gebruikte manier om een huis te verkopen.

+Je werkt met een deskundige die alle taken van je overneemt. Door hun ervaring met onderhandelingen slagen makelaars en notarissen er ook vaak in om je woning aan een hogere prijs te verkopen.
De erelonen van een vastgoedmakelaar variëren per regio tussen 2% en 5% (excl. btw) van de verkoopprijs.

Uit de hand verkopen zonder tussenpersoon

Uit de hand verkopen betekent dat je de verkoop van je huis of appartement helemaal zelf regelt, zonder hulp van een tussenpersoon. Je bepaalt ook zelf de verkoopprijs. De snelste manier om als particulier je huis of appartement in de kijker te zetten, is een zoekertje op Immoweb plaatsen.

+Als je je huis of appartement uit de hand verkoopt zonder tussenpersoon, hoef je geen rekening te houden met een extra commissieloon.
Je staat zelf in voor alle regelingen, administratie en de rondleidingen in je woning.

Een verkoop op lijfrente lijkt op een gewone verkoop: de verkoper verkoopt zijn eigendom aan de koper, die ermee instemt een prijs te betalen. Met één groot verschil: in plaats van de prijs in één keer te betalen, betaalt de koper het in meerdere termijnen, door middel van een “bouquet” (eenmalige betaling op akte) en een maandelijkse “annuïteit”. Deze lijfrente is beperkt in de tijd.

Er zijn twee soorten lijfrenten: de bezette lijfrente of de vrije lijfrente. Bezette lijfrente: de verkoper wil in zijn woning blijven wonen en behoudt daarom het vruchtgebruik. Dit is de meest voorkomende formule. De vrije lijfrente: de koper kan direct genieten van het onroerend goed vanaf de ondertekening van het contract.

Openbaar verkopen

Bij een openbare verkoop wordt je woning toegekend aan de geïnteresseerde die het hoogste bod uitbrengt. De openbare verkoop wordt door een notaris georganiseerd en via online advertenties en plaatselijke of de nationale media bekendgemaakt. Op een zogenaamde ‘zitdag’ kunnen potentiële kopers een bod uitbrengen. Deze zitdag vindt plaats in het notarishuis of op een openbare plaats die werd aangegeven in de advertentie.

+Bij een openbare verkoop met veel geïnteresseerden kan de verkoopprijs ruim boven de marktwaarde liggen. We spreken dan van emulatie. In het geval van een vrijwillige openbare verkoop behoudt de verkoper de mogelijkheid om zijn eigendom uit de verkoop te halen als de bereikte prijs hem niet bevalt.
De koper moet aanwezig zijn op de verkoopsessie zonder te weten hoe de biedingen zullen evolueren en of hij in de race zal blijven. Dat kan sommige kandidaat-verkopers ontmoedigen en het potentieel voor emulatie beïnvloeden.

Voor beide partijen heeft dit type van verkoop het voordeel dat het transparant is: geen argwaan wat afspraken betreft, elke kandidaat-koper is gelijk en alle stedenbouwkundige, fiscale, bodemvervuilende, etc. controles zijn vooraf uitgevoerd.

Online verkopen

Naast de verschillende fysieke verkopen (op lijfrente, uit de hand en openbare verkopen) bestaat er nog een andere manier om een woning te verkopen: biddit.be. Dit is een online vastgoedverkoop die we kunnen samenvatten als:

  • Een bod uitbrengen via het internet
  • Optimaal beveiligd
  • Staat onder controle van de notaris
+Bij online verkopen, die minder restrictief zijn dan openbare verkopen, bereikt de verkoper een maximum aantal mensen, wat de emulatie verhoogt. Daarnaast is de veilingperiode ongeveer een week langer ten opzichte van een klein uur in een zaal.
Dit alles gebeurt onder de controle van de notaris die de rechtszekerheid waarborgt en de identiteit en de hoedanigheid van de kandidaat-kopers verifieert.
Niet alle kosten zijn ten laste van de koper, zoals bijvoorbeeld de advertentie.
Als de verkoop niet succesvol is (geen of onvoldoende biedingen) zal de verkoper de kosten moeten betalen en een advertentie opnieuw moeten plaatsen of opnieuw via een professional moeten gaan voor een onderhandse verkoop.

Bepaal eerst de waarde van je woning

Voor je een beslissing neemt, is het interessant om te weten wat de waarde van je huis of appartement is. Gebruik onze online tool om een idee te krijgen van de mogelijke verkoopprijs van je woning.

Gratis online schatting

Meer artikelen