Persoon die zich buigt over een reling met een vage achtergrond
Leestijd: 1 min

Ben je verplicht om je pand te verkopen als de vraagprijs geboden wordt?

Stel: je zet je huis te koop en nog dezelfde dag wordt de vraagprijs geboden. Ben je dan verplicht om je pand te verkopen? We zoeken het graag voor je uit.

Het klinkt voor veel verkopers misschien als muziek in de oren, maar in bepaalde situaties is het beter om een bod ter waarde van de vraagprijs niet te aanvaarden. Maar mag dat wel?

De vraagprijs weigeren

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je pand te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.

Een tegenbod doen

Na het weigeren van de vraagprijs starten de onderhandelingen tussen verkoper en koper. Als je als verkoper tijdens deze onderhandelingen een tegenbod doet en de koper is bereid om dat te bieden, dan is er wel geen weg meer terug. Met andere woorden: een tegenbod dat aanvaard wordt, is bindend en verplicht je wel te verkopen.

De verkoper beslist

Kandidaat-kopers gaan er vaak van uit dat als ze de vraagprijs bieden, ze de nieuwe eigenaar van het huis of het appartement worden.  Dit is onterecht en hoewel het voor een koper frustrerend kan zijn, is het steeds de verkoper die beslist of hij de geboden vraagprijs aanvaardt of niet.

Laat je woning schatten en bepaal een correcte vraagprijs

Een correcte vraagprijs is belangrijk voor de vlotte verkoop van je woning. Benieuwd hoeveel jouw huis of appartement waard is?  Geef de parameters in en laat je woning al eens online schatten.

Gratis online schatting

Meer artikelen