Man met een hoed aan de buitenkant van zijn woning
Leestijd: 3 min

Alles wat je moet weten over verkoop op lijfrente

Het kopen en verkopen van vastgoed op lijfrente is terug van weggeweest. Deze verkoopvorm biedt zowel voor kopers als verkopers enkele interessante voordelen en wordt dan ook steeds populairder. Maar wat is verkoop op lijfrente nu precies? En waar moet je zeker op letten?

Wat is verkopen op lijfrente?

Verkopen op lijfrente houdt in dat de koper elke maand een vaste som aan de verkoper betaalt. Dit doet hij tot de verkoper overlijdt of tot de vooraf vastgelegde periode bereikt is.

Overlijdt de verkoper vroeger dan verwacht? Dan kan je als koper een gouden zaak doen. Wordt de verkoper stokoud? Dan kan de aankoop van het vastgoed net veel duurder uitvallen. Net zoals bij een kansspel kan je dus een financiële meevaller of financiële tegenvaller hebben.

Bij een verkoop op lijfrente is het echter wel mogelijk om bepaalde zekerheden in te bouwen via een verkoopovereenkomst op maat. Daarin kan onder andere de maximale looptijd en de grootorde van het voorschot, ofwel bouquet, vastgelegd worden.

Hoeveel moet de koper per maand betalen?

Om te bepalen hoeveel je als koper per keer moet betalen, wordt gekeken naar verschillende factoren zoals:

  • De waarde van het onroerend goed in normale verkoop
  • De leeftijd en het geslacht van de verkoper
  • Het aantal verkopers
  • De overdraagbaarheid
  • De indexatie van de rente
  • Beperking van de lijfrente in de tijd of niet
  • Gebeurt de aankoop in volle eigendom of in naakte eigendom?
  • Het bedrag dat al onmiddellijk betaald wordt (bouquet) bij het verlijden van de notariële akte

Op basis van deze factoren wordt dan het maandelijkse bedrag dat de koper aan de verkoper verschuldigd is, berekend.

De voordelen van verkoop op lijfrente voor de verkoper

Vooral bij oudere verkopers zonder kinderen biedt een verkoop op lijfrente enkele interessante voordelen.

Wil je als verkoper nog in je woning blijven wonen? Dan kan je kiezen voor een verkoop op lijfrente met vruchtgebruik. In dat geval ontvang je als verkoper al een maandelijkse lijfrente terwijl je nog in de woning in kwestie blijft wonen. Het is in dat geval dus niet nodig om te verhuizen.

Omdat je als verkoper de maandelijkse betalingen van de koper al ontvangt, heb je bovendien zekerheid dat je jouw lopende kosten kan betalen. Of dat je bijvoorbeeld je kamer in het rusthuis kan bekostigen.

Een ander voordeel is dat je als verkoper meestal niet belast wordt op de lijfrente. Deze wordt namelijk gezien als een manier om je geld van de verkoop te ontvangen. Brengt jouw koper de lijfrente fiscaal in? Dan word je wel belast.

De voordelen van verkoop op lijfrente voor de koper

Ook voor kopers is een verkoop op lijfrente erg interessant. Je aankoop wordt namelijk verspreid doorheen de tijd. Je moet het volledige bedrag voor de koop niet ineens betalen, maar betaalt in termijnen. En komt de verkoper onverwacht vroeger te overlijden? Dan heb je de woning voor een prikje aangekocht.

Verkoop op lijfrente is ook zeker interessant voor vastgoedinvesteerders. Heb je een klein budget? Dankzij een verkoop op lijfrente kan je zelfs met beperkte middelen investeren in vastgoed.

Maar opgelet…

De meeste mensen die een woning via verkoop op lijfrente kopen, hopen op een financiële buitenkans. Helaas kan dit ook anders uitdraaien. Een goed voorbeeld van zo’n tegenvaller is het lijfrentecontract dat in 1965 werd opgesteld tussen de notaris André-François Raffray en Jeanne Calment. Hoewel de heer Raffray slechts 48 jaar was en mevrouw Calment al 90, werd dit een bijzonder dure aankoop voor de notaris. 

Gelukkig voor mevrouw Calment, en helaas voor de portemonnee van de heer Raffray, werd de vrouw maar liefst 122 jaar! Wat op het eerste zicht een lucratieve belegging voor de notaris was, draaide uit op het verlies van een klein fortuin. Meer nog, de heer Raffray stierf zelfs voor haar, waardoor zijn weduwe de betalingen moest verderzetten tot aan Calments dood. In totaal werd tweemaal de marktwaarde voor het appartement betaald alvorens Raffrays weduwe het uiteindelijk erfde. 

Om uitzonderlijke situaties zoals deze te vermijden, kan je gelukkig wel een lijfrentecontract op maat laten opstellen met onder andere een maximale looptijd. Oef!

Zelf een huis verkopen op lijfrente?

Voor je jouw woning verkoopt, is het altijd interessant om de waarde van je vastgoed te kennen. Gebruik onze online tool om een idee te krijgen van de mogelijke verkoopprijs van de woning.

Gratis online schatting

Meer artikelen