Camera met zicht op een woning
Leestijd: 2 min

Doe je er beter aan om je woning te verhuren dan te verkopen?

Twijfel je tussen je woning nu verkopen of de verkoop nog even uitstellen en intussen verhuren? We helpen je graag de juiste keuze te maken. Laten we samen bekijken in welke situaties je beter voor verkopen kiest en wanneer je best nog even wacht.

Door de lage rentes op de spaarrekeningen kan het interessant zijn om de verkoop van je woning nog even uit te stellen en eerst te verhuren. Maar hoewel vaak aangenomen wordt dat in vastgoed beleggen de beste investering is, zijn er toch bepaalde situaties waarin je beter voor verkopen kiest. Verkopen of verhuren, wij zetten de belangrijkste redenen even op een rijtje.

1. De verkoop uitstellen en je woning verhuren

Redenen om je woning te verhuren in plaats van te verkopen, zijn:

 • De huur is ruimschoots voldoende om de lening en alle andere kosten te dekken
  Kocht je je huis of appartement voor de grote ‘vastgoedboom’ van de jaren 2000? Dan is het goed mogelijk dat de huurprijs ruim voldoende is om de hypothecaire lening en de kosten te betalen. Op deze manier kost je woning je niets en levert verhuren je een financieel voordeel op.
 • Je woning is in heel goede staat
  Een pand dat perfect in orde is, raakt makkelijk verhuurd. Je hoeft geen rekening te houden met mogelijke renovatiewerken en vermijdt ook dat huurders klagen over gebreken aan de woning. Dringt een renovatie zich op? Denk dan eerder aan verkopen.
 • De conjunctuur is ongunstig
  Op het moment dat de interestenvoeten voor hypothecaire leningen hoog zijn, wachten mensen met de aankoop van een woning en richten ze zich op de huurmarkt. Dit is het ideale moment om je huis of appartement te huur te stellen. Dalen de rentevoeten? Dan kan je alsnog verkopen.
 • De buurt van je woning wordt binnenkort opgefrist
  De omgeving speelt een grote rol in het bepalen van de verkoopsprijs, dus je wacht beter tot alle omstandigheden optimaal zijn. Ligt je eigendom in een buurt die binnen een paar jaar volledig heraangelegd wordt? Stel dan de verkoop van je pand nog even uit en stel het te huur.

2. Je huis of appartement verkopen

Redenen om je woning nu te verkopen, zijn:

 • Verhuren schrikt je af
  Bij verhuren komt heel wat kijken. Je hebt als verhuurder heel wat wettelijke verplichtingen waar je rekening mee moet houden en die vaak best wel wat administratie met zich meebrengen. Ook ben je het aanspreekpunt voor alle klachten en opmerkingen van de huurders. Lijkt dat je maar niets? Kies dan zeker voor verkopen.
 • Je woning is dringend aan renovatie toe
  Voldoet de elektriciteit niet meer aan de wettelijke verplichtingen of is het dak van je woning dringend aan vervanging toe? Grote renovatiewerken brengen grote kosten met zich mee en het duurt een hele tijd voor je ze kan terugverdienen met verhuren.
 • De verkoopprijs bedraagt meer dan 20 jaar huuropbrengst
  Door het opwaarderen van de buurt of door een ‘vastgoedboom’ kan je woning plots in waarde stijgen, zonder dat je een hogere huurprijs kan vragen. Als je na een korte rekenoefening vaststelt dat de huidige verkoopprijs hoger ligt dan 20 jaar huur, is het verstandiger om te verkopen.

Bepaal eerst de waarde van je woning

Voor je een beslissing neemt, is het interessant om te weten wat de waarde van je huis of appartement is. Wij maken gratis een schatting op basis van de grootte van je woning, de gemiddelde vraagprijzen in de omgeving, de voorzieningen in de buurt en tal van andere openbare data.

Gratis online schatting

Meer artikelen