Cactus met andere soorten planten
Leestijd: 2 min

Kan ik een voorschot vragen bij de verkoop van mijn woning?

Goed nieuws, je hebt een koper voor je huis of appartement gevonden. In afwachting van het ondertekenen van de notariële akte, zou je graag een voorschot vragen. Mag dit? Welk bedrag kan je vragen? Hoe pak je dit concreet aan? We helpen je graag op weg.

Er bestaat geen wetgeving rond het vragen van een voorschot bij de verkoop van een woning. Concreet mag je als verkoper dus een voorschot vragen, maar ben je niet verplicht dat te doen. Bij de meeste verkopen wordt het wel gedaan. Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.

Het voorschotbedrag: meestal 10% van de verkoopprijs

Bij een woning die nog moet worden gebouwd, mag wettelijk een voorschot van maximaal 5% van de verkoopprijs gevraagd worden (wet Breyne). Bij de verkoop van een huis of een appartement zijn het de verkoper en koper die samen een bedrag overeenkomen. Meestal wordt een voorschot ter waarde van 10% van de verkoopprijs betaald. Een notaris of vastgoedmakelaar kan je hierover meer advies geven.

De betaling: op een derdenrekening en nooit cash

Ook voor de betaling kan je je best tot een notaris of een vastgoedmakelaar wenden. Je doet er goed aan om de betaling van het voorschot op te nemen in het compromis en het voorschot te storten op een derdenrekening bij een makelaar of een notaris, tot de verkoop helemaal afgerond wordt. Deze werkwijze zal de koper meer vertrouwen inboezemen.

Vraagt de koper of hij het voorschot cash mag betalen? Ga hier niet op in, hoe aanlokkelijk dit ook klinkt. De wet tegen witwaspraktijken verbiedt het cash betalen van een voorschot bij de verkoop van een woning. Voorschotten moeten dus steeds via cheque of overschrijving betaald worden.

Welk voorschot kan je vragen? Laat eerst je huis schatten

Een voorschot bedraagt meestal 10% van de verkoopprijs. Benieuwd hoeveel je als voorschot kan vragen bij de verkoop van je huis? Geef de parameters in en laat je huis of appartement al eens online schatten.

Gratis online schatting

Meer artikelen