Modern renovated apartment nicely dressed up living room with city views, how could I sell my property?

Op welke manier kan je je woning verkopen?

Je hebt besloten om je huis of appartement te verkopen, maar je weet nog niet of je de verkoop zelf in handen neemt, een makelaar gaat inschakelen of je de woning openbaar laat verkopen? Immoweb overloopt de verschillende mogelijkheden en wijst je op de voor- en nadelen.

Uit de hand verkopen

Uit de hand verkopen betekent dat je de verkoop van je huis of appartement helemaal zelf regelt, zonder hulp van een tussenpersoon. Je bepaalt ook zelf de verkoopprijs. Dit is de meest gebruikte manier om een woning te verkopen. De snelste manier om als particulier je huis of appartement in de kijker te zetten, is een zoekertje op Immoweb plaatsen.

+Als je je huis of appartement uit de hand verkoopt, hoef je geen rekening te houden met een extra commissieloon.
Je staat zelf in voor alle regelingen, administratie en de rondleidingen in je woning.

Verkopen via een vastgoedkantoor

Je kan er ook voor kiezen om de verkoop van je huis of appartement toe te vertrouwen aan een makelaar. Als specialist ter zake geeft hij je advies over de verkoopprijs, regelt hij de bezoekmomenten en neemt hij het papierwerk op zich.

+Je werkt met een deskundige die alle taken van je overneemt. Door hun ervaring met onderhandelingen slagen makelaars er ook vaak in om je woning aan een hogere prijs te verkopen.
De erelonen van een vastgoedmakelaar variëren tussen 3% en 5% (excl. btw) van de verkoopprijs.

Openbaar verkopen

Bij een openbare verkoop wordt je woning toegekend aan de geïnteresseerde die het hoogste bod uitbrengt. Via advertenties online en in de plaatselijke of de nationale media wordt de verkoop bekendgemaakt. Op een zogenaamde ‘zitdag’ kunnen potentiële kopers een bod uitbrengen.

+Bij een openbare verkoop met veel geïnteresseerden kan de verkoopprijs ruim boven de marktwaarde liggen.
Als verkoper heb je geen vat op de verkoopprijs. De bijkomende kosten bij een openbare verkoop bedragen gemiddeld 15% van de verkoopprijs. Bij een openbare verkoop door een notaris zijn deze voor de rekening van de koper, tenzij in het geval dat de verkoper de verkoopprocedure stopzet.

Bepaal eerst de waarde van je woning

Voor je een beslissing neemt, is het interessant om te weten wat de waarde van je huis of appartement is. Gebruik onze online tool om een idee te krijgen van de mogelijke verkoopprijs van je woning.

Gratis online schatting

Meer artikelen